Alleen Mercedessen sneller dan Verstappen in tweede en laatste training

Max Verstappen is in de tweede en laatste vrije training als derde geëindigd op Suzuka. Mocht de reeds verlate kwalificatie van de Japanse GP ook op zondagochtend geen doorgang kunnen vinden door ‘supertyfoon’ Hagibis, is dat ook zijn plek op de startgrid voor de race. Poleposition zou in dat geval voor Valtteri Bottas zijn.

Mede om die reden was de tweede sessie in Japan een stuk bedrijviger dan we gewend zijn van doorsnee middagtrainingen, al kwam dat voornamelijk doordat de coureurs en hun teams vanwege de afgelasting van de zaterdagtraining een uur minder de tijd hadden om de juiste afstelling te vinden. Iedere coureur begon al vroeg aan de sessie en klokte een snelle tijd. Zo ook Verstappen, die halverwege ondanks weinig rondes afgewerkt te hebben op de derde plek stond.

Volledig scherm
© Getty Images

Het tweede gedeelte stond in het teken van de longruns en racesimulaties, waardoor er aan de tijden weinig meer veranderde. Bottas - die eerder in de training nog spinde - en Lewis Hamilton verdeelden de eerste twee plekken wederom. Mercedes heeft voor deze GP een aerodynamische update gekregen en dat lijkt het team vooralsnog geen windeieren gelegd te hebben. Verstappen volgde op een kleine drie tienden van de Fin, daar weer achter zitten Charles Leclerc en Sebastian Vettel.

Afgelopen nacht werd bekend dat de kwalificatie, zoals al de verwachting was, vanwege tyfoon Hagibis op zondagochtend (03.00 uur Nederlandse tijd) wordt verreden in plaats van morgen. Sterker nog, het circuit wordt helemaal afgesloten op zaterdag en dus is er ook geen derde vrije training meer gepland.

Volledig scherm
Uitslag vrije training 2 © AD
Volledig scherm
Valtteri Bottas spinde met nog ruim een uur te gaan. © REUTERS