Volledig scherm
© Dream The World

Druiven plukken én wijntjes proeven in het Geuldal (Zuid-Limburg)

gastblogWie mij al een tijdje volgt weet dat ik heel blij word van mooie natuurgebieden en activiteiten die in de buitenlucht plaatsvinden. Ik vind het leuk om plekken te ontdekken die niet direct door iedereen bezocht worden. De ervaringen die ik op doe zijn voor mij uiteindelijk belangrijker dan het afvinken van een lijstje met bestemmingen. Hoewel ik heus ook wel eens veel bekijk in korte tijd of op een plek kom waar heel veel mensen komen, geniet ik toch het meest van gebieden waar ik (samen met medereizigers) een van de weinige ben en waar ik een unieke ervaring heb. Dit kan een ontmoeting zijn met een wild dier, een kookworkshop met een lokaal gezin of een dagje meelopen met een herder.

Deze keer laat ik een nieuwe ervaring zien. Ik ga in Zuid Limburg meehelpen met het plukken van druiven voor de wijnproductie, het verhaal én passie van de eigenaren horen en de uiteindelijke wijn proeven. Een heerlijk dagje outdoor én slow travel in Zuid Limburg.

Na een ontbijt bij mijn hotel in Valkenburg, ontmoet ik Naomi van Happy B’s. Zij is op een blogsabbatical door Limburg via de campagne #limburglonkt. Vandaag vergezel ik haar met nog twee bloggers (Sanne en Bregje) naar Wijngaard St Martinus. We rijden met het #limburglonkt VW-busje Valkenburg uit richting de groene heuvels. Oh, wat is het genieten hier in Limburg. Ook al is het nog steeds Nederland, het heuvellandschap met dat vele groen en de vakwerkhuisjes voelen heel buitenlands aan. Het is even zoeken voordat we de juiste wijngaard gevonden hebben, maar geholpen door eigenaar Stan, hobbelen we uiteindelijk met het busje ‘off the road’ naar de druivenranken. Tijd om even rond te kijken is er nauwelijks. We zijn wat laat en we krijgen na de uitleg direct een schaar in onze hand geduwd en een ‘laan’ toegewezen, we zijn hier immers om te werken. Snel pak ik nog wel even een stukje vlaai en een bakje koffie. Voordat het harde werken begint, moet ik natuurlijk wel even zorgen voor goede brandstof.

Volledig scherm
© Dream The World

Hoe groener hoe zuurder

We krijgen een snelle cursus druiven oogsten en selecteren. Als je een druiventros knipt, hou de tros dan altijd in je hand en knip met je andere hand het steeltje eraf. Zo voorkom je nare ongelukken. Niet alle trossen moeten geoogst worden. Alleen die op de hoofdrank zitten. De verkeerde trossen herken je aan een meer ronde vorm en deze zijn vaak kleiner én groener. Té groene druiventrossen moeten we ook laten hangen. Hoe groener hoe zuurder en hoe minder lekker voor de wijn. Dan heb je nog de schimmel die de druiven aangetast kunnen hebben. Je herkent het aan bruin/grijze druiven (niet te verwarren met de erg rijpe druiven die dezelfde kleur hebben) en de witte/grijze meer harige schimmelaanslag. Ook heb je nog bruinige druiven die witte vlekjes hebben. Dit is kalk en deze kunnen wel gewoon geoogst worden. Je kunt de kalk eraf wrijven, maar de schimmel niet. Eerst probeer ik nog netjes met mijn schaartje de ‘slechte’ druiven eruit te knippen, maar al snel doe ik dit met mijn handen. Binnen de kortste keren zijn mijn handen een plakkerige bende. Ondertussen klets ik gezellig met mijn medeplukster, terwijl ik me focus op de selectie van de druiven. Mijn hoofd raakt helemaal leeg en in plaats daarvan begin ik vooral mijn rug te voelen. Actief bezig zijn maar oh zo mindfull. Heerlijk! Ik kan hier wel de hele dag mee doorgaan.

