Banken mogen extra kosten rekenen voor grote opnames contant geld
Banken mogen extra kosten rekenen voor het opnemen van grote bedragen contant geld, heeft de Geschillencommissie van klachteninstituut Kifid bepaald. Klanten van ABN Amro moeten sinds 1 juli 2021 extra betalen als ze meer dan 12.000 euro per jaar willen opnemen.
Twee klanten van ABN Amro hadden bij het Kifid hierover een klacht ingediend. Volgens het instituut is de bank niet verplicht om klanten onbeperkt niks te laten betalen voor het opnemen van contanten, onder meer vanwege stijgende kosten voor het opnemen van geld en fraudebestrijding.
Voor elke opname die boven de 12.000 euro per jaar uitkomt moeten ABN-klanten 5 euro plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag betalen. De klanten, die los van elkaar een klacht hadden ingediend, vonden dat ze bij hun geld moesten kunnen zonder extra kosten, omdat de maandelijkse kosten voor hun betaalrekening al de kosten voor het opnemen van contanten zouden dekken. Ook vonden ze dat ABN Amro zelf moest betalen voor het bestrijden van fraude en witwassen.
‘Dubieuze betalingen’
Volgens het Kifid moet er een geldige reden zijn voor het rekenen van de extra kosten, maar heeft de bank deze. Bij het opnemen van zulke grote bedragen ziet de bank ‘veel dubieuze betalingen’, schrijft de Geschillencommissie in de uitspraak. Ook stijgen de kosten voor onderzoek naar dit soort praktijken en het bestrijden van financiële criminaliteit. ABN Amro heeft de twee klanten daarnaast ruim van tevoren op de hoogte gesteld van de wijzigingen in de kosten voor het opnemen van geld.
De bank stelt verder dat de afgelopen jaren minder contant geld wordt opgenomen, waardoor de kosten voor het opnemen stijgen. En er zijn volgens de bank genoeg alternatieve betaalmethodes, zoals digitaal betalen. Het Kifid vindt daarom dat de bank geen uitzondering hoeft te maken voor de twee klanten.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Henk (75) maakte van verzameling motoren een minimuseum: ‘Iedereen moet er van genieten’
Rockanje -
PREMIUMVijf vragen
Waarom de opzegboete vanaf 1 juni een stuk hoger wordt en wat dat voor jou betekent
Overstappen naar een andere energieleverancier kan per juni van dit jaar flink duurder worden voor consumenten. Nu betaal je maximaal 250 euro overstapvergoeding, maar dat wordt een variabel bedrag. -
PREMIUM
In het buitenland op de ic? Dan krijg je niet alle kosten standaard vergoed
Yogadocent Denise belandde in Mexico op de intensive care na een mislukte detoxkuur. Bijkomend probleem: de enorm hoge kosten voor de behandeling en het ziekenhuisverblijf. Want die worden maar beperkt vergoed door haar zorgverzekeraar. Hoe zit dat? -
O jee, er is onterecht een (te groot) bedrag afgeschreven van je rekening. Wat nu?
Het lidmaatschap van je sportclub, verzekering, elektriciteitsrekening en je telefoonabonnement betaal je allemaal automatisch. Heel handig, tot er onterecht een te hoog bedrag of onjuist bedrag wordt afgeschreven. Dan moet je zelf actie ondernemen. Hoe storneer je een onterechte afschrijving? -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUM
Erfeniskwestie duurt al 13 jaar, enkele erfgenamen dood: wat als de notaris faalt?
Een notaris is doorgaans nauwgezet en onkreukbaar, maar soms gaat het mis. Wie zich benadeeld voelt, kan naar een van de vier Kamers voor het Notariaat, zoals mevrouw N. deed. ,,Onze notaris heeft al die jaren niets gedaan om deze zaak op te lossen.” Hoe dien je een klacht in, en wat kunnen de Kamers voor je doen?