Volledig scherm
© REUTERS

Blog | De teambaas van Max heeft niet zoveel met schaatsen

BlogOnze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour

Door Arjan Schouten

Een interview met Christian Horner gehad, gisteravond. Keurig zoals afgesproken om half zes na de tweede training, in de hospitality van Red Bull Racing. De teambaas van Max Verstappen stond ongetwijfeld over veel belangrijkere zaken met vriend en voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone te praten, toen perschef Vicky hem vriendelijk verzocht om aan te schuiven voor een gesprek met ‘a Dutch newspaper’. Horner kwam zonder veel getreuzel zitten voor het gesprek. ,,About Max, I suppose?” Dat had hij alvast goed gezien.

Volledig scherm
Jan Smeekens (zilver), Michel Mulder (goud) en Ronald Mulder (brons) zorgden in 2014 voor een ‘clean sweep’ op de 500 meter. © EPA

Het eindresultaat kon u vanmorgen in de papieren krant lezen en ook op deze site. Maar behalve de toekomst van Red Bull Racing en Max Verstappen, hadden we het ook nog even over Sotsji zelf. Ik vroeg Christian Horner of hij wel besefte dat dit Russische oord aan de Zwarte Zee tot in de eeuwigheid een plaats heeft in de Nederlandse sporthistorie. Horner, op en top Brits en vooral geïnteresseerd in alle sporten met een motor en rennende paarden, had overduidelijk geen idee waar ik het over had. ,,Met welke sport dan?“, vroeg hij me, met opgetrokken wenkbrauwen, waarop ik hem vroeg een gokje te wagen. ,,Hmmm, ijshockey misschien?”

De link met de Winterspelen had hij zelf al snel gelegd, maar de prestaties van het Nederlandse ijshockeyteam overschatte hij daar toch een beetje. Waarop hij na een ‘nee’ van mijn kant geen tweede wintersport meer wist te verzinnen. ,,Goh, waar zijn jullie Nederlanders nog meer goed in? Geen idee, eigenlijk.” En dan, glimlachend: ,,Snakes & Ladders, misschien?”

Volledig scherm
Sven Kramer (zilver), Jorrit Bergsma (goud) en Bob de Jong (brons) verdeelden de medailles op de 10 kilometer. © AP

Een populair bordspel in Engeland, maar nee, niet olympisch. Ook niet in 2014, toen Nederland nagenoeg alle olympische schaatsmedailles mee uit Sotsji nam. De Adler Arena, waar Max Verstappen en co. deze week letterlijk omheen racen, was vijf jaar terug twee weken lang een stukje Nederlands grondgebied in de Kaukasus. ,,Speedskating, ja? O, oké. Nou, mijn felicitaties aan de Nederlandse schaatsploeg van 2000whatever dan”, klonk het uit de mond van Horner, toen ik hem vertelde van het bizarre schaatssucces van de landgenoten van Verstappen, vijf winters geleden.

Ik meende uit zijn antwoord op te maken dat het niet heel veel zin meer had om de namen van Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Michel Mulder, Stefan Groothuis, Ireen Wüst en Jorien ter Mors te laten vallen. Dat ik hier niet over kruisingen, rondjes 29-laag of ‘clean sweeps’ moest gaan beginnen.

Verstappen verklapte vorig jaar nog dat hij alle olympische schaatsraces had gekeken. Dat hij onder de indruk was van Kjeld Nuis, ook een Red Bull-atleet. Maar Horner had werkelijk geen idee waar ik het over had. En dat besloot ik maar zo te houden.

Schaatsen is van ons. En de rest van de wereld geeft er geen moer om, zo bleek maar weer eens.

Volledig scherm
© Getty Images
  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.