Blauwe gloed in de duinbossen

gastblogNu de Sneeuwklokjes, Narcissen en het Speenkruid rondom de buitenplaatsen in de Manteling zijn uitgebloeid, komen de volgende stinzenplanten in bloei: Daslook, Bosanemoon, Lelietjes-van-dalen en de veelvuldig voorkomende bloembol de Boshyacint.

Volledig scherm
De boshyacint. © Marijke Lieman

De Boshyacint (Hyacinthoides spec.) komt in allerlei verschijningsvormen voor. De kleur kan variëren van violetblauw, via roze naar wit. Het betreft waarschijnlijk een hybride van de Wilde Hyacint (Hyacinthoides non-scripta) met de oorspronkelijke groeiplaats West-Europa en de Spaanse Hyacint (Hyacinthoides hispanica). Sommige exemplaren hebben veel kenmerken van de ene óf de andere soort, waarschijnlijk komt de ‘zuivere’ soort niet meer voor.

Onder de indruk

Vermeerdering van de soort gaat door middel van nevenbollen en zaad. En dat gaat vrij snel. Hierdoor kan de Boshyacint in bossen onder Zomereik, Iep, Gewone Esdoorn of Beuk zeeën van blauwe bloemen in de lente vormen. Menig schilder is hierdoor geïnspireerd geraakt, maar ook deze boswachter is elk voorjaar weer onder de indruk van de blauwe gloed in de frisgroen uitlopende bossen. Een bezoek aan de Manteling in het voorjaar staat voor een kakofonie aan vogelgeluiden, de reeën en damherten laten zich nog prima zien en de stinzenflora is op haar mooist!

Volledig scherm
De boshyacint. © Marijke Lieman

blogs