Docent Jan maakte zelf een cryptoportefeuille aan: ‘Ik moest er iets over kunnen vertellen’
Jongeren voelen zich aangetrokken tot beleggen in crypto, maar zien het vaak (te) rooskleurig in. Jan Jansen is docent economie op het hbo en nam zelf een cryptoportefeuille om aan zijn studenten te kunnen uitleggen hoe het werkt.
,,Crypto lijkt soms wel een geloof: er zijn allerlei mensen die het ‘ware woord’ erover vertellen. Ze gooien allemaal vaktermen over je heen en proberen daarmee indruk te maken. Dan zeg ik: probeer het gewoon eens in eenvoudige termen uit te leggen. Vervolgens blijft het vaak stil.”
Onderzoeker en docent Jan Jansen verdiepte zich in de wereld van blockchain en cryptomunten en ontwikkelde zich al snel tot crypto-vraagbaak van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). ,,Ik heb me er altijd over verbaasd dat er zo weinig aan bitcoin, crypto en blockchain wordt gedaan in de opleiding tot economiedocent.”
Omdat hij zelf wel eens wilde weten hoe het allemaal in de praktijk werkt, maakte hij voor zijn lessen een cryptowallet aan, een virtuele portemonnee, voor een bedrag van 500 euro. Om mee te oefenen en om aan zijn studenten te laten zien.
Beleggen jouw leerlingen in cryptomunten?
,,Dat doen ze zeker. Maar je hoort in de wandelgangen alleen de positieve verhalen van mensen die er flink aan verdiend hebben.”
Marktmanipulatie komt ook voor in de wereld van NFT’s (non-fungible tokens) en crypto. Dit heet washtrading. Hoe werkt dat precies? Lees het hier.
Waarom vind je het belangrijk studenten en scholieren hierover te vertellen?
,,Het is de belevingswereld van de studenten: veel jongeren beleggen in crypto’s. En als je dan met een mond vol tanden staat, dan verlies je de geloofwaardigheid als docent. Je hoeft geen expert te zijn, maar moet er wel iets over kunnen vertellen.”
Een jaar geleden ben ik met 500 euro gestart, dat liep toen op naar 900 euro en nu zit ik weer rond de 500 euro
Wat doe je met ze in de les?
,,Wat ik als eerste vertel, is hoe beweeglijk de koers is. Dat laat ik ze zien door middel van mijn eigen portefeuille. Een jaar geleden ben ik met 500 euro gestart, dat liep toen op naar 900 euro en nu zit ik weer rond de 500 euro. Ik heb dit met een relatief klein bedrag gedaan, maar sommige studenten beleggen met geleend geld of hun studiebeurs. Dan kun je echt in de problemen komen. Ik geef ze in de eerste plaats dus mee: doe het nooit met geleend geld.”
Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten dat de mensen die in crypto’s beleggen, dat doen uit nieuwsgierigheid en om een gokje te wagen. Jongeren doen dat met relatief kleine bedragen, maar nemen wel vaker grotere risico’s: van de ondervraagde jongeren tussen de 16 en 24 jaar belegt een op de vijf weleens met geleend geld.
Als je het dan toch wil doen: oefen twee of drie jaar met 500 euro, om te kijken hoe het werkt
Heb je op basis van jouw ervaringen een tip voor mensen die nog nooit iets met crypto hebben gedaan en twijfelen of ze er iets mee moeten?
,,Als je het dan toch wil doen: oefen twee of drie jaar met 500 euro, om te kijken hoe het werkt. Maar doe het nooit met geld dat je nodig hebt.”
En andersom? Heb jij ook iets van hen geleerd?
,,Ja, natuurlijk. Sommigen zitten aan hun laptop of tablet gekleefd en doen veel kennis op over nieuw soorten crypto’s. Dan leer ik van hen, daar heb ik geen tijd voor.”
Hoe kijk jij zelf naar de toekomst van crypto's?
,,Ik vind de technologie interessant, daar zie ik kansen voor. Verder ben ik benieuwd hoe lang het gaat duren voordat serieuze instellingen, zoals banken, erin duiken en het bij het grote publiek gaan aanbieden. Het zou me niets verbazen als je over vijf jaar een account met cryptocurrency bij de bank kunt hebben.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMwitwasaanpak
Bank blokkeert maand lang rekening met 20.000 euro die MS-patiënt Paul nodig heeft voor behandeling
Banken kunnen bij het aanpakken van frauduleuze klanten ook doorslaan. Het overkwam MS-patiënt Paul van Donk. Een rekening met bijna 20.000 euro ingezameld geld voor een stamcelbehandeling werd door Bunq zomaar een maand lang geblokkeerd, omdat algoritmen de betalingen als ‘ongebruikelijk’ aanmerkten. ,,Ik vind het echt een onmenselijke benadering.” -
belastingaangifte1
Veel vermogen? Dan moet je goed opletten: ‘Dit jaar is voor box 3 een bijzonder jaar’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe zit het met je vermogen? -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Aandelen, vastgoed en crypto: 2022 was op alle terreinen een rampzalig beursjaar
Dat het moeilijk zou worden het fantastische beursjaar 2021 te overtreffen was duidelijk. Maar dat 2022 op alle terreinen een rampzalig beursjaar zou worden, dat was ook weer niet voorzien.
-
Zo werkt de fraude met NFT's en crypto: 'Totale gekte’
Marktmanipulatie - voor eigen gewin de prijs van een product te beïnvloeden - is al zo oud als de weg naar Rome. Dit komt ook voor in de wereld van NFT’s (non-fungible tokens) en crypto. Dit heet washtrading. Hoe werkt dat precies? -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
Energierekening
Guillermo: ‘Ik heb het gekocht toen overbieden nog de norm was, dus ik moest wel prioriteiten stellen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Guillermo Wich (29) uit Cuijk.