De Vries verzekert zich met zege in Sotsji van Formule 2-titel

Eerste NederlanderNyck de Vries heeft een prachtig seizoen bekroond met de titel in de Formule 2. De 24-jarige Fries deed dat in stijl, door met een foutloze hoofdrace in Sotsji alweer zijn vierde wedstrijd van het jaar te winnen.

Omdat hij een dag eerder poleposition had veroverd, had De Vries zich nog voor de start van de hoofdrace verzekerd van vier extra punten in het kampioenschap. Daardoor wist de coureur van ART Grand Prix dat hij drie punten meer moest scoren dan naaste concurrent Nicolas Latifi om de eindzege veilig te stellen. In de race bleek echter al snel dat De Vries vooral naar Luca Ghiotto moest gaan kijken.

De start van de Nederlander mocht er in ieder geval zijn. Hij sloeg meteen een klein gaatje, maar door een virtual safety car-situatie in de beginfase schoof het hele veld weer in elkaar. Daar profiteerde Ghiotto optimaal van. In de vierde ronde van de wedstrijd pakte de Italiaan Latifi, om een ronde later ook De Vries te passeren.

Volledig scherm
Nyck de Vries is door het dolle heen. © Getty Images

Er zat een groot verschil in de pitstop-strategieën van de Fries en zijn Italiaanse concurrent - in de Formule 2 ben je verplicht minstens één keer te stoppen. Waar De Vries besloot heel vroeg naar binnen te gaan, wachtte Ghiotto lang. Het bleek goed uit te pakken voor de man uit Sneek. Hij kwam na de pitstop voor Ghiotto uit, op de eerste plaats in de wedstrijd. Latifi werd zelfs nog tweede, op een kleine vijf tellen van de oppermachtige De Vries.

,,Ik heb er geen woorden voor‘’, zei de eerste Nederlandse Formule 2-kampioen direct na het binnenhalen van zijn ‘wereldtitel’. ,,Mijn toekomst is natuurlijk al bekendgemaakt, maar ik verdiende het om nog kampioen te worden en alles werkte mee dit weekend. Ik ben een gelukkig man en kijk blij vooruit naar alles wat de toekomst me gaat brengen in de autosport.‘’

Met zijn eindoverwinning in het kampioenschap, voegt De Vries zich in een illuster rijtje. Enkele grote Formule 1-sterren die ook wonnen in de Formule 2/GP2: Charles Leclerc (2017), Nico Hülkenberg (2009), Lewis Hamilton (2006) en Nico Rosberg (2005). Waar velen van hen uiteindelijk de stap naar de koningsklasse maakten, is dit (nog) niet het geval voor De Vries. Er was voor hem geen Formule 1-zitje beschikbaar en dus heeft hij besloten volgend jaar Formule E te gaan rijden voor het team van Mercedes.

Na zijn overwinning werd natuurlijk het Wilhelmus gespeeld.

Volledig scherm
© Getty Images
  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.