Dossier

WeekendPijlen»

 1. Ik herinner me van de woonwinkel alleen de Frans Bauer-stijl
  PREMIUM
  column marleen blommaert

  Ik herinner me van de woonwinkel alleen de Frans Bau­er-stijl

  Het voorjaar komt eraan en mijn zitbank is meer dan 25 jaar oud. Ik dacht er dan ook goed aan te doen om eens een meubelzaak binnen te gaan. Het toeval wil dat we in ons vrolijke stadje een enorm exemplaar van een dergelijke winkel rijk zijn. Daarom besloot ik met mijn dochter ‘meubels’ te gaan kijken. In de vijftien jaar dat we hier wonen ben ik er twee keer eerder geweest. Ik ben ook niet het type dat u op tweede kerstdag op een woonboulevard aan zult treffen. Ik sleep mezelf wel met enige regelmaat naar de Zweedse meubelboer als het echt niet anders kan, meestal voor een kind. Maar dat zijn ze wel: mijn escapades op woongebied.
 2. Mijn haantje is te perfect
  PREMIUM
  column Jan Vantoortelboom

  Mijn haantje is te perfect

  De schoonheid van een dier ontroert me, of het nu de zwartfluwelen wintervacht is van een mol, het imposante gewei van een edelhert of de kracht van een haaienkaak. Ze zijn door een lange evolutie tot in de perfectie ontwikkeld en daar heb ik alleen maar bewondering en respect voor. Ook mijn haantje ontroert me: zijn parmantige tred, de lellen die dieprood en vol zijn, de stand van zijn sikkelveren, uitwaaierend in de wind en zijn onbuigzame sporen.
 1. De droom van een paar honderd mensen met een stacaravan of chaletje spat uiteen
  PREMIUM
  Column Maikel Harte

  De droom van een paar honderd mensen met een stacaravan of chaletje spat uiteen

  Het is een droom van veel mensen: een stacaravan of chaletje aan de kust. Alleen op dit moment spat die droom voor een paar honderd mensen uiteen. Zij vernamen eind vorige maand de opzegging van de huur van hun standplaats door recreatiebedrijf Roompot per 2021. Vanaf dan wil Roompot beginnen met de bouw van 150 vakantiewoningen op park Zeebad in Breskens en 70 tot 80 woningen op het Beach Resort in Nieuwvliet-Bad. Voor veel mensen komt dit onverwacht en zij zien hun investeringen in een stacaravan, chalet en tuintje in rook opgaan.
 2. De betekenis van samen een kop koffie drinken
  PREMIUM
  Monnikenwerk

  De betekenis van samen een kop koffie drinken

  Sinds januari 2020 is het meldpunt Sektesignaal niet meer actief. Het was een meldpunt voor wie zelf nare ervaringen met sektes wilde melden of voor mensen die zich zorgen maakten over mensen die schijnbaar ‘verdwenen’ in sekte-achtige groeperingen. Over de Iboga-Farm in IJzendijke waren in de zomer van 2019 al meldingen binnengekomen. Sektesignaal vond die zo zorgelijk dat zij politie en de gezondheidsinspectie hebben opgeroepen om poolshoogte te nemen. Om een lang verhaal kort te maken: er werd geen actie ondernomen.
 1. Koffiebrander Tessa haalt het beste uit de koffie
  PREMIUM

  Koffiebran­der Tessa haalt het beste uit de koffie

  Tessa de Braal uit Middelburg had altijd al interesse in koffie. Niet zo gek dat ze koffiebrander is geworden, al word je dat niet vanzelf. ,,Ik ging op bezoek bij mijn zus in Colombia en bezocht verschillende koffieplantages. De boeren hebben zelf veel werk aan het telen van koffie, maar ze krijgen er te weinig geld voor. Veel van de koffie wordt door grote bedrijven opgekocht. Zo ontstond het idee om de koffie naar Nederland te halen en hier te verkopen”, vertelt ze enthousiast.