Grootste ergernis over kattenvoer Whiskas: opeens 44 procent duurder
met VideoMinder in de verpakking stoppen, maar niet de prijs verlagen. Krimpflatie heet dat. Kijkers van tv-programma Radar mochten stemmen welke fabrikant het het meest bont heeft gemaakt. De winnaar van de verkiezing ‘Wie heeft de kleinste?’ werd Whiskas 7+. De prijs van dit kattenvoer steeg stiekem met maar liefst 44 procent.
Het fenomeen bestaat al veel langer, maar het viel consumentenprogramma Radar op dat het de laatste tijd wel heel vaak voorkomt: krimpflatie. Fabrikanten stoppen minder in de verpakking maar houden de prijs wel ongeveer gelijk of gooien die zelfs omhoog. Radar besloot een oproep te doen aan kijkers om producten te noemen waarbij men zich hier schuldig aan heeft gemaakt. De voorbeelden stroomden binnen.
Radar nomineerde tien merken voor de ‘Wie heeft de kleinste’-trofee, waarna het publiek de afgelopen week kon stemmen op het meest ergerlijke voorbeeld. Die twijfelachtige eer gaat naar Whiskas 7+. De twaalf blikjes van Whiskas 7+ hadden eerst nog een inhoud van 100 gram en gingen ooit voor 4,49 euro over de toonbank, maar opeens is het gewicht van de twaalf blikjes nog maar 85 gram en moeten consumenten een bedrag van 5,49 euro betalen: een stijging van 44 procent.
Bekijk hieronder alle stijgingen van de producten die genomineerd waren. Het verhaal gaat daarna verder
Roel Govers, hoofd Corporate Affairs van Mars Nederland dat het kattenvoer produceert, kreeg de trofee ‘Wie heeft de kleinste’ zojuist uit handen van Antoinette Hertsenberg. In een eerste reactie zegt hij: ,,Uit onderzoek van Whiskas bleek dat die porties verkleind moesten worden, om te voorkomen dat katten zouden overeten en te dik zouden worden. Daar zijn we al jaren mee bezig, en dat valt nu samen met die prijsverhoging. En dat geeft -geef ik meteen toe- een typisch beeld.”
De Radar-presentatrice vindt Whiskas een terechte winnaar omdat de inhoud is aangepast zonder daarover te communiceren. ,,Per gram van het product wordt nu 44 procent extra betaald, het lijkt mij dat je hierover heel duidelijk moet zijn tegen de consument.”
Ergernis
Andere fabrikanten maakten het ook behoorlijk bont. Een van de andere genomineerden waren de tulpenbosjes van Albert Heijn. De prijs ging van twee bossen van negen tulpen voor 5 euro, naar twee bossen van acht tulpen voor 5 euro, een stijging van 13 procent. Ook de Verkade San Francisco was in de race. Dat had aanvankelijk een inhoud van 300 gram voor 1,99 euro bij Albert Heijn, maar ging later naar 230 gram voor 1,95 euro; een prijsstijging van 28 procent.
De Hema koffiepads waren eveneens genomineerd. Eerst zaten er in een zak 46 pads voor 3 euro, daarna ging het aantal naar 40 pads voor een bedrag van 3,75 euro, wat neerkomt op een prijsstijging van 44 procent. De Harlekijntjes konden er ook wat van, tot ergernis van veel Nederlanders. De dropjes gingen van 550 gram voor 2,55 euro naar 300 gram voor 1,99 euro. Dat was dus 43 procent duurder.
Ook Maaslander belegen 50+ deed mee. De kaas ging van 200 gram voor 3,59 euro naar 150 gram voor 2,99 euro, een prijsstijging van 11 procent. Knoflooksaus Bieze sprong helemaal in het oog: de saus ging van 250 gram voor 0,75 euro naar 170 gram voor 1,49 euro.
In vergelijking hiermee viel het met de Lay’s Paprika Chips nog best mee. Die ging van 335 gram voor 2,19 euro naar 300 gram voor 2,65 euro: ‘slechts’ 35 procent omhoog. Custard Koopmans ging van 400 gram voor 0,89 euro naar 300 gram voor 0,95 euro, een stijging van 42 procent. En tot slot was ook Karvan Cevitam een van de genomineerden. Een fles limonadesiroop ging van 750 ml voor 3,49 euro naar 600 ml voor 3,69 euro, een stijging van 32 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
De beste koopjes scoren vandaag? ‘Zie je iets bijzonders? Zet het dan niet meer neer’
Of je nu op vintage kleding jaagt, op lp’s of speelgoedauto’s: voor alle koopjesjagers zijn er een aantal tips die je op Koningsdag kunt inzetten om de parels er tussenuit te vissen. Twee koopjesexperts delen hun tips. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
QR-code als mensen geen cash bij zich hebben en andere tips voor op de vrijmarkt
Koningsdag is dé dag om wat bij te verdienen door spullen te verkopen. Hoe pak je dat aan? ,,Plezier en humor zijn de belangrijkste kwaliteiten van een goede verkoper.” -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUMGeldflaters
Chantal gaf vriend een versterker, een maand later was het uit: ‘Het voelde als bloedgeld’
-
-
-
PREMIUMGeldflaters
Sandra’s ketting viel in zee: ‘Als je jezelf er niet mee vertrouwt, mag je duur cadeau best weigeren’
Sandra Smit (56) liet een ketting van meer dan 1000 euro in zee vallen. Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
PREMIUMWaarvan Akte
Sommige notarissen handelden dubieus, nu is een handtekening nodig voor een Israëlische onderscheiding
De oorlog is al driekwart eeuw voorbij, maar ook nu nog zijn de naweeën voelbaar op de notariskantoren. Bijvoorbeeld als de woning van een Joodse dame wordt verkocht. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.