Volledig scherm
Indiase filodeegtaart met kip en gember © Little Spoon

Indiase filodeegtaart met kip en gember

GastblogMet mijn liefde voor Indiaas eten en de Hero Original gemberjam dook ik de keuken in om te experimenteren. Het eindresultaat was deze filodeegtaart gevuld met aardappel, knapperige tuinerwtjes, spinazie, stukjes kip en gemberjam. Wauw echt mega lekker. Ga jij de taart bakken dit weekend?

Volledig scherm
Ingrediënten Indiase filodeegtaart met kip en gember © Little Spoon

Ik vond Indiaas eten altijd al heerlijk maar na mijn reis door India, is de liefde alleen maar groter geworden. Ik denk serieus dat ik nog nooit zo lekker heb gegeten tijdens een vakantie. De ingrediënten zijn eenvoudig, de smaken verre van. Het is vaak kruidig en pittig, maar ook romig en fris. Ik herinner me nog de thali’s. Een groot en plat metalen bord met allerlei kommetjes, gevuld met de lekkerste gerechten. Verschillende curry’s op basis van peulvruchten. Chutneys, raita, groente schotels, naanbrood en iets zoets als mooie afsluiter. Shared dining wordt in Nederlands steeds hipper. In India doen ze dit al jaren. Het leuke is dat je van alles wat proeft. Zo hoef je niets te missen.

Deze Indiase filodeegtaart is er niet één die ik in India at. Dat zeg ik je eerlijk. De vulling is alleen wel geïnspireerd op die van samosa’s. Op Little Spoon staat al een vega exemplaar van dit hapje wat in India veel gegeten wordt. De basis is aardappel. Voor deze taart voeg ik nog wat stukje kippendij toe. Door de kerrie is het taartje heel hartig. Dat is lekker, maar om het allemaal wat meer in balans te krijgen, voeg ik Hero Original gemberjam toe. Ik verwachtte wel dat het goed zou smaken, maar toen ik een hap nam wist ik niet wat ik proefde. Lekkerder dan ik hoopte. De jam is zoet maar niet te. De gember heeft de overhand. Je proeft het hete ervan, maar op een subtiele manier. Wauw dat is heerlijk. Voor de kleur voeg ik nog wat erwtjes, spinazie en koriander toe.

De tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Indiase filodeegtaart met kip en gember © Little Spoon

Deze Indiase filodeegtaart is er niet één die ik in India at. Dat zeg ik je eerlijk. De vulling is alleen wel geïnspireerd op die van samosa’s. Op Little Spoon staat al een vega exemplaar van dit hapje wat in India veel gegeten wordt. De basis is aardappel. Voor deze taart voeg ik nog wat stukje kippendij toe. Door de kerrie is het taartje heel hartig. Dat is lekker, maar om het allemaal wat meer in balans te krijgen, voeg ik Hero Original gemberjam toe. Ik verwachtte wel dat het goed zou smaken, maar toen ik een hap nam wist ik niet wat ik proefde. Lekkerder dan ik hoopte. De jam is zoet maar niet te. De gember heeft de overhand. Je proeft het hete ervan, maar op een subtiele manier. Wauw dat is heerlijk. Voor de kleur voeg ik nog wat erwtjes, spinazie en koriander toe.

Gemberjam 

Ik deelde al een zoet recept met de Hero Original gemberjam. Een tropische crumble met ananas waar je je dag een tikkeltje exotisch mee begint. De gemberjam doet het dus ook prima in een Indiaas gerecht. Ik stel me zo voor dat dit ook perfect past bij de Arabische keuken. Een hartige tajine met aubergine en lamsvlees geef je net dat beetje extra met een lepel gemberjam. Omdat de Hero Original gemberjam gemaakt is zonder onnodige toevoegingen durf ik best wel wat rijkelijk te scheppen.

Al met al een super recept. Het maken van de Indiase filodeegtaart kost iets meer tijd, daarom een perfect gerecht voor in het weekend of om je vrienden voor te schotelen tijdens een etentje!

Indiase filodeegtaart met kip en gember

Voor 4 personen

Dit zit erin:

- 2 el roomboter
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 250 gr kippendijen, in kleine stukken
- 50 gr gesmolten roomboter
- 3 tl kerriepoeder
- 500 gr voorgekookte aardappelblokjes
- 2 el Hero Original gemberjam
- 150 gr erwtjes uit de diepvries
- 5 takjes koriander, enkel de blaadjes fijngehakt
- 50 gr spinazie
- 6 filodeegbladen
- 2 el zwarte sesamzaadjes

Dit heb je nodig:

- Snijplank + mes
- Oven
- Wok
Springvorm

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Smelt 2 eetlepels roomboter in de wok en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de kerriepoeder toe en bak 2 minuten mee.

3. Voeg de kip toe en bak op middelhoog vuur 10 minuten. Schep hier daarna de aardappelblokjes en de gemberjam door. Laat op een laag vuur 5 minuten sudderen.

4. Doe de erwtjes, spinazie en koriander bij de kip. Breng op smaak met peper en zout. Haal van het vuur als de spinazie is geslonken.

5. Vet een springvorm in met wat gesmolten boter.

6. Bedek de bodem van de springvorm met een enkele laag filodeeg en laat de zijkanten over de rand hangen. Smeer alle laagjes in met roomboter.

7. Schep de vulling erop.

8. Leg er een laag filodeeg op. Smeer in met roomboter en vouw de zijkanten erover. Bestrijk de bovenkant met roomboter en garneer met zwarte sesamzaadjes.

9. Zet de filodeegtaart circa 20 minuten in de oven, tot de boven- en zijkanten mooi goudbruin zijn.

TIP! Het hartige en zoete van de Indiase filodeegtaart gaan mooi samen met een frisse yoghurtdip. Meng daarvoor wat Griekse yoghurt met munt, een drupje olijfolie en limoensap.

Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Meer recepten? Kijk op LittleSpoon.nl.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

blogs