Gina kijkt altijd al of het ergens goedkoper kan, maar kan toch nog een extra 400 euro per jaar besparen
Financiële wasstraatEen budgetcoach en een verzekeringsexpert van Independer vlooien op uw verzoek uw vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Gina (53) uit Steenwijk ziet het als een sport om haar geldzaken netjes op orde te hebben. Toch is ze benieuwd of ze misschien nog slimme besparingen over het hoofd ziet.
,,Ik ben van jongs af al bezig met geld, ik werk niet voor niets bij een bank,” lacht Gina als we haar aan de telefoon hebben. Ze heeft het financieel dan ook allemaal netjes op een rijtje, vindt ze zelf. ,,Ik houd mijn administratie goed bij en ben altijd bezig om te kijken waar ik het goedkoper kan krijgen.” Toch is ze geen makkelijke overstapper: zo heeft ze al sinds eind jaren 80 een autoverzekering bij Interpolis. ,,Een goede service en gemak is ook wat waard.”
Kandidaten gezocht
Heb je geen idee of je te veel betaalt voor je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? Voor onze rubriek ‘De financiële wasstraat’ zoeken we mensen zoals jij. Samen met onafhankelijk specialisten kijken wij waarop en hoeveel je kunt besparen. Heb je interesse, geen bezwaar tegen publicatie en een interview, stuur dan een mailtje naar geld@dpgmedia.nl.
Spaardoelen en budgetteren
Budgetcoach Rita Brudet van Celest Financial Education complimenteert Gina met haar financiële huishouden. ,,Aan haar administratie te zien is ze er heel bewust mee bezig en gaat budgetteren haar goed af.” Brudet kijkt onder andere naar de verhouding tussen het netto-inkomen en de totale vaste lasten inclusief boodschappen: idealiter zijn die lasten maximaal 50 procent van het inkomen. Bij Gina is dat een mooie 47 procent.
,,Daarnaast raad ik altijd aan om aan het begin van de maand geld opzij te zetten voor verschillende spaardoelen,” aldus Brudet. Dat doet Gina. ,,Ik zet elke maand als eerste 500 euro opzij. Op mijn spaarrekening verdeel ik dat over verschillende potjes: voor vakantie, een nieuwe auto, mijn verbouwing.” Ze probeert dat ook mee te geven aan haar volwassen kinderen, die iets minder bezig zijn met sparen. ,,Mijn zoon geef ik altijd het advies: eerst geld naar je spaarrekening, de rest mag je uitgeven.”
Tekst loopt door na de tabel.
Alle verzekeringen onder één dak
Verzekeringsexpert Michel Ypma van Independer heeft nog wel wat besparingstips voor Gina. Ze heeft haar autoverzekering, woonverzekering en doorlopende reisverzekering alle drie bij Interpolis. Vanuit financieel oogpunt is het slimmer je verzekeringen ‘bij elkaar te sprokkelen’, zoals Ypma het noemt.
,,Ze kan bijvoorbeeld bijna 6 euro per maand besparen op haar autoverzekering. Aangezien haar Seat Leon al 10 jaar oud is, kan ze er ook voor kiezen zich alleen te verzekeren tegen schade aan anderen. Dan kan ze nog meer besparen”, aldus Ypma. Gina reageert: ,,Ik heb al jaren geen schade gereden, dus krijg ik no-claimkorting op mijn autoverzekering en ik kan eens per jaar een schade claimen zonder dat mijn kortingspercentage wordt aangepast. Bovendien krijg ik personeelskorting bij Interpolis en ben ik tevreden over hun service.”
Je schadevrije jaren, en dus ook je korting, behoud je altijd bij het overstappen naar welke verzekeraar dan ook
Al met al denkt ze niet dat overstappen de moeite waard is. Ypma reageert: ,,Je schadevrije jaren, en dus ook je korting, behoud je altijd bij het overstappen naar welke verzekeraar dan ook. Maar ik ben het helemaal met haar eens dat als ze tevreden is en zich prettig voelt bij deze verzekering, ze zeker niet moet overstappen.”
Verder viel het Ypma nog op dat Gina dubbel verzekerd is. ,,Ze heeft namelijk pechhulp binnen Nederland en Europa bij haar autoverzekering, dus is de automobilistenhulp die in haar doorlopende reisverzekering zit overbodig.” Dat levert een besparing van €1,48 per maand op. ,,Dat wist ik niet, ik ga de automobilistenhulp meteen uitzetten”, reageert Gina.
