Verwend, verzadigd en ook nog eens blut
Duitsland, het land van Audi, BMW, Opel, Mercedes en Porsche. Van Schumacher, Rosberg en Vettel; de Nürburgring en Hockenheim. En toch staat de Duitse grand prix onder druk.
Delen per e-mail
Door Rik Spekenbrink
Wordt vandaag met het zwaaien van de zwart-wit geblokte vlag ook voorlopig afscheid genomen van de Formule 1 in Duitsland? Onze oosterburen zijn er bang voor. De sport heeft het zwaar in Duitsland. Het voelt in Hockenheim als een afscheidsweekeinde. Op de Nürburgring, 200 kilometer verderop, is ook al vijf jaar geen F1-race gereden. Voor de klassieke circuits dreigt het einde, of op zijn minst een pauze.
Het lijkt in eerste instantie moeilijk uit te leggen waarom de Duitse grand prix het zwaar heeft. Een Duitser, Sebastian Vettel, strijdt om de titel met een Brit in een Duitse auto: Mercedes-piloot Lewis Hamilton. Michael Schumacher is met zeven wereldtitels de meest succesvolle Formule-1 coureur ooit.
Er rollen in tal van fabrieken in het land elke dag nieuw Duitse auto's van de band, van Opels tot Porsches. En aan de populariteit van de Formule 1 lijkt het ook niet te liggen. De campings rond de Hockenheimring staan vol, met ruim 70 duizend toeschouwers is de race van morgen nagenoeg ausverkauft. ,,Duitsland zou altijd een grand prix moeten hebben", vindt Max Verstappen. ,,Niet voor mij of voor de Nederlandse fans, maar alleen al vanwege de auto-industrie hier."
Het gaat, zoals zo vaak, om geld. F1-eigenaar Liberty Media vraagt 25 miljoen dollar 'startgeld' van organiserende circuits. Dat geld is er in Hockenheim en bij de Nürburgring niet. Strenge Duitse en Europese wetgeving maken overheidssubsidies nagenoeg onmogelijk. Inkomsten uit tv-rechten, merchandising en advertenties vloeien rechtstreeks in de zakken van het 'Formula One Management'. Kaartverkoop is de enige bron van inkomsten en daarmee komt Hockenheim niet aan de 25 miljoen dollar.
Landen als Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein leggen zo het dubbele neer om een grand prix te 'kopen'. In Kopenhagen, Miami en Hanoi staan ze te springen om aan de kalender te worden toegevoegd. In ons land maken Zandvoort en Assen er een soort wedstrijdje van.
En dus zit Duitsland op de schopstoel. De 36ste grand prix in Hockenheim kan zomaar de laatste zijn, of in elk geval voor even. ,,Heel zonde om een klassieke race te verliezen", zegt Vettel, opgegroeid in Heppenheim, op een half uur van het circuit.
Tekst gaat verder onder de foto.
Autoland
,,De Duitse grand prix heeft zo veel historie, onze automerken zijn wereldberoemd, we zijn een autoland. Maar waar andere landen bereid zijn te betalen, is Duitsland er nu niet klaar voor geld te steken in de Formule 1, de sport te promoten, reclame te maken voor regio en land."
Paradoxaal genoeg zit de Duitse racehistorie in de weg, zegt Renault-rijder Nico Hulkenberg. ,,Misschien is het land racemoe, na de titels van Mercedes, Michael Schumacher, Nico Rosberg en Vettel. Duitsers zijn een beetje verwend." Vettel vergelijkt de situatie met Nederland. ,,Het is normaal dat er veel opwinding is als iets voor het eerst gebeurt. Max Verstappen heeft echt een hausse gecreëerd, in Nederland en Europa. Dat is fantastisch voor hem, maar de hele sport profiteert mee, door alle fans die komen kijken. Hier heeft Michael de sport immens populair gemaakt."
