Achttien en financieel zelfstandig: ‘Jongvolwassenen laten regelmatig geld liggen’
Jongvolwassenen van 18 zijn voor de wet financieel zelfstandig. Dat brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Vaak gaat dat goed, maar lang niet altijd. Olaf Simonse, hoofd van Wijzer in geldzaken, vertelt waar jongeren (en ouders) precies rekening mee moeten houden.
,,Zorgverzekeringen, boetes en rekeningen zijn allemaal voor je eigen rekening op het moment dat je 18 bent”, aldus Simonse. ,,Al hebben de ouders nog een onderhoudsplicht tot het 21ste levensjaar, 18-jarigen zijn zélf verantwoordelijk.”
Maar wat moet je precies allemaal geregeld hebben? ,,Als je nog geen DigiD hebt, moet je die aanvragen. En je bent verplicht een eigen zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekeraar waar je eerder bij verzekerd was, weet je vaak wel te vinden.”
Toch is het volgens Simonse verstandig om hier nog eens kritisch naar te kijken. ,,Wat verzeker je wel en wat niet? Ouders sluiten vaak aanvullende pakketten af die gezonde jongvolwassenen lang niet altijd nodig hebben. Zo is de tandartsverzekering vrij populair, terwijl het vaak – als je een goed gebit hebt - niet loont om deze af te sluiten.”
De bank zet de jongerenrekening automatisch om in een gewone rekening. Dat betekent vaak dat je ervoor gaat betalen
Hij vervolgt: ,,En sport je veel? Dan kan het misschien handig zijn om te zorgen dat je eventuele bezoeken aan de fysiotherapeut vergoed krijgt.” Ook is het wijs om het eigen risico onder de loep te nemen: ,,Heb je geen of weinig spaargeld achter de hand, dan is het slim om een lager eigen risico te nemen. Dan betaal je meer premie, maar kom je niet in de problemen bij plots hoog uitvallende kosten. Heb je eenmaal een buffertje, dan pas je je eigen risico weer aan. Dat kan een keer per jaar, en gaat in op 1 januari.”
Zorgtoeslag laten liggen
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 1 op de 3 mbo-scholieren geen zorgtoeslag aanvraagt. ,,Terwijl ze daar in verreweg de meeste gevallen recht op hebben. Vaak denken ze dat hun ouders te veel verdienen, maar het gaat om je eigen inkomen. En het inkomen van de meeste 18-jarigen is niet hoog genoeg, dus maak een proefberekening en kijk of je hiervoor in aanmerking komt. Jongvolwassenen laten regelmatig geld liggen.”
Ook de tegemoetkoming scholieren wordt vaak vergeten. ,,Als je 18 wordt vervalt de kinderbijslag. Als je nog op de middelbare school zit, kun je in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming die je bij DUO kunt aanvragen.”
Jongvolwassenen moeten op hun achttiende ook hun eigen bankzaken regelen. ,,De bank zet de jongerenrekening automatisch om in een gewone betaalrekening. Dat betekent vaak dat je ervoor gaat betalen. Dit is het enige moment waarop het nog makkelijk is om van bank te wisselen. Zit je niet bij de bank die bij je past? Regel je bankzaken dan elders.”
Het is tevens hét moment om – als die er nog niet is – een spaarrekening te openen. ,,Het is handig om een kleine buffer te creëren voor eventuele tegenslagen. Gaat er iets kapot of komt er een boete binnen? Dan moet dat betaald kunnen worden.”
Vaak gaat het goed, weet Simonse. En ook als het niet goed gaat hebben veel jongvolwassenen ouders om op terug te vallen. Maar er is een groep die tussen wal en schip valt door een slechte band met hun ouders of doordat hun ouders niet het geld en de middelen hebben om te helpen.
,,Praat met een opa of oma, vriend of vriendin. Er komt best wel veel op je af, dus dat je vragen hebt is begrijpelijk.” Het hoeft niet eens iemand te zijn met verstand van geld - als je het maar deelt, zegt Simonse. ,,En op de site Moneyfit kunnen jongvolwassenen terecht met vragen over geld. Zij kunnen daar gemakkelijk en anoniem hun verhaal doen en medewerkers kunnen hen de weg wijzen. Veel mensen wachten te lang met het bespreken van hun geldzorgen en dan worden deze steeds groter.”
Volgens onderzoek van het Nibud hebben jongeren meer te besteden, maar ervaren ze juist een geldtekort. Dat zit zo:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rente betalen over je spaargeld lijkt in zicht: 'Banken moeten lage inkomsten compenseren’
De eerste banken zijn inmiddels zover: klanten moeten geld betalen om meer dan een ton op hun spaarrekening te zetten. De Consumentenbond pleit alvast voor een verbod op negatieve spaarrente onder de 100.000 euro, maar banken sluiten die volgende stap niet uit. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Spaargeld opmaken voor je bijstand krijgt: dat moet anders, vindt deze wethouder
De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah kan geen paprikachips meer zien. Tijdens haar experiment om een maand op bijstandsniveau te leven, ontdekte zij hoe het is om géén geld voor het avondeten te hebben en je honger te stillen met chips. Volgens Hanny Heuvelink, die al tientallen jaren in de bijstand zit, is de werkelijkheid soms nog schrijnender. Een dubbelinterview over pijn, machteloosheid en vernedering in de bijstand.
-
Belastingdienst legde vrouw aanslag op van 40.000 euro voor erfenis die ze nooit kreeg
Na jarenlang procederen is het een vrouw eindelijk gelukt om van een belastingaanslag van ruim 40.000 euro af te komen. Ze kreeg de aanslag vanwege een erfenis. Het geld van die erfenis heeft ze nooit gezien, maar de bijbehorende blauwe enveloppen wel. Het Gerechtshof in Den Haag fluit de Belastingdienst, die jarenlang volhardde, nu terug. -
PREMIUM
Eten voor allerarmsten vulde 1,5 jaar haar huiskamer, nu krijgt Asma eigen plekje voor voedselbank
Ze woonde anderhalf jaar tussen de groente- en fruitdozen, luiers en tandpasta. Haar kinderen konden nauwelijks spelen in het overvolle huisje, dat diende als voedselbank voor de allerarmsten in de buurt. Weldoenster Asma Bennejma heeft nu echter een aparte ruimte gekregen voor haar cliënten. ,,Ik kan nu iedereen helpen.’’ -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.