Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of ‘ongezond’
Nauwelijks sparen, een beperkte buffer of een onverwachte rekening die fikse geldzorgen oplevert: bijna de helft van de Nederlandse huishoudens is financieel kwetsbaar of ‘ongezond’. Iets meer dan een kwart van de Nederlanders (27 procent) is financieel gezond.
Dat blijkt uit een onderzoek onder 5000 Nederlanders van accountants- en advieskantoor Deloitte, in samenwerking met ING, het Nibud en de Universiteit Leiden. De respondenten werden in een uitgebreide enquête gevraagd naar hun ‘situatie, gedrag, houding en gevoelens’ omtrent verschillende geldzaken: van inkomen tot uitgaven, sparen en planning en de balans tussen al deze zaken.
Volgens de onderzoekers ben je financieel gezond als je in staat bent op een comfortabele manier aan alle verplichtingen te voldoen en de financiële zekerheid hebt om vermogen op te bouwen en ‘levensdoelen na te streven’. Deze groep, 27 procent van de huishoudens, heeft doorgaans een ruime buffer, houdt geld over en kan sparen voor toekomstdromen.
Een klein kwart van de Nederlandse huishoudens (24 procent) is ‘financieel toereikend’, 25 procent ‘kwetsbaar’ en 24 procent ‘financieel ongezond’, zo blijkt uit het onderzoek. Een ongezond huishouden heeft bijvoorbeeld geen buffer om onverwachte rekeningen op te vangen, kan niet rondkomen en spaart nauwelijks. Ook gaat er meestal meer geld uit dan er binnenkomt. Mensen die zich in een financieel kwetsbare situatie bevinden, kunnen meestal nog net de eindjes aan elkaar knopen, maar hebben daar vaak wel moeite mee.
Ruimte voor verbetering
Volgens de onderzoekers lijkt het wel of er maar twee opties zijn: ‘met problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond’. ‘Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid’, staat te lezen in het rapport. Zo hoeft een gezond huishouden niet op alle vlakken goed te scoren om financieel gezond te zijn en andersom.
Dat betekent dat ook voor de mensen die zich in een gezonde situatie bevinden, verbetering mogelijk is. Bijna een derde van de financieel gezonde groep (31 procent) heeft geen plannen voor de toekomst, een kwart heeft consumptieve schulden (openstaande rekeningen en persoonlijke leningen) en één op de tien geen buffer om meer dan halfjaar vooruit te kunnen als er inkomen wegvalt.
In het onderzoek adviseert het Nibud aan huishoudens die maandelijks moeilijk rondkomen om allereerst een goede huishoudbuffer op te bouwen: ‘Pas als die op orde is, zouden mensen het geld dat zij daarna nog over hebben kunnen gebruiken voor andere zaken, zoals extra aflossen op de hypotheek, beleggen of investeren.’
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Gerrit en Jannie hebben geen geldzorgen: ‘Hypotheek hebben we twintig jaar vastgezet’
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
De beste koopjes scoren vandaag? ‘Zie je iets bijzonders? Zet het dan niet meer neer’
Of je nu op vintage kleding jaagt, op lp’s of speelgoedauto’s: voor alle koopjesjagers zijn er een aantal tips die je op Koningsdag kunt inzetten om de parels er tussenuit te vissen. Twee koopjesexperts delen hun tips. -
In tegenstelling tot wat een incassobureau beweert, is een rekening niet altijd terecht
Soms blijft een openstaande rekening te lang liggen. Dan kan je te maken krijgen met een incassobureau. Als je nog nooit met een geldvordering te maken hebt gehad, kan dat best eng zijn. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten uit. Deze week: wat als een incassobureau geld van je eist?
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Yolanda leende 8000 euro uit aan een vriendin: 'Ze betaalde keurig op tijd terug’
Een vriend heeft geldproblemen en vraagt of je financieel kunt bijspringen. Doen of niet? Gaan vriendschap en geld samen? Of draait geld lenen aan vrienden alleen maar uit op drama? En als je wel uitleent, hoe pak je dat dan aan? Ervaringsdeskundigen en een expert vertellen. -
Betaalachterstand bij je energieleverancier? Deze stappen kun je ondernemen
Steeds meer mensen hebben moeite met het betalen van de energierekening. Het aantal betaalachterstanden bij energieleveranciers is gestegen, het aantal betalingsregelingen verdubbelde. Wat gebeurt er eigenlijk als je je energierekening niet meer kunt betalen?