Primeur voor ontketende Verstappen in Hongarije: eerste pole position ooit

Max Verstappen heeft er even op moeten wachten, maar bij zijn 93ste grand prix start hij morgen dan toch echt voor de eerste keer vanaf pole position. In een ragfijne ronde (1.14,572) op de Hungaroring was hij vanmiddag sneller dan de beide Mercedessen en de rest van het veld. ‘Dit voelt heel erg goed’, schreeuwde Verstappen het uit over de boordradio.

Uitslag kwalificatie
Volledig scherm
Uitslag kwalificatie © AD

Door Rik Spekenbrink

Er golfde een orkaan van geluid over de Hungaroring. Verspreid over de overvolle tribunes waren vele oranje blokken te zien en dus te horen. Verstappen ging in het laatste en beslissende deel van de kwalificatie als tweede van de topcoureurs de baan op. Hij stoof naar een baanrecord van 1.14,572, maar moest nog heel even geduld hebben. Valtteri Bottas kwam achter hem nog akelig dichtbij, 18 duizendsten om precies te zijn. Toen ook Lewis Hamilton (derde) en Sebastian Vettel (vijfde) over de streep kwamen kon Verstappen juichen. ,,Beter laat dan nooit”, kreeg hij over de boordradio te horen, uiteraard samen met de felicitaties. Aan het gejuich van de Limburger was wel te horen hoeveel het hem deed om die mijlpaal af te vinken, zijn eerste pole position. ,,Dit voelt heel erg goed. YES!”, brulde Verstappen het uit.

De tekst gaat verder onder de video...

Hij was al sinds vrijdag snel geweest op de Hungaroring. In alle drie de vrije trainingen noteerde hij de tweede tijd. Juist op het circuit waar hij nog wacht op een eerste podiumplek, en waar hij na de vrijdagsessies Mercedes nog licht favoriet noemde, gebeurde het dus. Dat zijn Red Bull afgelopen weken aan snelheid heeft gewonnen, bewees Verstappen al door de races in Oostenrijk en Duitsland te winnen. Maar in de kwalificaties konden de twee andere topteams tot vanmiddag altijd ‘iets extra’s’. De boel werd nog wat verder open geschroefd en dat leverde een paar tienden op. Dat kon Red Bull, of in ieder geval Verstappen, vanmiddag in Hongarije ook. ,,Deze miste ik nog”, zei Verstappen. ,,Ongelooflijk, ik ben erg blij. De race is natuurlijk het belangrijkst, maar dit was een heel fijne.”

Quote

Ongeloof­lijk, ik ben erg blij. De race is natuurlijk het belang­rijkst, maar dit was een heel fijne.

Max Verstappen

Baanrecord

Max Verstappen.
Volledig scherm
Max Verstappen. © BSR Agency

In Q1 was Verstappen al de snelste, met een verbetering van het baanrecord. Hij hielde beide Mercedessen een kwart seconde achter zich. Charles Leclerc in de Ferrari had grotere problemen, hij schoot uit de laatste bocht en ramde met zijn achterkant in de bandenstapel. De schade aan zijn achtervleugel kon echter snel en tijdig worden hersteld voor Q2.

Daarin kozen de drie topteams voor de mediumband. Daarmee reden de vijf snelste mannen zich allemaal veilig voor het laatste deel van de kwalificatie, waardoor ze de race morgen kunnen beginnen op die band. Hamilton was nu weer een fractie sneller dan Verstappen.

Eerste Nederlander

Maar het echte geweld moest toen nog komen. In de eerste omloop van Q3 was Verstappen duidelijk de snelste, maar het kon dus nóg een paar tienden harder. Bijna verstierde Bottas het feest in Boedapest, maar het oranje legioen op de tribune kon feesten.

Verstappen is de 100ste coureur die kan zeggen dat hij pole position heeft gestaan in de Formule 1. En, uiteraard, de eerste Nederlander.

Max Verstappen.
Volledig scherm
Max Verstappen. © BSR Agency
Volledig scherm
© REUTERS
Max Verstappen.
Volledig scherm
Max Verstappen. © AFP
Max Verstappen.
Volledig scherm
Max Verstappen. © Getty Images