1. Wie de naem eit
  streektaal / audio

  Wie de naem eit

  D’r stieng in de krante ’n ver’ael over Nederlanders, die in ’t buteland raore diengen edaen aode in waere op’epakt. Zô ao ’n krootje vinters naekend op ’n baargtop ’n foto laete maeke, ’n aore ao ’n stekker uut ’t stopcontact etrokke in ’n boeddhistische tempel, zôdat de meziek weg dee vaole, in wî ’n aor krootje ao in Cambodja bie de beroemde tempels van Angkor Wat “seksstandjes” laete zie. In zô stienge d’r nog meer voôrbeelden van eêl raor gedrag. Oe verzin je ‘t. Noe, terecht è die maansen flienke boetes ekrehe in dan mochte ze nog blie weze, want in die landen zette ze joe eêl makkelijk in ’t kotje.
 1. Rassen
  column nynke de jong

  Rassen

  De media hadden het er deze week maar druk mee: de rassentheorieën van Forum voor Democratie. De nummer 2 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing, legde al eerder dit jaar een verband tussen ras en intelligentie. Zwarte mensen waren volgens hem nou eenmaal niet hyperintelligent. Hij had het zelf ook liever anders gezien. Daarna toonde Theo Hiddema, Kamerlid voor Forum voor Democratie, zich ook voorstander van deze rassentheorie.
 2. Normale mensen
  MONNIKENWERK

  Normale mensen

  Afgelopen woensdag was ik te gast bij het Calvijncollege. Een school, waarvan het vmbo in Krabbendijke zich sinds kort ook excellent mag noemen. Ik mocht er even dollen met leerlingen uit examenklassen vwo tijdens een miniconferentie 'Studie ... succes!' Als je als serieuze jongere in Amsterdam, Leiden of Maastricht gaat studeren dient zich vroeg of laat de vraag aan: "en jij vindt dat normaal"?" Je zou er bij voorbaat al over kunnen liggen tobben. Hoe normaal ben je als reformatorische jongere?
 1. 
Zeeland in bezettingstijd
  Blog Zeeland geboekt

  Zeeland in bezettingstijd

  Zeeland draait sinds vorig jaar mee in de pocketserie van Uitgeverij Aspekt over de Tweede Wereldoorlog. Robbert Jan Swiers uit Middelburg neemt die Zeeuwse afdeling voor zijn rekening. Vorig jaar verscheen ‘Zeeland vecht door’. Nu is net het deeltje ‘Zeeland in bezettingstijd’ beschikbaar. De aflevering over de ‘Slag om de Schelde’ zal niet al te lang op zich laten wachten. De vraag – in elk geval mijn vraag – is: wat voegt de serie toe aan wat er al over de Duitse bezetting van Zeeland is geschreven?