Volledig scherm
Nyck de Vries in zijn bolide. © BSR Agency

De Vries doet goede zaken met ijzersterke inhaalrace

van 17 naar 3De eerste Formule 2-race na het tragische ongeval op Spa-Francorchamps, waarbij de Franse coureur Anthoine Hubert het leven liet, is gewonnen door Nobuharu Matsushita. Nyck de Vries eindigde na een knappe inhaalrace als derde op Monza, terwijl hij vanaf de zeventiende stek moest beginnen aan de hoofdrace.

Terwijl de meeste coureurs nog met hun gedachten bij Hubert en de in een geïnduceerde coma liggende Juan Manuel Correa waren, moest de knop dan toch om voor de eerste van twee races op Monza. 

De Vries wist al voordat de lichten uitgingen dat hem een lastige opgave wachtte op de ‘Temple of Speed’. De 24-jarige coureur uit Sneek zette zijn wagen na de kwalificatie stil aan de zijkant van de baan en kon de stewards niet het vereiste benzinemonster van 0,8 kilogram verstrekken. Door een miscalculatie van het team moest De Vries dus achteraan starten aan de hoofdrace.

Daarin ging de coureur van ART Grand Prix voortvarend van start. Hij haalde een aantal wagens voor zich in en kreeg al vrij snel zijn grootste concurrenten weer in het vizier. De Vries werd nog een handje geholpen toen Nicholas Latifi, de nummer 2 in het kampioenschap, zijn voorvleugel moest vervangen na een botsing en geen uitzicht meer had op een goede klassering.

In het tweede gedeelte van de race bleef de Nederlander gestaag stijgen. Hij kwam weg met een foutje in de eerste chicane en reed met nog zes rondes te gaan in derde positie, met uitzicht op meer. Hij naderde ook Callum Ilott in rap tempo en passeerde de Engelsman aan het einde van het rechte stuk. Luca Ghiotto had in de slotrondes echter nog veel meer over dan De Vries, waardoor de Italiaan in zijn thuisrace als tweede eindigde.

Niemand kon koploper Matsushita meer bedreigen. De Japanner won op Monza zijn tweede hoofdrace van het seizoen en mocht 25 punten aan zijn totaal toevoegen, terwijl De Vries met 19 nieuwe punten verder uitloopt in het klassement. ,,Na gisteren moest ik van ver terugkomen‘’, zei de Fries na afloop op het asfalt. ,,Iedereen maakt fouten, maar als team hebben we het goed gedaan vandaag. Een megarace terug naar het podium, waar we allemaal heel blij mee mogen zijn.‘’

De straf die De Vries kreeg in de kwalificatie noemde hij een 'fout’. ,,We hadden gisteren echt het pakket om te vechten voor pole, maar de regen maakte het onvoorspelbaar. Toen hadden we niet genoeg meer in de tank en werd ik gediskwalificeerd. We zijn hier als een team, dus die fout maak je samen als team. Een domme fout, maar vandaag hebben we het hersteld als een team. We zijn er in blijven geloven en hebben als kampioenen gereden vandaag.”

,,Als je start van achteren, moet je niet afwachten en vol in de aanval”, aldus een tevreden De Vries. ,,Dat heb ik gedaan en dat is gelukkig ook gelukt. Dankzij de topwagen die ik had.” De Nederlander heeft nu 215 punten in de WK-stand. Latifi volgt met 166.

Tijdens de podiumceremonie werd het Franse volkslied gespeeld, als eerbetoon aan de verongelukte Hubert. De Vries wees op Monza even naar boven toen hij de trofee voor de nummer drie van de race in ontvangst nam.