Helmut Marko (r) met Max Verstappen en teambaas Christian Horner
Volledig scherm
Helmut Marko (r) met Max Verstappen en teambaas Christian Horner © Getty Images

Marko wilde Red Bull-coureurs opzettelijk besmetten met corona

Helmut Marko, de technisch adviseur van Red Bull, heeft het plan geopperd om alle coureurs van Red Bull samen te laten komen in de hoop dat ze het coronavirus zouden oplopen en dan immuun zouden zijn tijdens het seizoen. ,,Dat werd niet positief ontvangen", zegt Marko bij de Oostenrijkse publieke omroep ÖRF.

,,Het was slechts in kleine kring besproken”, legt Marko uit. ,,Het zou een kamp worden waar we mentaal en fysiek de tijd konden overbruggen. Dan zou het ideaal zijn, want dit zijn erg jonge, sterke, gezonde mannen die dan goed voorbereid zouden zijn op het WK.”

Marko was ook een groot voorstander van het doorgaan van de Grand Prix van Australië. Uiteindelijk ging de eerste race van het seizoen niet door nadat er bij McLaren een coronabesmetting was geconstateerd. Het Formule 1-seizoen ligt sindsdien stil en er is nog geen zicht op de start.

Kleinere raceweekenden

De Oostenrijker wijst ook naar de grote economische gevolgen van het stilleggen van het seizoen voor de Formule 1-teams. Deze krijgen beduidend minder inkomsten. ,,We moeten proberen de races intensiever te maken na de zomer. We moeten van de nood een deugd maken. Als je op een circuit meerdere races houdt, dan moet je de attractieve races uitzoeken. Waar inhaalmogelijkheden zijn.”

Het inkorten van een Grand Prix-weekend naar twee dagen is ook logisch volgens Marko. ,,Het wordt spannender, omdat je niet alles tot in de details kan plannen. Er komen meer onzekerheden bovendrijven. En als we pas in januari een wereldkampioen hebben, dan is dat prima. We laten gewoon de testdagen wegvallen, waardoor we meer attractiviteit hebben, tegen dezelfde kosten.”

 1. Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

  Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

  Renault heeft geen haast met het zoeken naar een vervanger van Daniel Ricciardo, de Australische coureur die na dit seizoen vertrekt naar McLaren. ,,We moeten eerst weten hoe onze auto het doet in de races en we hebben dit jaar nog geen race gereden. De prestaties van de auto bepalen ook welk type coureur we zoeken", zegt teambaas Cyril Abiteboul tegen Motorsport.com. ,,Dus wil ik de tijd nemen voor we een keuze voor de coureur maken. Dat kan best nog een aantal maanden duren."
 2. Leclerc scheurt door straten van Monaco voor filmopnames: ‘Dit was geweldig’
  Video

  Leclerc scheurt door straten van Monaco voor filmopna­mes: ‘Dit was geweldig’

  Eigenlijk zouden Max Verstappen en de andere coureurs uit de Formule 1 zondag door de nauwe straten van Monaco racen, maar het bleef als gevolg van de coronacrisis stil in het prinsdom. Toch werden de straten ‘s ochtends afgesloten voor Charles Leclerc, die in een sportauto van Ferrari als enige wel door Monaco mocht racen. Dat deed de 22-jarige Monegask als hoofdrolspeler in een korte film van de Franse regisseur Claude Lelouch.