Wie wordt de beste leraar van Zeeland 2017?

verkiezingDe vijf genomineerden van de PZC-leraarverkiezing zijn bekend. Middelbare scholieren stuurden de afgelopen weken fanmails naar de redactie: dit zijn hún helden voor de klas.

Elsbeth Schregardus

Elsbeth Schregardus (62) uit Domburg geeft klassieke talen op de SSG Nehalennia in Middelburg.

Volledig scherm
Elsbeth Schregardus. © Ruben Oreel

De lessen Latijn en Grieks van Elsbeth Schregardus zijn een feestje, vinden gymnasiumleerlingen van de SSG Nehalennia. ,,Het is nooit saai”, schrijft Lindsay. ,,Ze maakt iedereen aan het lachen en ze is supervrolijk”, laat Robin weten. Sommige leerlingen stuurden de redactie lange epistels over hun favoriete lerares. Schregardus is nooit te beroerd om iets nog een keer uit te leggen, zelfs al moet ze daar een tussenuur voor opgeven. Haar aantekeningen zijn ook nog eens heel duidelijk, en ze is enorm begaan met haar leerlingen. Eigenlijk is het jammer dat mevrouw Schregardus klassieke talen geeft, vindt Agnes. ,,Want nu kunnen niet alle leerlingen ervaren hoe aardig en meelevend een docent kan zijn.” 


Kristel van Schaik

Kristel van Schaik (23) uit ’s Heer Hendrikskinderen geeft Nederlands en ICT op het Ostrea Lyceum in Goes.

Volledig scherm
Kristel van Schaik. © Marcelle Davidse

De leerlingen van het Ostrea Lyceum vinden de lessen Nederlands ‘leuk’ en ‘nooit saai’. Dat komt door de grapjes van mevrouw Van Schaik, verklapt Mila. ,,Ze is jong en ze begrijpt ons goed”, voegt ze eraan toe. ,,Ze is altijd vrolijk, heel aardig, lief en behulpzaam”, schrijft Bente. Robin waardeert de activiteiten die Van Schaik voor haar leerlingen organiseert. ,,Ze houdt van pranken (grappen maken, red.) en we mogen soms muziek luisteren in de les.” Van Schaik scoort punten bij haar leerlingen, omdat ze veel ‘memes’ (internetfilmpjes) kent. En er wordt ook nog serieus gewerkt. Sophie: ,,Ze geeft natuurlijk wel huiswerk, maar nooit heel veel.”


Christèle Zoeter

Christèle Zoeter (54) uit Vlissingen geeft klassieke talen op de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg.

Volledig scherm
Christèle Zoeter. © Ruben Oreel

Christèle Zoeter kan goed uitleggen, ze is er altijd voor haar leerlingen, ze straalt plezier uit en maakt de allerbeste aantekeningen. ,,En ze heeft ook nog eens een prachtig Frans accent, wat het hele plaatje compleet maakt”, schrijven leerlingen over hun lerares, die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. ,,Onze klas mag haar, ook al controleert ze wel het huiswerk”, vertelt Tamar. Kirsten vindt dat Zoeter alle kwaliteiten heeft om de beste docent van Zeeland te worden. ,,Je kan aan haar zien dat ze haar vak heel leuk vindt en dit met plezier geeft. Voor leerlingen die het moeilijk vinden, komt ze zelfs in haar vrije tijd naar school om ze extra te helpen.” 


Marcel de Winter

Marcel de Winter (37) uit Goes geeft Engels op het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee.

Volledig scherm
Marcel de Winter. © Marieke Mandemaker

Als je orde kunt houden, én aardig gevonden wordt, dan ben je pas echt een goede docent, vinden leerlingen van het Pontes Pieter Zeeman. Daarom nomineren ze Marcel de Winter. Zijn lessen zijn ‘heel goed’, zeggen ze, omdat hij de Engelse grammatica helder uitlegt. Bovendien is De Winter begaan met zijn leerlingen. ,,Ik snap altijd alles na zijn uitleg”, schrijft Jaida. ,,Vorig jaar was hij mijn mentor en als er iets was, hielp hij altijd. Ook geeft hij je een beetje werk op je eigen niveau, zodat je je niet gaat vervelen.” Cynthia: ,,Hij is heel meelevend met de leerlingen en hij helpt goed als er iets is. Een voorbeeld voor alle andere leraren.”


Rosemarie van den Bos

Rosemarie van den Bos (36) uit Gent geeft aardrijkskunde op het Zeldenrust-Steelant College in Terneuzen.

Volledig scherm
Rosemarie van den Bos. © Boaz Timmermans

De leukste en gezelligste lerares van Zeeland: dat is Rosemarie van den Bos. De leerlingen van het Zeldenrust-Steelant College dragen haar op handen. ,,Eerlijk gezegd was ik niet van plan om aardrijkskunde te kiezen, maar mevrouw Van den Boos brengt me aan het twijfelen. Ze maakt de stof elke les zo interessant en leuk, dat ik er misschien toch mee doorga”, schrijft Julia, die altijd zin heeft in een uurtje aardrijkskunde. Van den Bos is grappig en legt goed uit. ,,Als je goed oplet in de les, dan heb je gegarandeerd een voldoende voor je toets”, schrijft klas H3B. Raisa: ,,Ze zorgt ervoor dat je alles snapt voor je proefwerk.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Treurbuisdilemma
  PREMIUM
  COLUMN MAAN LEO

  Treurbuis­di­lem­ma

  Ik ben twee maanden geleden verhuisd. Een uitgelezen moment om al mijn bezittingen eens kritisch te evalueren. Tien vuilniszakken kleding sleepte ik naar het Leger des Heils en een collega is een integrale pannenset rijker. Eén object dat deze schifting niet overleefde, was mijn tv. Maandenlang al toonde hij zijn flakkerende tronie nog maar zelden aan mij. Die paar keer dat hij mij toch meende te moeten aangapen, kon ik mijn frustratie over de overdaad aan reclame en de compleet onterecht bekende Nederlanders amper beteugelen. Het is natuurlijk ook gewoon een onooglijk object. Om een lang verhaal kort te maken: mijn nieuwe stulpje is tv-loos.
 1. Alles gereed?
  PREMIUM
  COLUMN MARLEEN BLOMMAERT

  Alles gereed?

  Nog even en dan is het weer vakantie. Twee weken, anderhalve week of misschien zelfs maar een weekje als u geluk heeft. Maar alvorens we ons daaraan kunnen overgeven, moeten er nog wel even duizend dingen gebeuren. Vakantie is eigenlijk misschien ook niet helemaal het goede woord. Alle cadeaus al in huis? Wanneer gaan we de kerstboom halen? Is het kerstdiner al geregeld? Wat doen we met de nieuwe gast, de vegetarische vriendin van zoonlief? Wanneer gaan we naar de ouders van mij, wanneer naar die van jou? Wat doen we met oma? Wanneer komen de kinderen en komen ze allemaal? De georganiseerde families weten natuurlijk al in januari waar en met wie ze zijn op eerste en tweede kerstdag. Er zijn er die dit binnenkort eindelijk weten en er zijn er die op kerstochtend nog niet weten waar ze later die dag zullen zijn.
 2. CTV Voetbal
  PREMIUM
  Column Barry van der Hooft

  CTV Voetbal

  Toen Michel van Sluijs onlangs op een maandagmiddag meekeek tijdens de opnames van een nieuwe uitzending van CTV Voetbal, wist ik eigenlijk al hoe laat het was. Van Sluijs werkt bij Omroep Zeeland en kwam dus niet zomaar even buurten. Het woord samenwerking viel daarna. Ik vreesde voor de banen van meerdere bekenden bij CTV. Gisteren was daar het persbericht waarin stond dat ‘de huidige activiteiten van CTV als tv-zender per 1 januari 2019 worden stopgezet’.