Het aanbod aan verzekeringen is zo groot dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Independer legt uit hoe een dubbele verzekering kan ontstaan en wat je in zo'n geval moet doen.
Energie en hypotheek
Voor haar energiecontract en hypotheek kan Ypma haar niets anders adviseren dan vooral blijven zitten: ,,Ik denk dat ze op een goed moment een meerjarig contract heeft afgesloten, want ze is voordelig uit. Momenteel reizen de energietarieven de pan uit”, aldus Ypma. ,,Wat betreft haar hypotheek zijn haar maandlasten keurig, daar kun je amper voor huren.”
Deze feedback had Gina wel verwacht: ,,Vorig jaar heb ik mijn tarieven voor vijf jaar vastgezet. Dat bleek een slimme zet.” Ook kocht ze in 2020 een huis. ,,Ik heb er een goede prijs voor betaald en zelfs nog kunnen afdingen: het was een klushuis.” Ze investeerde dan ook al flink, onder andere in isolatie. ,,Dat zie ik meteen terug in mijn energierekening: vooral op gas bespaar ik aardig wat.”
Ik zie dat haar internetabonnement nu voor ruim een euro minder wordt aangeboden
Telefonie en internet
Tot slot kan Gina flink besparen door voor haar mobiele abonnement over te stappen van Vodafone naar Hollandse Nieuwe: bijna 9 euro. Gina is blij verrast. ,,Ik heb al jaren een sim-onlyabonnement bij Vodafone en heb eigenlijk nooit bekeken of dat goedkoper kon. Ik ga zeker overstappen.”
Wat betreft tv en internet beveelt Ypma haar Youfone aan, in plaats van haar huidige abonnement bij KPN – een besparing van 13,88 euro per maand, maar daar is ze minder happig op. ,,Ik werk veel thuis dus ik ben afhankelijk van mijn internetverbinding. Ik ben blij met de service van KPN, dus ik blijf er graag klant.” In dat geval kan ze alsnog een beetje besparen, zegt Ypma. ,,Ik zie dat haar abonnement nu voor ruim een euro minder wordt aangeboden. Er is geen reden dat je als bestaande klant meer zou moeten betalen dan als nieuwe klant.” Gina: ,,Dat is een goede tip, ik ga meteen met KPN bellen.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Superbespaarder
Jessy spaart 500 euro per maand: ‘Voor mijn dertigste wil ik appartement in Barcelona kopen’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jessy Oudeman (27) die geld bespaart door op huizen te passen. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Superbespaarder
Meindert: 'Als ik geen grote uitgaven doe, kan ik per maand zelfs 100 tot 200 euro sparen’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? In deze rubriek laten we een superbespaarder aan het woord. Deze week Meindert Brouwer (26), die van zijn Wajong-uitkering en een paar toeslagen 200 euro per maand kan sparen. -
PREMIUM
Met moeite spaarde kleermaker Yanni 7000 euro in coronatijd, nu is alles weg door brutale inbraak
Zevenduizend euro. Dat was het bedrag dat werd buit gemaakt bij een brutale inbraak op klaarlichte dag in de woning van kleermaker Yanni Azami (44) in Zevenhuizen. Een ramp voor de geboren Iraniër. Zijn vakantie moest erdoor worden geschrapt en ook van uitbreiding van het assortiment van zijn winkel komt niets meer. Karin Steenbergen trok zich zijn lot aan en startte een doneeractie. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat.
-
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Financiële wasstraat
Pieter (61) geeft 55 procent van inkomsten uit aan vaste lasten: 'Ideale standaard is 50 procent’
Een budgetcoach en een verzekeringsexpert van Independer vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Pieter (61) uit Purmerend heeft ‘goed in zijn hoofd wat er binnenkomt en wat eruit gaat’. Toch is hij benieuwd of het nog ergens goedkoper kan. -
PREMIUM
Cryptobedrijven bieden twaalf procent rente op je geld, hoe kan dat?
‘Zet je geld op een cryptospaarrekening en ontvang hoge rentes’, adverteren cryptoplatforms. Maar voor de hoogste rentes moet je meer doen dan alleen geld storten. En ondertussen zijn de risico’s aanzienlijk.