Minder enthousiast
Maar de Schumania is logischerwijs gaan liggen. Vettel: ,,En Duitsers zijn van nature minder snel enthousiast. En waar we een tijd met zes Duitsers op de grid stonden, zijn het nu alleen Nico en ikzelf."
Vettel won op de Nürburgring, maar nooit in Hockenheim. Misschien is vandaag wel zijn laatste kans. Het zou voor hem op zijn thuisbaan veel meer betekenen dan alleen 25 belangrijke kampioenschapspunten.
,,Absoluut. Uiteraard wil ik winnen en als ik daarmee kan helpen de race te behouden, is dat een mooie bonus. Ik hoop dat de Duitse fans hun vlaggen na het mislukte WK voetbal nog niet hebben opgeborgen. Misschien hebben ze juist wat geld over voor een barbecue en komen ze hier op de camping staan."
Verder in het nieuws
-
Ferrari ‘gevleid’ door interesse van Hamilton
Het zou de Formule 1-transfer van de eeuw zijn, als Lewis Hamilton na 2020 werkelijk overstapt van Mercedes naar Ferrari. De Italianen gaven deze week voor het eerst toe dat er gesproken is met de zesvoudig wereldkampioen. ,,Maar alle coureurs willen een Ferrari besturen.’’ -
Red Bull-baas verwacht in 2021 geen stoelendans bij topteams
Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing, denkt niet dat de topcoureurs in de Formule 1, onder wie Red Bull-rijder Max Verstappen, na komend seizoen de overstap gaan maken naar een ander team. De contracten van de meeste coureurs in de topteams, waaronder dat van Verstappen, lopen af aan het einde van 2020. Hij gaat ervan uit dat de Limburger bijtekent voor 2021. -
Formule 1 houdt in 2020 dezelfde banden
De Formule 1-teams hebben via een stemming unaniem besloten dat komend jaar dezelfde banden als afgelopen seizoen worden gebruikt. -
Inhaalmanoeuvre Verstappen weer ‘actie van het jaar’
Max Verstappen is opnieuw onderscheiden met de award voor de ‘FIA Action of the Year’. De internationale federatie FIA beloonde de Nederlander daarmee voor de mooiste actie van het seizoen in de Formule 1. -
Traditionele finishvlag keert terug in Formule 1
Een race in de Formule 1 wordt volgend jaar weer standaard beëindigd met het zwaaien van de traditionele finishvlag. Autosportbond FIA besloot dit nadat op een scherm een digitaal exemplaar werd getoond op het moment dat de winnaar de finish passeerde.
-
Verstappen sluit af met meeste rondjes
Twee dagen na de slotrace van het seizoen in de Formule 1 is Max Verstappen nog één keer in zijn Red Bull RB15 gestapt. De Nederlandse kopman van de Oostenrijkse renstal nam de eerste van twee testdagen in Abu Dhabi voor zijn rekening. De afsluitende testdagen zijn vooral bedoeld om de Pirelli-banden voor volgend seizoen uit te proberen. -
Mag Max zijn afgeschreven RB15 nu mee naar huis nemen?
Het Formule 1-seizoen zit er sinds zondagavond op. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de peperdure bolides die we komend jaar niet meer terugzien? Eindigt de RB15 van Max Verstappen, die na de testdagen van deze week volledig is afgeschreven, in het museum of worden de onderdelen ervan aan de hoogste bieder verkocht? Dit is wat je moet weten over de razendsnelle ‘afdankertjes’. -
Pitstop Podcast | 'Laten we realistisch zijn: RedBull heeft in 2019 drie ritjes gewonnen’
In de Formule 1-podcast Pitstop bespreken Arjan Schouten, Rik Spekenbrink en Tim Engelen met Hidde van Warmerdam de Formule 1. Deze keer wordt er uitgebreid teruggeblikt op het afgelopen Formule 1-seizoen en natuurlijk wordt er ook vooruit gekeken naar het seizoen van volgend jaar mét de GP van Zandvoort.