Volledig scherm
Ben je al eens bij Fonteyn in Groede geweest? Een tof zaakje op de hoek van de charmante Markt in dit prachtige Zeeuws-Vlaamse dorp. © Littlespoon

Fonteyn in Groede: IJsjes, goede koffie, broodjes en een fijn terras

BlogBen je al eens bij Fonteyn in Groede geweest? Een tof zaakje op de hoek van de charmante Markt in dit prachtige Zeeuws-Vlaamse dorp. Je eet hier een ijsje, drinkt er goede koffie of een glas koele witte wijn. Het terras is te gek, maar ook binnen ziet het er tof uit. Laatste lunchte ik er en vandaag vertel ik er alles over.

MOOISTE DORP

Bij mijn geboorte heb ik een radar meegekregen. Hiermee detecteer ik leuke plekken. Geen hotspots, want van dat woord krijg ik stiekem een beetje jeuk. Gewoon toffe tentjes om te eten en te drinken. Of een bijzondere plek om te slapen. Soms hip, soms minder hip, maar wel altijd met een ziel. Een plek met karakter. Even terug naar die radar. Die werkt meestal aardig naar behoren en eigenlijk staat ie altijd aan. Zo ook vorig jaar. Samen met vriendinnetje Em genoot ik op een zonnige zondagmiddag van een uitgebreide lunch bij Pure-C. Dat was een ultiem geluksmoment.

Vooral omdat het al zo lang op onze wensenlijst stond en het nu eindelijk zover was. Op de weg terug naar huis reden we door Groede. Het mooiste dorp van Zeeuws-Vlaanderen. Vind ik dan. We tuften over de markt en ineens zag ik daar een tof terras. Het trok mijn aandacht maar voor ik alle benodigde info had geregistreerd waren we er al voorbij. Op dit soort momenten moet je eigenlijk terug. Ik had niets. Geen naam, geen idee wat het precies voor restaurant/lunchcafé/espressobar/?? was. Enkel die radar waarvan het alarm afging.

IJSSALON

Eenmaal thuis ben ik gaan speuren op internet. Google Maps, Facebook, Google, Instagram. Ik vond niets. Helemaal niets. Nu snap ik waar dat aan ligt. Fonteyn was toen echt net geopend vertelde eigenaresse Maartje mij en dat wist Google nog helemaal niet. Ik vergat het weer. Tot een paar maanden later. Ik stuurde Iske van Lief Huisje Zeeland een bericht en zij vertelde me dat het Fonteyn was. Een ijssalon waar je ook broodjes eet en goede koffie drinkt. Inmiddels was het het einde van het seizoen. Ik besloot in het voorjaar dan ook een kijkje te nemen. Dat voorjaar werd zomer, maar dat maakt niet uit. Fonteyn is leuk. Super leuk zelfs.\

OPOEFIETS

Op een zonnige zondag, zo ongeveer als een jaar ervoor, stap ik samen met vriendin Fen op de fiets. We gaan met de boot over naar Zeeuws-Vlaanderen om daar te fietsen. Zij op een spiksplinter nieuwe hippe fiets en ik op mijn oude opoefiets. Krakend, piepend, verroest maar wel met opgepompte banden.Stiekem had ik de cappuccino moeten testen, maar het tijdstip – zo half de middag – en het zonnige weer, vroegen om wijn. Witte wijn werd het dus.

Na een zware etappe tijdens de Tour de Zeeuws-Vlaanderen waren onze magen ook toe aan wat vulling. Zowel Fen als ik kiezen brood met forel. Het brood is Van Menno. Knapperig zuurdesembrood wat even geroosterd is. Toevallig mijn favoriet, dus je snapt ik was blij. Bij de lunch zit ook zelfgemaakte dragonmayonaise en dat was me een partijtje lekker. Hier ga ik thuis ook eens mee aan de slag. Ook voor ijs zit je goed bij Fonteyn. Dat was het oorspronkelijke idee, een ijssalon. Ice Art uit Groede maakt dit ijs. Je bestelt er een coupe, maar ook zomaar een paar bolletjes in een bakje of op een hoorntje.

Dankzij de uitbundig zonnig schijnende zonnestralen zitten we uiteraard op het terras. Er staan wat tafels tegen het pand, maar leuker nog vind ik het terras net naast de fontein. In het midden van het plein, met zicht op de Grote Kerk. De tafeltjes en stoelen zijn allemaal anders. Dat staat altijd zo gezellig. Aardewerken potten en een soort bolderkar, beide gevuld met kleurige bloemen, zorgen ervoor dat het terras afgescheiden is van de weg. Het is een plaatje om te zien.

STOER EN GEZELLIG

Stel, het weer laat het niet toe om buiten te zitten, ook binnen ziet het er heel tof uit. De inrichting is stoer en gezellig. Veel hout gecombineerd met zwarte accenten. Witte muren en lampen aan kabels. Op de tafels staat een mooi veldboeket wat zorgt voor kleur. Wat opvalt is de bar met daarachter een te gekke kast, die vol glazen en oud servies staat. Ook het espressoapparaat trekt mijn aandacht. En dan vergeet ik nog het glas-en-lood boven de bar. Kijk maar eens naar boven als je er bent. Dan zul je het zien.

Wat een leuk plekje. Het was het wachten waard wat mij betreft. Nu moet ik echt nog eens terug voor een ijsje en koffie. Tot snel Fonteyn!

Fonteyn
Markt 11
4503 AG Groede

www.fonteyngroede.nl

Ben jij al bij Fonteyn geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.

Volg je me al?

FacebookInstagramTwitter

blogs