Volledig scherm
© AFP

Verstappen start als vierde aan race, pole voor Hamilton

GP van FrankrijkMax Verstappen start morgen vanaf de vierde plek in de Grote Prijs van Frankrijk. Op het Circuit Paul Ricard kon de Nederlander ondanks druk van McLaren van ‘achteren’ profiteren van geworstel bij Sebastian Vettel. Op Mercedes stond, opnieuw, geen maat. Lewis Hamilton was met 1.28,319 de snelste. Hij start voor de 86ste keer vanaf plek 1.

Volledig scherm
Lando Norris heeft een zeer sterk weekend. © BSR Agency

Door Rik Spekenbrink

Vooraf leek er voor Verstappen niet meer in te zitten dan plek 5. Mercedes en Ferrari waren het hele weekeinde beduidend sneller. Sterker: Verstappen moest, figuurlijk gezien, achterom kijken. De McLarens van Lando Norris en Carlos Sainz gingen bijzonder hard in Zuid-Frankrijk. Maar aan het einde van een interessante kwalificatie viel er voor Verstappen een welkome meevaller te noteren. Sebastian Vettel kon in het beslissende Q3 geen snelle tijd klokken. De Duitser, toch al in zwaar weer verkerend dit seizoen, start vanaf plek 7 morgen.

Verstappen kende eigenlijk een moeizame zaterdag. In vrije training 3 klaagde hij in de ochtend over het gebrek aan grip. Met name op de zachtste band ‘gaat’ zijn Red Bull in Frankrijk niet lekker. Met ruim 1,3 seconden gaf hij veel toe op snelste man van de sessie, Valtteri Bottas.

Die lijn leek zich in de kwalificatie door te trekken. Een eerste snelle ronde van Verstappen in Q1 ging niet goed, zijn tweede was met 1.31,327 sneller, minder dan acht tienden langzamer dan Bottas. Maar tegen het einde van de eerste sessie kwam de één na de ander onder de tijd van de Nederlander, die met plek 14 net genoeg overhield om Q1 te overleven.

Luister hier naar de Formule 1-podcast Pitstop:

Met de gele mediumband heeft Verstappen op dit circuit een betere verstandhouding. In Q2 klokte hij 1.30,099, ruim zes tienden langzamer dan Bottas in het tweede deel van de kwalificatie. Het was voor Verstappen ruim voldoende om Q3 te bereiken, waardoor hij morgen op de mediumbanden kan beginnen, net als de coureurs van Mercedes en Ferrari overigens.

Volledig scherm
Uitslag kwalificatie © AD

De vraag voor het beslissende deel van de kwalificatie was in eerste instantie of Verstappen de druk van McLaren kon weerstaan. Terug op de zachte band noteerde de Limburger in zijn eerste vliegende ronde 1.29,695. Het was op dat moment de vierde tijd, omdat Sebastian Vettel de mist in ging bij zijn eerste poging in Q3. Sainz gaf slechts dertien duizendsten toe op Verstappen, dus het werd nog spannend in de laatste 2 minuten van de kwalificatie.

Norris en Sainz waren sneller dan de eerste tijd van Verstappen, maar die perste er nog een 1.29,409 uit, negen duizendsten sneller dan Norris. Vettel moest nog komen, maar kwam niet verder dan een zevende tijd. Pierre Gasly, teamgenoot van Verstappen, noteerde de negende tijd.

Volledig scherm
© REUTERS