Volledig scherm
Max Verstappen tijdens de persconferentie na de kwalificatie in Canada. © AFP

Max donderdag en zaterdag, een wereld van verschil

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Volledig scherm
Een nukkige Verstappen stond donderdag de pers te woord. © AP

Door Arjan Schouten

Twee persconferenties in Montreal, twee verschillende Max Verstappens. Donderdag nukkig, klaar met al die vragen over zijn matige seizoen. Vandaag na de kwalificatie waarin hij derde werd, goedlachs en zelfs grappend. Een Canadese journalist meldde hem dat hij een gesprekje had met Niki Lauda die had verteld dat Verstappen hem het meest doet denken aan de illustere Canadese ex-coureur Gilles Villeneuve. Wat Max vond van die vergelijking, wilde hij graag weten? ,,Nou… Dat was wel een knappe vent”, begon Verstappen gevat, met een gierende zaal voor zijn neus.

Nog een vraag van die Canadees. ,,Weet je donderdag nog? Je leek wel een beetje klaar met al die vragen over die incidenten van je…”

,,Pas op nu, hè. Voorzichtig’“, grinnikte Verstappen, weer. ,,Zeker, zeker, ik wil geen kopstoot van je krijgen”, ging de journalist verder.

Kortom: de sfeer zat er weer prima in. Geen veelbesprokener coureur dan Verstappen in de paddock. Daarom besloten wij van de Hollandse pers toch maar een verzoek in te dienen bij het mediateam van Red Bull. Doorgaans wordt de Nederlandse mediasessie geschrapt als Verstappen al in een internationale persconferentie aanschuift. Donderdag spraken we ’m ook al alleen beperkt in de persconferentiezaal, dus maakten ze bij Red Bull Racing nu gelukkig een uitzondering voor de vijf Nederlandse journalisten die - naast Ziggo Sport - afgereisd zijn naar Canada.

In de hospitalityruimte schoof de Limburger een halfuurtje na zijn persconferentie nog steeds goedgemutst aan. Niet zo vreemd ook, na een foutloos weekend met drie keer de snelste tijd in de training en een derde plaats in de kwalificatie. Had al die kritiek hem misschien extra gemotiveerd? ,,Dat zou niet goed zijn. Anders zou ik normaal geen goede job doen. Dan doe je echt wel wat goed fout”, beweerde hij.

Waarom dan die uitbarsting, eerder deze week, toen hij met wat humor waarschuwde dat de volgende die nog iets zou vragen over al zijn incidenten een kopstoot mocht verwachten? ,,Omdat het op een gegeven moment gewoon genoeg is. Dan wordt het alleen maar vragen om wat te vragen. Vraag me dan wat serieus.”

Hij voelt zich soms wat extra gezocht door ‘azijnzeikers’. ,,Sommige mensen zijn gewoon zo. Misschien moeten ze mij niet. Ik hun ook niet…

,,Ik ben natuurlijk altijd zo goed als mijn laatste wedstrijd. Eind vorig jaar werd ik voortdurend als held omschreven omdat het toen allemaal fantastisch was. En natuurlijk, als het dan wat minder gaat, schrijven ze ook meteen heel negatief. Ik weet niet, soms vind ik dat niet altijd even netjes. Maar mij doet dat verder niks van binnen. Kritiek raakt mij nooit. Natuurlijk is het niet fijn, maar eenmaal in die auto doet het niks met me.‘’

Volledig scherm
Max Verstappen op donderdag. © AFP