Uitzicht

Wijngaard St Martinus heeft een proeflokaal, waar je een proeverij kunt reserveren en de heerlijke wijn kunt kopen. Wij komen hier na een paar uur plukken om te genieten van onze welverdiende lunch. We hebben geluk, want we hebben heerlijk weer. En laten ze hier nu ook een heerlijk terras hebben, naast de druivenranken én met uitzicht op het weidse heuvellandschap. Ik nestel me met een glas Bergdorpje wit op een van de pallets met kussens en geniet van het uitzicht. Zie jij je hier ook al zitten? Aansluitend aan de lunch krijgen we ook nog een kleine rondleiding door de kelder, waar de wijn geproduceerd wordt en opgeslagen ligt in mooie houten tonnen. Uiteraard willen we ook een wijntje mee naar huis nemen. Ik kan zeggen, dat deze de dag erna al gelijk helemaal op is gegaan. Ik kan je de witte wijn met de leuke naam Bergdorpje wit zéker aanraden.

Volledig scherm
© Dream The World

Praktische informatie

Wijngaard St Martinus vind je vlakbij het dorpje Vijlen in Zuid Limburg. Je kunt hier heerlijke wijn proeven én kopen. Wil je net als ik meehelpen met het oogsten van de druiven? Stuur dan een mailtje naar info@wijngaardmartinus.nl.

Ga je druiven plukken? Trek dan oude kleren aan en zorg voor schoenen die vies mogen worden. Bergschoenen, oude sneakers of laarzen (afhankelijk van het weer) zijn de beste keuze

Is het mooi weer, net als bij ons, smeer je dan goed in met zonnebrandcrème, voor je het weet verbrand je. En smeer je voordat je begint jezelf in, want eenmaal aan het plukken veranderen je handen in een grote kleverige bende.

Wil je meer doen in de omgeving van Vijlen? Ga dan wandelen in bijvoorbeeld het Vijlenerbos of bezoek het plaatsje Valkenburg met zijn grotten. Over beiden verschijnt nog een blog.

Meer doen in Zuid Limburg? kijk dan ook eens bij mijn artikel over actief in de Maasvallei

Meer weten over Zuid Limburg? Kijk dan op www.visitzuidlimburg.nl

Kijk ook op DreamTheWorld.nl!

 1. Foodwalk, wandelen langs de lekkerste adresjes in de Friese wouden
  blog

  Foodwalk, wandelen langs de lekkerste adresjes in de Friese wouden

  Wandelen en eten, dat klinkt als muziek in de oren, niet? Wat mij betreft wel! En dat hebben ze goed begrepen in Friesland. In de Friese Wouden hebben ze namelijk een Foodwalk ontwikkeld. Met de titel Wandelen door het Paradyske kan dit haast niet anders dan een hele fijne route zijn. Op een mooie zomerse augustusdag trek ik mijn wandelschoenen aan en ga samen met gids Henk Pilat – directielid van het streekmerk Wâldpyk– op pad door het landschap bij Buitenpost in het noordoosten van Friesland.
 2. Waarom Alentejo in Portugal op jouw bucketlist hoort
  gastblog

  Waarom Alentejo in Portugal op jouw bucketlist hoort

  Bij mij stond ie er op hoor. Op de oneindige bucketlist kon ik Alentejo afvinken. Het enige probleem is, dat deze Portugese streek, direct weer met stip in de top 10 van mijn bucketlist binnen dendert. Het was alles wat ik er van verwacht had en meer. Veel meer zelfs. Daarom sta ik nu al te popelen om andere delen van het binnenland te ontdekken maar ook de kust moet geweldig en spectaculair zijn. Voor het zover is vertel ik jullie eerst heel graag waarom een vakantie naar Alentejo nu eindelijk om die reisverlanglijst hoort.

blogs