Volledig scherm
© AFP

Max op Hungaroring: wachten op de echte knaller

Track recordVoorafgaand aan alle 21 races duikt AD Sportwereld per circuit in het track record van Max Verstappen en kijkt naar de prestaties van Honda van vorig jaar. Deel 12 van 2019: de Hungaroring.

Door Rik Spekenbrink

Optredens: 4
Finishes: 3
Uitvalbeurten: 1
Beste kwalificatie: 4de (2016)
Beste raceresultaat: 4de (2015)
Aantal WK-punten: 32
Honda vorig jaar: Pierre Gasly werd, na een 6de tijd in de zaterdagse kwalificatie, ook in de race 6de in de Toro Rosso. Een prima prestatie voor coureur en team.

De f-woorden waren niet van de lucht, al hoorde de televisiekijker thuis alleen één lange piep. Max Verstappen was vorig jaar in Hongarije he-le-maal klaar met Renault. Een grote grap noemde hij het cynisch, dat de motor het wéér begaf in de race, nota bene al na vijf rondjes. Hij had bij de start nog twee plekken goed gemaakt, van 7 naar 5, maar toen zat zijn race er alweer op. Kon het maar vast 2019, dacht Verstappen, dan was hij van de Franse leverancier af.

Luister hier naar de podcast Pitstop: ‘Max is Hamilton voorbij’

Max Verstappen in 2015
Volledig scherm
Max Verstappen in 2015 © Peter Fox / Getty Images / Red Bull (kostenloos)

Het is voor Verstappen en zijn team Red Bull Racing zeker niet de minst gunstige baan, de Hungaroring. Bochtig, geen al te lange rechte stukken, dat zou zijn wagen goed moeten liggen. Toch wacht hij nog op een eerste podiumplek. Maar het wil nog niet goed vallen op het circuit net buiten de hoofdstad.

Zijn beste resultaat dateert van 2015, zijn debuut in Hongarije in de Toro Rosso. Vierde, na een start vanaf plaats negen. Op dat moment zijn prestatie in de Formule 1. In een race die bol stond van de incidenten, profiteerde Verstappen ondanks het ophalen van een nieuwe voorvleugel en een tijdstraf optimaal van alle pechgevallen in het topveld. ,,Een paar ronden voor het einde vroeg ik op welke positie ik eigenlijk reed en toen zei m’n engineer P4. Ik was sprakeloos, vroeg me af wat er allemaal gebeurd was voor me. Dit is als een droom me, dit had ik nooit verwacht in m’n eerste seizoen’’, vertelde Verstappen destijds.

Een jaar later, inmiddels gepromoveerd naar het A-team van Red Bull, kwalificeerde de Limburger zich als vierde. De verwachtingen waren hooggespannen, maar net als eerder dat jaar in Monaco liep het uit op een anti-climax. Vooraf had hij Hongarije aangevinkt als een grote podiummogelijkheid, maar worstelend met zijn tempo zakte hij zelfs nog een positie in de race. ,,Ik rijd als een omaatje’’, mopperde hij al vroeg over de boordradio.

En dan was er nog 2017. Na een perfecte start was Verstappen iets te druistig en tikte hij nog in de eerste ronde teamgenoot Daniel Ricciardo van de baan. De race voor de Australiër zat erop, die was uiteraard boos - er moest een biertje, of twee – aan te pas komen om de vrede weer te tekenen. Verstappen zelf finishte na een verder weinig enerverende race nog als vijfde, de plek waarop hij ook was gestart, maar het gaf hem geen voldoening. Zo is het wachten nog op de eerste klapper.

Bekijk hier de samenvatting van de GP van vorig jaar: