Grote schenking ontvangen vorig jaar? Dan heb je nog een paar dagen om aangifte te doen
Heb jij vorig jaar geld geschonken of geld gekregen en is dat meer dan het jaarlijks vrijgestelde bedrag? Dan moet je aangifte schenkbelasting doen. Voor schenkingen in 2022 moet die aangifte vóór 1 maart binnen zijn.
Ouders mochten in 2022 5.677 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen. Voor alle andere personen - ooms, tantes, grootouders of kennissen - ging dat om 2.274 euro. Schenk je meer? Dan moet de ontvanger aangifte doen. En als je dat nog niet hebt gedaan, moet je snel zijn: voor 1 maart 2023 moet deze bij de Belastingdienst binnen zijn.
,,Het uitgangspunt is dat de ontvanger aangifte schenkbelasting doet”, zegt Tjarko Denekamp, specialist schenken en erven bij ABN Amro MeesPierson. ,,Maar vaak zie je dat ouders het voor hun kind doen. Dan is het maar meteen gedaan. Als het nog niet gebeurd is, moet je voor 1 maart de aangifte indienen. De valkuil is dat kinderen zich vaak nog niet bewust zijn van alle ingewikkeldheden.” In het aangifteformulier vul je in wie de schenkbelasting betaalt.
Vrijstellingen aanvragen
Er zijn een aantal mogelijkheden om méér te schenken dan het eerder genoemde vrijgestelde bedrag en tóch vrijgesteld te worden van schenkbelasting. Het bekendste voorbeeld is de inmiddels afgeschafte jubelton: tot 1 januari kon je een bedrag van 106.671 euro belastingvrij schenken of ontvangen, mits het gebruikt werd voor een eigen woning. Deze schenking mocht zowel van ouders, grootouders als buren, tantes of ooms komen.
Met ingang van dit jaar is dat bedrag verlaagd naar 28.947 euro en vanaf 2024 geldt geen extra vrijstelling meer voor een woning. Wel kun je dan nog altijd een eenmalige verhoogde schenking doen aan kinderen die vrij te besteden is.
Als er vorig jaar een klein bedrag is overgegaan, lijkt het erop dat je nog gebruik kunt maken van de vrijstelling
Jubelton aanvragen
Waarom is dat interessant? De regeling is nu toch afgeschaft? Dat zit als volgt: bij de jubelton was het mogelijk om de schenking te spreiden over twee jaren. Een deel van de jubelton vóór 1 januari, het tweede gedeelte dit jaar. Denekamp: ,,Er is mogelijk een groep die heeft gedacht: ik hou de opties open en ik schenk in 2022 een klein bedrag en maak in 2023 de balans op. Dan moet je nu goed aangifte doen, anders vervalt de mogelijkheid om in 2023 nog gebruik te maken van de verhoogde vrijstelling van 2022.”
,,Als er vorig jaar een klein bedrag is overgegaan van de rekening van ouders naar die van hun kinderen, lijkt het erop dat je nog gebruik kunt maken van de vrijstelling”, zegt Denekamp. ,,De enige voorwaarde is dat je het besteedt aan een eigen huis.”
Wat heb je nodig voor aangifte schenkbelasting?
Om aangifte schenkbelasting te doen ga je naar de site van de belastingdienst. Je hebt persoonlijke gegevens nodig en een DigiD, de datum en de waarde van de schenking. Als je die hebt, wordt ook gevraagd om een overeenkomst of notarisakte (als de schenking wordt gebruikt voor de aankoop van een huis). Binnen 3 jaar krijg je de definitieve aanslag. Maak je gebruik van de vrijstelling voor een woning, dan is dat vijf jaar.
Vanaf 1 maart kun je aangifte doen voor schenkingen in 2023. Ook als je geen bericht krijgt van de belastingdienst, ben je verplicht om schenkingen te melden. Het vrijgestelde bedrag in 2023 is vastgesteld op 6.035 euro (ouders aan kinderen) of 2.418 euro (voor andere personen). De grens voor eenmalige, vrijgestelde schenking van ouders aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar is gesteld op 28.947 euro. Dit bedrag is vrij te besteden.
Lees ook: Schenken in 2023: jubelton verdwijnt, maar zo kun je je kroost, nichtje of kennis nog wél geld geven.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
belastingaangifte
Eigen huis in 2022? Hier moet je rekening mee houden bij de belastingaangifte
Het is weer zover: vanaf vandaag kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke aftrekposten moet je niet vergeten als je een eigen koopwoning hebt? -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Zoveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen
Huis kopen? Hypotheek afsluiten en klaar! Helaas, zo simpel is het niet: er komen veel kosten bij kijken die je zelf moet ophoesten. Aan hoeveel eigen geld heb je ongeveer genoeg? -
PREMIUMGeld & Geluk
Hans en Natasja hebben regelmatig negen man aan tafel: ‘Wordt hier in huis flink veel gegeten’
Hans heeft meer boeken van Ronald Giphart dan de schrijver zelf. Natasja: ‘Hij houdt van verzamelen. Vroeger waren het smurfen.’ In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Door deze wijziging van het testament krijgt de echtgenote straks de schrik van haar leven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week wil een man onverwachts zijn testament wijzigen. -
-
-
PREMIUM
Schenken in 2023: jubelton verdwijnt, maar zo kun je je kroost, nichtje of kennis nog wél geld geven
Na jaren komt er een einde aan de ‘jubelton’: de eenmalige, belastingvrije schenking van 106.671 euro die ouders kunnen doen aan hun kind voor de aankoop van een woning. Geld schenken kan nog steeds, maar er zijn zaken om rekening mee te houden. Expert Tjarko Denekamp legt uit. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.