Bottas: Polepositions moét ik ook omzetten in zeges

Met zijn vierde pole in tien races is Valtteri Bottas voorlopig polekampioen van 2019. ,,Maar daar moet ik ook beter van gaan profiteren in de races.‘’

Door Arjan Schouten

Hij startte dit jaar al vooraan in Sjanghai, Bakoe en Barcelona. Maar alleen in Azerbeidzjan wist hij dat voorrecht ook om te zetten in winst. Morgen krijgt Valtteri Bottas in Engeland een nieuwe kans vanaf poleposition. Zijn derde zege van het seizoen - vanaf P2 won hij de eerste race in Melbourne - is de inzet op Silverstone. Want aan het stempel ‘polekampioen’ heb je helemaal niets in de Formule 1. Zeker niet als je bij Mercedes racet. Dan moet je alle kansen afmaken. En Bottas liet dat de laatste drie seizoenen namens Mercedes al zes van de negen keer na.

Volledig scherm
© AP

Of Bottas het kan verklaren waarom hij van alle coureurs het vaakst op pole staat, dit seizoen, zo werd de Fin gevraagd? ,,Het is niet dat ik specifiek aan kwalificeren heb gewerkt. Je probeert je als coureur altijd volledig te verbeteren”, reageerde Bottas. ,,Jaar na jaar leer je natuurlijk altijd bij, je wordt sneller, scherper. Maar waar het om gaat is dat ik die poles ook in winst om kan zetten. Volop kan profiteren van de beste gridpositie”, zo besefte de Scandinaviër, die Hamilton schuin naast zich ziet op de eerste startrij. ,,Een prima uitgangspositie voor ons als team.”

Natuurlijk hangt een negende Mercedes-zege in de lucht voor morgen. Is het niet Bottas, dan kan Hamilton er zomaar mee gaan lopen. De Brit jaagt op een zesde zege in Northamptonshire, wat nog niemand lukte. ,,Ik hoop op lekker Brits weer. Zon, regen, wind, dat werk”, zo liet Hamilton al weten. ,,Laten we maar even een regendansje doen.”

Zon, regen… Wat het ook wordt, er is hoop dat de Mercedessen tenminste weer opgejaagd gaan worden. Charles Leclerc gaf in de kwalificatie bijzonder weinig toe en ook Max Verstappen bleef netjes in de buurt van de Mercedessen, op wat toch te boek staat als een puur powercircuit. Daar komt nog eens bij dat Leclerc in tegenstelling tot beide Mercedes-coureurs en Verstappen op de soft-band start. ,,Het doel is om ze op te jagen in de beginfase”, legde de Monegask van Ferrari al uit. ,,Maar eenvoudig gaat het niet zijn, want Mercedes is heel snel. Eerlijk gezegd had ik niet eens verwacht er zo dicht op te zitten.”

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency