Wie wordt straks de nieuwe Ringmeister?
Ook de Nürburgring keert dit seizoen terug op de Formule 1-kalender. Dat is een verrassende rentree na zeven jaar zonder racen in de Eifel waar in oktober de Grand Prix wordt verreden.
Door Arjan Schouten
Het circuit is in beeld te zijn gekomen omdat het circuit van Hockenheim - de laatste jaren nog decor van de GP van Duitsland - Formule 1 en Liberty Media een ‘nee’ verkocht heeft. Dat deelstaat Rijnland-Palts bereid is toeschouwers toe te laten, zou de doorslag hebben gegeven als er in oktober geracet kan worden op de Nürburgring. Voor de politici in Baden-Württemberg was dat scenario op de Hockenheimring onbespreekbaar.
In dit crisisjaar terugkeren met de koningsklasse op het vermaarde Duitse asfalt, het zou een ware stunt zijn. Weinig circuits op de huidige kalender kunnen zoveel historie als op de Nürburgring overleggen. In 1951 werd er al geracet door de Formule 1 en de racegeschiedenis gaat er zelfs bijna honderd jaar terug.
Ontworpen in de jaren ’20 van de vorige eeuw voor de Eifelrennen, deels op openbare wegen. Die Gesamtstrecke was destijds ruim 28 kilometer lang, met daarin niet minder dan 174 bochten. Na de Tweede Wereldoorlog werd de 22 kilometer lange noordelijke lus de Nordschleife het decor voor de grote races zoals Formule 1. Alberto Ascari won er de eerste twee edities, Juan-Manuel Fangio won er zelfs drie seizoenen op rij. En Phil Hill noteerde er in 1961 voor het eerst een rondje onder de negen minuten.
In de jaren ’50 en ’60 was de Nürburgring jarenlang vaste prik op de F1-agenda en nieuwe generaties ‘Ringmeisters’ werden er geboren. Maar hoe rapper de bolides, hoe gevreesder het extreem lange circuit werd. De Nederlandse jonkheer Carel Godin de Beaufort verongelukte er in 1964 tijdens een training. Toen Jacky Stewart er vier jaar later won onder regenachtige en mistige omstandigheden was hij het die het circuit omdoopte tot ‘De Groene Hel’.
De coureurs vreesden die jaren de trip naar Duitsland, zeker na de fatale crash van Piers Courage in Zandvoort. In 1970 kwam het zelfs tot een boycot, waarna de Nürburgring een aantal aanpassingen op het gebied van veiligheid deed. Formule 1 bleef er racen, maar door de enorme lengte van het circuit bleef het er onveilig. Bij regen kon het ene deel van de baan kurkdroog zijn, terwijl het elders kleddernat was. Bij ongelukken duurde het een eeuwigheid voor een ambulance ter plaatse was. En tv-crews gruwelden van de Nürburgring, waar een complete live-registratie van het gigantische circuit destijds vrijwel onmogelijk was.
De bijna fatale crash van Niki Lauda zorgde in 1976 voor een definitief afscheid. Bijna verbrandde hij levend in zijn Ferrari, zijn leven werd gered door adequaat handelen van vier collega-coureurs, die veel eerder ter plaatse waren dan de hulpdiensten. Nooit meer keerde de Formule 1 daarna terug op de oude Nürburgring.
Pas in 1984 kwam het circus weer langs om te racen op de gloednieuwe GP Strecke. Een modern, veilig circuit van 4,5 kilometer waar de fans echter van gruwelden. Zelfs in de verste verte leek het slappe aftreksel niet meer op het oude zwierige decor vol hoogteverschil. Na nog een tweede jaar vertrok de Formule 1 er dan ook weer, om er pas terug te keren in de hoogtijdagen van Michael Schumacher.
Naast het feestje op de Hockenheimring kon de koningsklasse tijdens die Schumi-mania nog wel een lucratieve race in Duitsland gebruiken om het geld uit de zakken van de fans te kloppen. Dus werd een list verzonnen om zonder licentieproblemen twee keer in Duitsland te rijden. Tussen 1995 en 2006 werd de race op de Nürburging omgedoopt tot GP van Europa. En twee keer heette het racefeest zelfs de GP van Luxemburg.
Daarna ruilde de GP van Duitsland elk jaar weer van decor tussen Hockenheim en de Nürburgring, waarna een faillissement aan alle activiteit een einde maakte. Sebastian Vettel was zeven jaar terug de laatste winnaar. Sindsdien zijn er bedrijven met grote plannen geweest, maar de Formule 1 kwam er nooit meer.
Toch blijft het ‘gevaarlijkste circuit ter wereld’ altijd een soort racemekka voor racefans. En met de jaarlijkse 24 uurs race, DTM, WTCC en heel veel andere races, blijven de Nürburgring en de GP Strecke aantrekkelijk voor de motorsport. Er is daarnaast een prestatieloop, een fietsdag en tegen betaling mag je bijna dagelijks ook met je eigen auto het oude circuit op. Rock am Ring trekt er jaarlijks een enorme schare muziekliefhebbers. Maar niet alle projecten bleken er een groot succes. Zo mislukten de plannen voor een pretpark en winkelboulevard, ’s werelds snelste achtbaan staat er al jaren te verroesten.
De Duitse eigenaar Capricorn en de Russische aandeelhouders willen er de komende jaren weer vol focussen op autosport. Een onverwachte terugkeer van Formule 1 zou uitstekend passen in die visie. Deze herfst is dat al de realiteit in het weekend van 9, 10 en 11 oktober.
De F1 kijk je live bij Ziggo Sport
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMSamenvatting
In 12 minuten van drama naar topweekend
Uit geslagen positie repareerden Max Verstappen en zijn monteurs een rampweekend alsnog tot een succes. Zijn tweede plaats op de Hungaroring voelde zondag als een zege. ,,Dit resultaat hadden we echt niet meer verwacht.’’ -
Hoe vertel je je kind dat hijf of zij van een donor is? 'Ouders ervaren ongemak en willen graag hulp’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUMOud-monteur vertelt
Snelle gesleutel aan Verstappens auto één grote adrenalinekick: ‘Ze hadden 25 tellen over’
Max Verstappen had afgelopen weekend in Hongarije niet op het podium gestaan zonder de geslaagde spoedreparatie van zijn monteurs bij Red Bull. ,,Er is geen draaiboek, toch gaat alles op de automatische piloot.’’ -
PREMIUM
Max Verstappen heeft een beter gevoel in zijn Red Bull: ‘Hij is lichter en zeker niet slechter geworden’
Een slechte start was het enige probleem waar Max Verstappen tijdens de sprintrace van de Grand Prix van Emilia-Romagna tegenaan liep. Zijn overwinning op Charles Leclerc geeft hem het gevoel dat zijn Red Bull is verbeterd, maar helemaal zeker weet hij het nog niet. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs?
-
Met video's
Max Verstappen doet het ook in Miami: wereldkampioen loopt met zege verder in op Charles Leclerc
Hij had genoeg aan te merken op zijn team en het circuit in Miami, maar stelde na een rommelige aanloop zelf orde op zaken in de race. Max Verstappen knokte zich langs beide Ferrari’s, om zich tot eerste winnaar te kronen in Florida. -
Formule 1 wil volgend jaar meer sprintraces: ‘Drie dagen actie voor fans, kunnen we niet negeren’
De Formule 1 zet voor volgend jaar in op zes sprintraces, een verdubbeling van het aantal van drie races in dit én vorig seizoen. Dat heeft sportief directeur Ross Brawn van de koningsklasse gezegd in Imola, waar Max Verstappen zaterdag de eerste sprintrace van dit seizoen won. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.