Volledig scherm
Pruimentaart © Littlespoon

Pruimentaart met kaneel

gastblogIk bakte een pruimentaart met kaneel en dat was een daverend succes, als zeg ik het zelf. Vandaag deel ik het recept met jullie. Benieuwd? Lees snel verder!

Tot in de pruimentijd! Zeg ik elk jaar weer tegen de pruimen. Misschien wel mijn lievelingsfruit, waarvan ik stiekem vaak vergeet hoe lekker het is. Dan heb ik het wel over de pruimen die zo zoet zijn en met een dun velletje waar je makkelijk doorheen bijt. Niet die zure gevallen met een schilletje waar niet doorheen te bijten is. De Opal pruimen zijn mijn favoriet.

Een paar jaar geleden at ik bij de pluktuin bij mij in de buurt een stuk pruimentaart met kaneel. Ik weet niet precies wat ik ervan verwachtte maar in ieder geval niet dat het zo lekker zou zijn. Ondanks dat ik direct fan was, duurde het precies drie jaar, voor ik zelf eens zo’n taart bakte. En dat was nu. De eerste versie was een iets bescheidener exemplaar. Best wel een plat geval. De smaak was echt fantastisch. De taart aten we in een dag op. Dat is ook niet gek natuurlijk als de taart de helft minder dik is, dan de taart op de foto.

Fotogenieker

Een taart met wat meer volume vind ik net wat fotogenieker, dus besloot ik het recept wat ik aanhield te verdubbelen. Het kostte wat extra tijd in de oven. Ongeveer ook keer twee. Wel verrassend vond ik ;-) De pruimen zakte iets meer naar beneden, dan ik hoopte, maar goed, een kniesoor die daar naar kijkt. De smaak was geweldig en dat is het belangrijkste.

Messen

De pruimen heb ik trouwens in die mooie plakjes gesneden met mijn nieuwe messen van Wüsthof. Een cadeau van Cookinglife. Een set met drie messen. Een kleine alleskunner, een vleesmes en een koksmes. Het klinkt misschien een beetje Martha Stewart achtig, maar ik ben er zo blij mee. In mijn leven heb ik al een hoop messen versleten. Ik ben namelijk over het algemeen niet zo zuinig op mijn spullen. Goed scherpe messen blijven minder scherp als ze elke dag de vaatwasser in gaan. Toen ik laatst een Sandukomes van Wüsthof kreeg, als bedankje voor het deelnemen als jurylid aan Slag op de Schelde, wist ik, dit is de tijd om wat netter om te gaan met die handige kitchen tools. Het mes en ook mijn nieuwste Wüsthof messen gebruikte ik dagelijks om vervolgens trouw met de hand af te wassen. In mijn geval, zegt dat een hoop.

PRUIMENTAART MET KANEEL

Voor 10-12 punten

Dit zit erin:

300 gr witte bastersuiker
230 gr roomboter, in blokjes en op kamertemperatuur
280 gr bloem
2 tl bakpoeder
Snuf zout
4 eieren
300 gr pruimen, zonder pit en in parten
2 el kaneel
2 el kristalsuiker

Dit heb je nodig:

Keukenmachine
Springvorm, 24 cm

Zo maak je het:

- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop de suiker en de boter luchtig in je keukenmachine. Voeg de bloem, de bakpoeder en het zout toe. Klop de eieren er één voor één door en meng goed.
- Schep het beslag in de springvorm. Bedek met de pruimen. Leg ze in een mooie vorm en met de binnenkant naar boven.
- Verdeel de kaneel en kristalsuiker eroverheen.
- Bak de pruimentaart 40 minuten in het midden van de oven. Draai de temperatuur vervolgens naar 160 graden en bak nog eens 30 tot 40 minuten tot de taart mooi goudbruin is. Of tot er een satéprikker schoon uit komt.
- Laat afkoelen en geniet er lekker van!

Kijk voor meer recepten op Littespoon.nl

blogs