Volledig scherm
Leendert de Jonge © Ernesta Verburg

'Mooi als mijn zoontje ook Zeeuws praat'

SERIE 100 % ZEEUWLeendert de Jonge (38) uit Zierikzee wilde nooit in de stad wonen. Hij hecht nog steeds aan zijn geboortedorp Kerkwerve, waar hij tot zijn 23e heeft gewoond.

Waarom bent u een echte Zeeuw?

,,Ik heb wel eens gezegd: 'Zierikzee, daar ga ik nooit naar toe.' De grens waar ik had willen wonen ligt bij Ouwerkerk, Dreischor kan nog net. In elk geval niet van Schouwen af. Ik werk ook op Schouwen-Duiveland. Ik ben grondwerker/voorman bij loonbedrijf Van der Maas in Oosterland. Ik dacht mijn vrijheid kwijt te zijn in de stad, maar nu ik er woon, bevalt het me prima. In een dorp kent iedereen elkaar en denk je van de ander: die weet toch wel wat ik doe. Dat vind ik prettig. In Kerkwerve kende ik iedereen. Mijn vader had een garage waar ik in de vakanties meehielp. Zo krijg je vanzelf binding met de mensen en het dorp. Vanaf mijn 15e voetbal ik bij WIK. Lange tijd zat ik in het eerste, nu in het tweede. Het is een heel hechte club en als je daar eenmaal begonnen bent, ga je er ook niet meer zo makkelijk weg. Dat vind ik Zeeuws: trouw zijn aan je club en binding hebben met je eigen dorp."

Hoe gedraagt een Zeeuw zich?

,,Als je een ander ziet, dan groet je. Je maakt meestal een praatje en bent recht door zee. Een echte Zeeuw kijkt de kat uit de boom, maar staat wel klaar voor een ander. Hij is trots op waar hij vandaan komt. Ik ben er altijd trots op geweest dat ik een Zeeuw ben. Ik vind het ook leuk om te vertellen dat ik hier vandaan kom als ik ergens anders ben. Iedereen komt hier naar toe voor het bos of het strand en wij hebben het gewoon."

Wat is voor u typisch Zeeuws?

,,Op het werk praat ik plat Zeeuws, dat gaat vanzelf. Thuis, met mijn vrouw spreek ik bijvoorbeeld geen Zeeuws, maar ik heb me er nooit voor geschaamd dat ik Zeeuws praat. Ik sprak het thuis en op school en ik vind het belangrijk om de taal te blijven spreken. Ik wil dat mijn zoontje Nick (2) het ook leert. Ik zou het mooi vinden als hij het zou kunnen."