Volledig scherm
Leendert de Jonge © Ernesta Verburg

'Mooi als mijn zoontje ook Zeeuws praat'

SERIE 100 % ZEEUWLeendert de Jonge (38) uit Zierikzee wilde nooit in de stad wonen. Hij hecht nog steeds aan zijn geboortedorp Kerkwerve, waar hij tot zijn 23e heeft gewoond.

Waarom bent u een echte Zeeuw?

,,Ik heb wel eens gezegd: 'Zierikzee, daar ga ik nooit naar toe.' De grens waar ik had willen wonen ligt bij Ouwerkerk, Dreischor kan nog net. In elk geval niet van Schouwen af. Ik werk ook op Schouwen-Duiveland. Ik ben grondwerker/voorman bij loonbedrijf Van der Maas in Oosterland. Ik dacht mijn vrijheid kwijt te zijn in de stad, maar nu ik er woon, bevalt het me prima. In een dorp kent iedereen elkaar en denk je van de ander: die weet toch wel wat ik doe. Dat vind ik prettig. In Kerkwerve kende ik iedereen. Mijn vader had een garage waar ik in de vakanties meehielp. Zo krijg je vanzelf binding met de mensen en het dorp. Vanaf mijn 15e voetbal ik bij WIK. Lange tijd zat ik in het eerste, nu in het tweede. Het is een heel hechte club en als je daar eenmaal begonnen bent, ga je er ook niet meer zo makkelijk weg. Dat vind ik Zeeuws: trouw zijn aan je club en binding hebben met je eigen dorp."

Hoe gedraagt een Zeeuw zich?

,,Als je een ander ziet, dan groet je. Je maakt meestal een praatje en bent recht door zee. Een echte Zeeuw kijkt de kat uit de boom, maar staat wel klaar voor een ander. Hij is trots op waar hij vandaan komt. Ik ben er altijd trots op geweest dat ik een Zeeuw ben. Ik vind het ook leuk om te vertellen dat ik hier vandaan kom als ik ergens anders ben. Iedereen komt hier naar toe voor het bos of het strand en wij hebben het gewoon."

Wat is voor u typisch Zeeuws?

,,Op het werk praat ik plat Zeeuws, dat gaat vanzelf. Thuis, met mijn vrouw spreek ik bijvoorbeeld geen Zeeuws, maar ik heb me er nooit voor geschaamd dat ik Zeeuws praat. Ik sprak het thuis en op school en ik vind het belangrijk om de taal te blijven spreken. Ik wil dat mijn zoontje Nick (2) het ook leert. Ik zou het mooi vinden als hij het zou kunnen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Overvloed
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Overvloed

  Nog even een paar dagen wachten en dan zal het regenen. Na weken van overvloedige zon, zullen de hemelsluizen vier weken lang opengaan. Ook, en dat is heel uitzonderlijk, op Kreta. Ik ben namelijk als geen ander in staat om vakanties te plannen op momenten en plaatsen met hondenweer. Ook op die plekken waar het op dat moment altijd mooi weer zou moeten zijn. Aangezien mijn vakantie nu nog slechts een paar dagen verwijderd is, zal het weer hier dus wel snel omslaan.
 2. Voegoed verdwene
  PREMIUM
  Streektaal

  Voegoed verdwene

  Een paer weken elee stoeng er in de krante dat ‘r opnieuw ezocht wordt naè Herman Ploegstra, de man die in 2010 verdween tussen Bresjes en Iezendieke zonder te weten waè naè toe. D’r is destieds vee moeite voe edae om de man op het spoor te kommen en het za noe ok nie meevoale om de man te vinden. Eigenaardig is dat het de twidde keêr is dat ‘r eên op onverklaerbaere wieze verdwient op weg naè Iezendieke. Eêrder betrof het eêne heer Röder, laeter wier t’n Reder enoemd. Z’n verhaal is te vinden in een mapje in het Zeêuws archief.
 3. Monnikenwerk: Vakantieverhalen voor God
  PREMIUM
  weblog

  Monniken­werk: Vakantie­ver­ha­len voor God

  Rondom mij vertrekken mensen voor vakantie. Jong volwassenen lijken een voorkeur te hebben voor lang en ver weg. Australië, Colombia, Verenigde Staten, Namibië. Backpack of handbagage volstaat en vertrekken kan binnen een paar uur na de laatste deadline van een studiejaar. Volwassenen met kinderen gaan naar het Middellandse Zeegebied, all inclusive: zwembad, mooi weer en geen gedoe over ijs, fris of friet. Senioren zijn al op pad geweest. En wij?
 4. Voetballertjes
  PREMIUM
  COLUMN MAAN LEO

  Voetballer­tjes

  Ach, de Thaise voetballertjes. Wat een drama! Wat een sensatie! Wat een verhaal! Zeker nu ze allemaal levend en wel de grot verlaten hebben, kunnen we terugkijken op een plot van epische proporties. Het gebeuren heeft alles in zich om binnen een jaar verwerkt te worden tot roman, musical of Netflix-serie. We waren allemaal met onze gedachten bij die arme jongetjes in die donkere natte grot. De meest virtuoze soapschrijvers hadden het niet beter kunnen bedenken.