Volledig scherm
© LittleSpoon.nl

Cuban sandwich met Zeeuws spek

gastblogEen tosti is altijd lekker. Gewoon een hele simpele met enkel kaas. Of juist een tosti waarbij je helemaal uitpakt zoals bij deze Cuban Sandwich met Zeeuws spek die ik voor Vleeschwaar maakte. Dikke plakken knapperig gebakken Turks brood met Zeeuws spek en gesmolten kaas. Scherp door de mosterd en fris dankzij de augurk. Beste van alle werelden. Voor ik daar iets over vertel, wil ik eerst nog een tosti verhaal met jullie delen wat stamt uit de tijd dat ik nog als account manager werkte in de ICT.

Ik arriveer op het meest inspiratieloze kantorencomplex wat ik me maar kan inbeelden. De dag is ook nog eens grauw, grijs en koud. Past perfect in het niet zo perfecte plaatje. Systeemplafonds met tl-verlichting. Iets waarvan ik me altijd afvraag: waarom? Witte muren, gestuct met van die uitstekende stukjes. Geen idee hoe dit heet. Het blijft zo lekker in je huid staan, als je er quasi nonchalant tegenaan leunt tijdens wat kantoor prietpraat. Ik vraag me direct af waarom je dat zou willen doen, dat leunen? Wellicht tijdens een gesprek van collega X tot collega Y? Om te roddelen over collega Z? En de witte legging zie ze vandaag draagt? Die toch wel mooi matcht bij de muren en de donkergrijze tapijttegels?

Bibbers

Ik had een afspraak met een zakenrelatie. Dat klinkt interessant hè? In werkelijkheid wilde ik direct mijn auto weer instappen en heel hard wegrijden. Van het woordje zaken krijg ik eigenlijk de bibbers. De zakenrelatie had me uitgenodigd voor een lunch. Hij zorgde voor wat lekkers en terwijl we al die heerlijkheden opaten deden we ‘zaken.’ Wat dat dan ook mag zijn. Als kind vroeg ik me al af wat Jef en Robert Alberts, uit GTST, voor ‘zaken’ deden. Ik kon me daar nooit iets bij voorstellen. Wat doe je dan de hele dag achter zo’n bureau? En wat haal je uit je koffertje? In het geval van GTST waarschijnlijke blanco papieren. In mijn geval kwamen er vooral boodschappenlijstjes en anders soort lijstjes uit mijn tas.

Terug naar de lunch. Ik had behoorlijk trek en in mijn gedachte had ik allerlei lekkere broodjes en lunchgerechten de revue laten passeren. Oh boy I was wrong. Ik en mijn hoge verwachtingen ook altijd. Na een korte introductie, niet van zichzelf maar over de bijzondere lunch, verklapte de beste dat hij een vlammentosti voor me had gekocht. Weet ik veel wat een vlammentosti is. Nou nu weet ik het en ik weet ook dat het niet iets is wat ik echt heel lekker vind. De tosti lag al even. Dat had mijn eigen schuld kunnen zijn. Omdat ik vaak het verkeer tegen had. Of een openstaande brug, gesloten spoorbomen, of een overstekende moeder gans met baby’s, waar ik uiteraard uitgebreid voor moest stoppen. Zodat ik ondertussen ook nog even mijn afbladderende nagellak kon bijwerken, waar ik ’s ochtends geen tijd voor had.

Taai

De fletse witte casinoboterhammen waren taai. Gevuld met een plak van die vieze jonge hotelkaas en de vulling van een vlammetje ertussen. Ik kan me best voorstellen dat zo’n vlammentosti lekker is. Als je het zelf maakt. Dus met goed brood, je lievelingskaas en een eigen spicy vlees ietsje. Dit was een exemplaar voorverpakt en uit de diepvries. Dat weet ik toevallig, want in het restaurant waar ik in de vorige eeuw werkte, hadden we ze ook, maar dan de variant met kaas en ham. Rond de neus en op de bovenlip van de zakenrelatie verscheen langzaam aan wat druppeltjes zweet? Heet hè? Zei hij.

Tja, gelukkig ieder zijn of haar smaak. Als er een Cuban sandwich voor mijn neus was gezet, was dit verhaal compleet anders gelopen. Een stuk minder leuk, dus ik ben de meneer in kwestie, alleen maar dankbaar voor de gezellige lunch. Bij De Herberg in Middelburg eet ik wel eens een Cuban sandwich en jeetje wat is dat lekker. Voor Vleeschwaar geef er mijn eigen draai aan en probeer ik met deze internationale tosti mijn Zeeuwse roots trouw te blijven. Daarom kies ik voor Zeeuws spek in plaats van gewoon spek. Verder wat oude kaas, augurk, mosterd en dat allemaal op dikke plakken Turks brood. Als ik jullie was zou ik het bereiden in een tosti-ijzer. Die heb ik zelf helemaal niet, dus ik heb een zware gietijzeren pan op de Cuban sandwich gezet. Je ziet, dat werkt ook prima. Vleeschwaar is trouwens een tof platform waar je allerlei recepten vind met vleeswaren. Aanrader om eens tussen al dat lekkers te kijken.

CUBAN SANDWICH MET ZEEUWS SPEK

VOOR 2 PERSONEN

Dit zit erin:

½ Turks brood, gehalveerd en in de lengte doormidden gesneden
4 el mosterd
100 gram voorgesneden Zeeuws spek
4 plakken oude kaas
8 schijven zoetzure augurk

Dit heb je nodig:

Broodmes
Snijplank
Tosti-ijzer

Zo maak je het:

Besmeer de vier helften van het Turks brood met mosterd. Beleg de onderste twee met Zeeuws spek. Leg er volgens de schijven augurk op en eindig met kaas. Leg de bovenkant van het Turks brood er weer op. Verwarm je contactgrill of tosti-ijzer en bak de cuban sandwich goudbruin of tot de kaas gesmolten is.

Kijk ook op LittleSpoon.nl!

blogs