Wie wordt de beste leraar van Zeeland 2017?

verkiezingDe vijf genomineerden van de PZC-leraarverkiezing zijn bekend. Middelbare scholieren stuurden de afgelopen weken fanmails naar de redactie: dit zijn hún helden voor de klas.

Elsbeth Schregardus

Elsbeth Schregardus (62) uit Domburg geeft klassieke talen op de SSG Nehalennia in Middelburg.

Volledig scherm
Elsbeth Schregardus. © Ruben Oreel

De lessen Latijn en Grieks van Elsbeth Schregardus zijn een feestje, vinden gymnasiumleerlingen van de SSG Nehalennia. ,,Het is nooit saai”, schrijft Lindsay. ,,Ze maakt iedereen aan het lachen en ze is supervrolijk”, laat Robin weten. Sommige leerlingen stuurden de redactie lange epistels over hun favoriete lerares. Schregardus is nooit te beroerd om iets nog een keer uit te leggen, zelfs al moet ze daar een tussenuur voor opgeven. Haar aantekeningen zijn ook nog eens heel duidelijk, en ze is enorm begaan met haar leerlingen. Eigenlijk is het jammer dat mevrouw Schregardus klassieke talen geeft, vindt Agnes. ,,Want nu kunnen niet alle leerlingen ervaren hoe aardig en meelevend een docent kan zijn.” 


Kristel van Schaik

Kristel van Schaik (23) uit ’s Heer Hendrikskinderen geeft Nederlands en ICT op het Ostrea Lyceum in Goes.

Volledig scherm
Kristel van Schaik. © Marcelle Davidse

De leerlingen van het Ostrea Lyceum vinden de lessen Nederlands ‘leuk’ en ‘nooit saai’. Dat komt door de grapjes van mevrouw Van Schaik, verklapt Mila. ,,Ze is jong en ze begrijpt ons goed”, voegt ze eraan toe. ,,Ze is altijd vrolijk, heel aardig, lief en behulpzaam”, schrijft Bente. Robin waardeert de activiteiten die Van Schaik voor haar leerlingen organiseert. ,,Ze houdt van pranken (grappen maken, red.) en we mogen soms muziek luisteren in de les.” Van Schaik scoort punten bij haar leerlingen, omdat ze veel ‘memes’ (internetfilmpjes) kent. En er wordt ook nog serieus gewerkt. Sophie: ,,Ze geeft natuurlijk wel huiswerk, maar nooit heel veel.”


Christèle Zoeter

Christèle Zoeter (54) uit Vlissingen geeft klassieke talen op de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg.

Volledig scherm
Christèle Zoeter. © Ruben Oreel

Christèle Zoeter kan goed uitleggen, ze is er altijd voor haar leerlingen, ze straalt plezier uit en maakt de allerbeste aantekeningen. ,,En ze heeft ook nog eens een prachtig Frans accent, wat het hele plaatje compleet maakt”, schrijven leerlingen over hun lerares, die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. ,,Onze klas mag haar, ook al controleert ze wel het huiswerk”, vertelt Tamar. Kirsten vindt dat Zoeter alle kwaliteiten heeft om de beste docent van Zeeland te worden. ,,Je kan aan haar zien dat ze haar vak heel leuk vindt en dit met plezier geeft. Voor leerlingen die het moeilijk vinden, komt ze zelfs in haar vrije tijd naar school om ze extra te helpen.” 


Marcel de Winter

Marcel de Winter (37) uit Goes geeft Engels op het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee.

Volledig scherm
Marcel de Winter. © Marieke Mandemaker

Als je orde kunt houden, én aardig gevonden wordt, dan ben je pas echt een goede docent, vinden leerlingen van het Pontes Pieter Zeeman. Daarom nomineren ze Marcel de Winter. Zijn lessen zijn ‘heel goed’, zeggen ze, omdat hij de Engelse grammatica helder uitlegt. Bovendien is De Winter begaan met zijn leerlingen. ,,Ik snap altijd alles na zijn uitleg”, schrijft Jaida. ,,Vorig jaar was hij mijn mentor en als er iets was, hielp hij altijd. Ook geeft hij je een beetje werk op je eigen niveau, zodat je je niet gaat vervelen.” Cynthia: ,,Hij is heel meelevend met de leerlingen en hij helpt goed als er iets is. Een voorbeeld voor alle andere leraren.”


Rosemarie van den Bos

Rosemarie van den Bos (36) uit Gent geeft aardrijkskunde op het Zeldenrust-Steelant College in Terneuzen.

Volledig scherm
Rosemarie van den Bos. © Boaz Timmermans

De leukste en gezelligste lerares van Zeeland: dat is Rosemarie van den Bos. De leerlingen van het Zeldenrust-Steelant College dragen haar op handen. ,,Eerlijk gezegd was ik niet van plan om aardrijkskunde te kiezen, maar mevrouw Van den Boos brengt me aan het twijfelen. Ze maakt de stof elke les zo interessant en leuk, dat ik er misschien toch mee doorga”, schrijft Julia, die altijd zin heeft in een uurtje aardrijkskunde. Van den Bos is grappig en legt goed uit. ,,Als je goed oplet in de les, dan heb je gegarandeerd een voldoende voor je toets”, schrijft klas H3B. Raisa: ,,Ze zorgt ervoor dat je alles snapt voor je proefwerk.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Duitse groeten
uit Lewedorp
  PREMIUM
  Zeeland Geboekt

  Duitse groeten uit Lewedorp

  Achterin het boek staat een kaart van Nederland waarop Lewedorp tot belangrijkste plaats van het land is uitgeroepen. Toch zullen ze zelfs in Lewedorp gemengde gevoelens hebben over de Feldpostbriefe 1943-1945 van Soldat Werner Beermann, al zegt hij over het dorp, over heel Zeeland niets dan goeds. Bericht van de vijand, het verhaal van de andere kant. Ik ben van lang na de oorlog, maar ook ik voel onbehagen. En wanneer Beermann vertelt dat zijn bataljon drie doden en twee gewonden te betreuren heeft, omdat ze nabij Lewedorp per auto hun eigen mijnenveld in zijn gereden, deert me dat allerminst, integendeel.
 2. Suikeroom
  PREMIUM
  Column Barry van der Hooft

  Suikeroom

  Voor het eerst in de historie van de club speelt Hoek vanmiddag tegen De Dijk. De Amsterdamse club zit voor het tweede jaar op rij in zwaar weer en zou zomaar opnieuw kunnen degraderen. Nog maar anderhalf jaar geleden werd De Dijk kampioen van de derde divisie zondag en leek de volgende stap richting het betaalde voetbal te zijn gezet. 'Wij willen het Excelsior van Amsterdam worden', klonk het nog niet zo lang geleden. De tweede club van de stad dus, achter Ajax.