Guillermo: ‘Ik heb het gekocht toen overbieden nog de norm was, dus ik moest wel prioriteiten stellen’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Guillermo Wich (29) uit Cuijk.
Hoe woon je?
,,In februari 2022 heb ik mijn eerste woning gekocht. Sinds vorige week woon ik officieel samen met mijn vriendin. We hebben een tussenwoning uit 1974 met 112 vierkante meter woonoppervlak. Het huis kwam uit de verhuur te koop te staan en er moest een hoop aan gebeuren. Een echte kluswoning dus. Op de benedenverdieping zat dubbelglas uit 1978, boven was slechts enkelglas.
Het huis heeft een carport en een voor- en achtertuin, dus het was perfect voor mij. Van jongs af aan heb ik geleerd om te klussen en dingen aan te pakken. Dat heb ik van mijn opa. Hij kan echt alles en heeft mij daarin meegenomen. Van de boren tot solderen en elektra aanleggen. Ik heb het gekocht in de periode dat overbieden nog de norm was, dus ik moest wel prioriteiten stellen. Een huis dat al klaar was, was voor mij niet te betalen.
Ik heb zelf zelf dakisolatie en klimaatfolie aangebracht. Dat vond ik zelfs hartstikke leuk. Lekker ontspannend in de avonduren na werk
Ik heb het nodige veranderd. Het dakbeschot bestaat uit stramit (geperst stro), dat vond ik niet goed isoleren. Daarom heb ik zelf dakisolatie van glaswol (16 centimeter) en klimaatfolie aangebracht. Ik vond dat zelfs hartstikke leuk om te doen; lekker ontspannend in de avonduren na werk. Ik heb het afgewerkt met gipsplaten. De spouwmuur is in 1986 geïsoleerd. Verder heb ik vloerisolatie met bodemfolie, een thermostatische kraan op elke radiator, radiatorventilatoren en -folie, een nieuwe voor- en achterdeur met tripleglas, overal kunststof kozijnen met tripleglas en tien zonnepanelen.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,Ik had een jaarcontract bij Eneco, maar per 28 februari stap ik over naar Zonneplan. Zij hebben dynamische energieprijzen. Dat sprak me meer aan. Ik hoorde erover via een vriend. Als je bijvoorbeeld nog een hoop was hebt, of de vaatwasser moet nog aan, kun je dat het beste doen als de zon schijnt. Dan is de prijs laag. Ik denk dat we daar wel langzaam naartoe gaan als maatschappij, dus waarom dan niet instappen?
Ik ga daar 65 euro per maand betalen. Dat is een geschat bedrag op basis van mijn verbruik. Over het afgelopen jaar heb ik 1582 kWh verbruikt en 3451 kWh opgewekt. Mijn gasverbruik was 488 kuub. Dat is inderdaad allebei erg weinig, maar ik ben niet veel thuis. En de isolatie doet erg veel. Met dat enkelglas was ik helemaal niet blij; ik bleef maar stoken. Nu blijft de warmte veel beter hangen.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Ik werk fulltime, maar had een studieschuld van 27.000 euro. Om de hypotheek te krijgen, loste ik mijn studieschuld af. Daardoor ging wel een groot deel van mijn spaargeld weg. Toch wilde ik investeren in duurzaamheid. Gelukkig kon ik de zonnepanelen en de vloerisolatie meefinancieren in de hypotheek.
Verder zette ik elke maand geld opzij om te kunnen investeren en maakte ik gebruik van een stimuleringsregeling van de gemeente. Daardoor kon ik de kunststof kozijnen via een gunstige lening tegen 1,6 procent betalen. Dat was voor mij echt een oplossing. Het is een lening voor dertig jaar voor 82 euro per maand.
Het voelt warmer dan 18 graden. Het is maar net wat je gewend bent. Als ik ’m op 21 graden zet, val ik in slaap!
Sinds de energiecrisis stoken we eigenlijk maar tot 18 graden in huis. Als we niet thuis zijn, zetten we de thermostaat op 15 graden. Koud? Nee, doordat het huis nu goed geïsoleerd is, is het erg comfortabel in de woning. Het voelt warmer dan 18 graden. Het is maar net wat je gewend bent. Als ik ’m op 21 graden zet, val ik in slaap!
We hebben onze cv-ketel (uit 2022) goed afgesteld. Er zit een ontluchter op en we hebben de aanvoer op 60 graden ingesteld. Verder hebben alle apparaten een hoog energielabel. Toen ik er kwam wonen heb ik alles nieuw gekocht, zoals een koelkast en een elektrische oven. Ik zou nog wel graag onze wenteltrap dicht willen maken door een omkasting te bouwen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
Koersen van banken en verzekeraars onderuit: moet ik me zorgen maken?
Vijftien jaar na de kredietcrisis lijkt zich een nieuwe bankencrisis aan te dienen. Wat is er aan de hand en moet ik mijn geld van de bank halen? -
Hoe is mijn energierekening opgebouwd? ‘Je betaalt eigenlijk twee keer belasting’
Jaarafrekeningen van energiebedrijven zijn onduidelijk en slecht leesbaar, concluderen experts. En juist in tijden van hoge energieprijzen en prijsplafonds willen we begrijpen wat er staat. We zetten voor je op een rijtje welke elementen er terugkomen op je energierekening. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergiebedrijven
Jaarrekeningen onbegrijpelijk, zeggen experts: ‘Die van Eneco dramatisch slecht’
Jaarrekeningen van energiebedrijven zijn onduidelijk en slecht leesbaar, concluderen experts. Het is voor een doorsnee-consument nauwelijks te controleren of de nota klopt en of het prijsplafond wel goed is toegepast. Vooral Eneco maakt er een puzzel van.
-
PREMIUMGeldflaters
David kocht online een PlayStation voor zijn zoon, maar ontving hem niet: ‘Voelde me oliedom’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week David (48) die online voor 500 euro een PlayStation 5 kocht en hem nooit ontving. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
krimpflatie1
Meer betalen, maar minder krijgen: klanten ergeren zich aan verkapte prijsstijging
Consumenten ergeren zich eraan dat ze voor sommige producten meer betalen terwijl ze er minder van krijgen. De Consumentenbond kreeg negenhonderd meldingen over deze ‘krimpflatie’ binnen en roept fabrikanten en supermarkten op transparant te zijn over wat de bond ‘verkapte prijsverhogingen’ noemt.