Een paar kliks en je spaarrekening is leeggehaald: zo pakken internetoplichters het aan
Internetfraudeurs hebben vorig jaar weer tientallen miljoenen buitgemaakt bij goedgelovige mensen, door hen te laten klikken op een link die leidt naar een frauduleuze website. ‘Phishing’ heet het fenomeen, en in het coronajaar 2020 kende dat wereldwijd een enorme stijging, mede door de groeiende professionaliteit van de oplichters. Hoe kan je ervoor zorgen dat je desondanks niet in de val trapt?
Delen per e-mail
,,Ik ben zelf een IT’er. En toch ben ik er met mijn open ogen ingetuind.” Davy Lambrechts (40) vertelde eind vorig jaar in het Belgische De Morgen hoe zelfs hij zich had laten misleiden door internetfraudeurs. Dat ging zo: op zijn smartphone ontving hij een bericht, zogezegd van de klantenservice van zijn bank. Het ging over de aanvraag van een nieuwe digipas, een apparaatje om veilig te internetbankieren. Het enige wat Davy moest doen, was op een link klikken om zijn nieuwe pas te bestellen. Hij kwam terecht op een website die er exact hetzelfde uitzag als die van zijn bank, en volgde de instructies.
In werkelijkheid bestelde Davy helemaal geen digipas, maar had hij door op de link te klikken de toestemming gegeven om 10.000 euro van zijn rekening te halen - het volledige bedrag dat op zijn spaarrekening stond. Op het moment dat hij dat in de gaten had en naar de politie stapte, was dat geld al lang gepind bij enkele bankautomaten in Nederland.
Meer online door corona
Het verhaal van Davy is geen uniek geval. Daar waar internetfraudeurs vroeger geld probeerden te ritselen via e-mails waarin het aantal schrijffouten niet op één hand te tellen was, of waarin ze het logo van je bank zo slecht gekopieerd hadden dat zelfs de meest goedgelovige ziel kon vermoeden dat er iets niet klopte, gaan ze nu een stuk professioneler te werk. Ze bouwen websites zó goed na dat het lijkt alsof je rechtstreeks zaken doet met je bank of telefoonaanbieder, en ontfutselen ze via valse links je geld of pincode. Door de coronacrisis deden bovendien een stuk meer mensen online zaken, en fraudeurs speelden daar handig op in om hen om de tuin te leiden.
In België werden in 2020 zo’n 67.000 fraudegevallen gemeld. Dat is vijf keer meer dan het jaar ervoor, en maar liefst tweehonderd keer meer dan vijf jaar geleden, toen er ‘slechts’ 283 frauduleuze transacties geteld werden. Oplichters maakten in het land vorig jaar 34 miljoen euro buit: meer dan vier keer zoveel als in 2019 en bijna 34 keer zoveel als in 2015.
Banken hebben al verschillende systemen ingebouwd om phishing zoveel mogelijk te voorkomen. Maar ook voor jou als klant zijn er zaken waarop je kan letten. Zo adviseren vrijwel alle banken om alleen overschrijvingen uit te voeren via de vertrouwde app van de bank op je smartphone. Doe je het via de computer, typ de link dan rechtstreeks in de browser, want ook via zoekmachines kunnen oplichters je naar een valse website leiden. Geef ook nóóit je pincode naar aanleiding van een mail, sms of bericht via sociale media. Ben je toch in de val gelopen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank, en blokkeer eventueel je pinpas.
Hoe makkelijk je verleid kan worden mee te gaan in een oplichterspraatje, toonden we in 2019 al eens aan door mensen bij een winkelcentrum aan te spreken:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Duizenden klanten Kijkshop kunnen fluiten naar hun geld
Tussen de vier- en vijfduizend klanten zijn de dupe van het faillissement van Kijkshop.nl. Producten die zijn besteld en betaald worden niet geleverd en zo goed als zeker ook niet terugbetaald. Dat blijkt uit een overzicht op de site van de webshop en wordt bevestigd door de curator. ,,De vooruitzichten voor de consument zijn slecht.’’ -
Sandra (37) had bijna een ton schuld, nu vecht ze tegen de schaamte: ‘Het kan iedereen overkomen’
Bijna 100.000 euro schuld had Sandra Doevendans (37), en ze durfde er pas over te praten toen ze twaalf jaar later eindelijk alles had afbetaald. Nu wil ze anderen behoeden voor de fouten die zij maakte. Want door de schaamte rondom schulden zoeken mensen veel te laat hulp. -
goedkoop op vakantie
Karin betaalt geen cent voor verblijf door huizenruil: ‘Sliepen in een Zwitserse villa’
Een vakantie kan een flinke hap uit je budget zijn. Maar sommige mensen hebben er een sport van gemaakt om goedkoop vakantie te vieren. Op allerlei creatieve manieren drukken ze de kosten. Elke week laten we zo’n vakantieganger aan het woord. Deze week: Karin Frenay (50) en haar gezin besparen op vakanties door huizenruil. -
superbespaarders
Ilona (40) spaart 700 euro per maand: ‘Broer en zus noemden me vroeger al een ‘potter’’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Ilona Dieleman-Roelofs (40), die van haar geldmanagement-skills haar beroep maakte. -
PREMIUM
Eén van de grootste beursmislukkingen ooit: dit gebeurde er met Deliveroo
Nu de restaurants dicht zijn, wint de Britse maaltijdbezorger Deliveroo nog meer aan populariteit. En toch betekent dat geen succes op de beurs van Londen: het aandeel dook na de beursgang op 31 maart meteen 25 procent naar beneden. Beleggers halen hun neus op voor de bloedrode cijfers en de manier waarop de ceo ook nu nog altijd alleenheerser mag spelen.
-
Vijf tips om oplichters op Marktplaats en Facebook Marketplace te herkennen
Het grootste deel van de Nederlandse onlinewinkelaars shopt bij een marktplaats. Goed nieuws voor de tweedehandsmarkt, maar hoe voorkom je dat je bij een koop wordt opgelicht? We geven vijf tips. -
Afpersers willen 7 bitcoin (3 ton) na datalek bij attractieparken
Gegevens van bezoekers van Diergaarde Blijdorp, Apenheul, Dierenpark Amersfoort en tientallen andere attractieparken zijn onbedoeld verspreid door een datalek bij het bedrijf Ticketcounter. Dat bedrijf wordt nu ook nog eens afgeperst voor 3 ton. -
Lezersreacties
Armoede hakt erin: door koopjes ontkomen deze lezers aan geldzorgen
Zuinig aan doen om rond te komen, hoe lukt je dat? In de online serie Superbespaarders reageerden lezers op oud-caféhouder Sandra Doevendans (37) die in veertien jaar tijd een ton aan schulden heeft weggewerkt en nog steeds op haar uitgavenpatroon let. Herkennen lezers haar tips en hoe besparen ze zelf?