Volledig scherm
© Boswachter Wendy Janse in Aan Zee

Schaapskuddes met herder losgelaten in het Groene Duin

GASTBLOGNaast reeën, damherten, paarden en koeien kun je nu ook zo'n 370 schapen tegen komen in het Groene Duin. We hebben namelijk de hulp ingeroepen van een herder met zijn schaapskuddes om ons te versterken in de strijd tegen de invasieve soort Amerikaanse Vogelkers. Wij willen graag dat de struik - die niet thuis hoort in Nederland - verdwijnt en de schapen lusten er wel pap van. Win-win!

Amerikaanse vogelkers is een struik die hier van nature niet thuis hoort. De invasieve soort – ook wel bospest genaamd – is aan het begin van de 20e eeuw door de mens geïntroduceerd. Later bleek dat de struik zich erg makkelijk verspreidt en inheemse soorten bedreigt. Door de overvloed van stikstof in de lucht, veroorzaakt door onder andere auto’s, industrie en landbouw is er een rijke humuslaag ontstaan dat werkt als een soort pokon. Hierdoor kan Amerikaanse vogelkers zich nog sneller verspreiden.

Lange adem

Volledig scherm
© Boswachter Wendy Janse in Aan Zee

Afgelopen weken is er met kleine machines zo’n negen hectare Amerikaanse vogelkers verwijderd in het Groene Duin. Door deze struiken te verwijderen wordt het gebied ‘gereset’ en hebben duinsoorten als tapuit, parelmoervlinder en veldkrekel weer kans zich te ontwikkelen. Maar Amerikaanse vogelkers is een taaie soort, de struik ontkiemt makkelijk en stobben kunnen snel weer uitlopen. Daar komen de schapen om de hoek. Zij vreten de overgebleven struiken weg en kunnen uitlopers de baas. Door de schapen steeds weer terug te laten komen op deze plekken wordt de struik uitgeput en verdwijnt. De herder verplaatst de schapen steeds van plaats naar plaats om hen op specifieke plekken hun buik vol te laten eten. Schapen tevreden, wij tevreden!

Divers palet aan grazers

Met de komst van de schapen is er een divers palet aan grazers in het Groene Duin te vinden. Er lopen prachtige roodharige Schotse hooglanders, wilde exmoorpony’s, Shetlanders en natuurlijk damherten en reeën. Vroeger waren hier ook veel konijnen te vinden, maar door diverse – door de mens geïntroduceerde – ziektes is het konijn nog maar minimaal aanwezig in het gebied. De Kempische heideschapen kunnen de functie van de konijnen deels overnemen. Ze zorgen dat het de verrijking van het gebied door stikstof (de ‘pokonlaag’) verminderd wordt door te grazen en de voedingsstoffen op te nemen. Zo voeren de schapen nutriënten af, want in de poep die overblijft zitten veel minder voedingsstoffen dan voordat ze het opaten. Er lopen in het Groene Duin twee kuddes, bij elkaar zijn dat zo’n 370 schapen.

Programmatische Aanpak Stikstof (PAS)

Het verwijderen van de overmaat aan stikstof uit de natuur en het herstellen van de effecten van de stikstofuitstoot in het landschap vindt plaats in opdracht van de provincie en vallen onder de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) van het Ministerie van Economische zaken. Provincie Zeeland is verantwoordelijk voor de uitvoering van de PAS Herstelmaatregelen. Door de PAS-maatregelen ontstaat ontwikkelruimte voor bedrijven om uit te breiden, én wordt tegelijkertijd de achteruitgang van de natuur gestopt. Op deze website vind je meer informatie over de PAS.

Meer blos lezen van de Zeeuwse boswachters? Kijk op Boswachters aan zee.

blogs