1. Beste Marc, gaat het weer een beetje?
  COLUMN

  Beste Marc, gaat het weer een beetje?

  Beste Marc, Gaat het weer een beetje? Ik kan me voorstellen dat je de afgelopen dagen niet best geslapen hebt, na je breed uitgemeten blunder in Lisse. Als je net als jij – ik schat – een jaar of 20 bent, dan zet je zoiets niet zomaar van je af, lijkt me. Doodzonde wat er is gebeurd, want tot dat moment viel op jou heel weinig aan te merken. Je straalde gezag en kundigheid uit, terwijl je omringd werd door mannen die vrijwel allemaal ouder waren dan jijzelf.
 1. Eêst wissele in dan betaele
  Audio

  Eêst wissele in dan betaele

  Julder gae misschien ok wè ‘s op vekansie. Dan krieg je noe even wat om an te dienken. In 1986 bî m’n op vekansie in Joego-Slavië eweest. ’t Was nog ’t land van Tito, ’n communistische ‘eilstaet. M’n è d’r moôie weken deur’ebrocht in vee ezie. Bevobbeld de ouwe bruhhe in Mostar, waer jongetjes vô ’n paer dinar van of deeje sprienge. Ze wiste eêl goed dat de toeristen dat leutig vonde. Zômâ ’n plekke waer of toe nog Ibrahim in Abraham gewoon neffen mekaore konde leve. Niks an d’and. Dat is in de laetere oorlog eêmae veranderd. De bruhhe kepot in de goeie verstand’oudieng kepot. In dat aomè, omdat Servische “intellectuelen” ulder verstand beter aode motte gebruke in plekke van ’n nationalistisch gevoel te propaheeren.
 2. Feuten
  column

  Feuten

  De timing was perfect: na een week waarin de wantoestanden van de leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat volop in het nieuws waren, kwam Andere Tijden met een uitzending over een andere ontgroening die het nieuws haalde: de ontgroening van het Amsterdams Studentencorps in 1962. De mannen werden destijds nog kaalgeschoren, werden vernederd, moesten zich invechten. Maar de landelijke reuring ontstond pas toen een van de leiders van de ontgroening in een volle zaal vol vieze, kaalgeschoren koppies riep dat ze ‘Dachautje gingen spelen’. 
 1. Cuban sandwich met Zeeuws spek
  blog

  Cuban sandwich met Zeeuws spek

  Een tosti is altijd lekker. Gewoon een hele simpele met enkel kaas. Of juist een tosti waarbij je helemaal uitpakt zoals bij deze Cuban Sandwich met Zeeuws spek die ik voor Vleeschwaar maakte. Dikke plakken knapperig gebakken Turks brood met Zeeuws spek en gesmolten kaas. Scherp door de mosterd en fris dankzij de augurk. Beste van alle werelden. Voor ik daar iets over vertel, wil ik eerst nog een tosti verhaal met jullie delen wat stamt uit de tijd dat ik nog als account manager werkte in de ICT.
 2. Lucretia Jacoba (Lucy) Baart (1850-1932)

  Lucretia Jacoba (Lucy) Baart (1850-1932)

  Lucy Baart was een portretfotografe, vertaalster en feministisch schrijfster. Net als haar zus Elize, schreef zij novellen met een feministische boodschap. Zo zegt ze in haar boek ‘De familie Wollink’ dat ouders kinderen nooit tot een huwelijk mogen dwingen en dat meisjes voor zichzelf moeten kunnen zorgen en mannen niet bang moeten zijn om een geëmancipeerde vrouw te trouwen. Verder publiceerde zij verhalen in tijdschriften onder het pseudoniem Mevrouw Heuvelinck, die zij later ook zelf vertaalde naar het Frans, Duits, Engels en Pools. Daarnaast vertaalde ze ook diverse beroemde schrijvers waaronder Rudyard Kipling.