Simracen blijft maar groeien: ‘Esports is gewoon mentale topsport’
Atze Kerkhof is al jaren actief in het simracen en zag tijdens de coronacrisis een enorme toename van interesse in het virtuele racen. Nu de ‘echte’ Formule 1 binnenkort weer begint is Kerkhof niet bang dat simracen ondersneeuwt: ,,Het is niet afhankelijk van het echte racen.”
De Formule 1 gaat op 5 juli officieel van start na een verplicht ingelaste rustperiode door de coronacrisis. De pandemie legde het raceseizoen volledig plat en veel coureurs weken tijdelijk uit naar het virtuele alternatief, het zogeheten simracen.
Atze Kerkhof is 33 jaar en op meerdere vlakken van het simracen actief. Met drie bedrijven binnen deze branche kunnen we Kerkhof met een gerust hart een van de pioniers van het simracen noemen. Met Adrenaline Control traint hij professionele coureurs als voorbereiding op het echte werk: ,,We hebben een hele gedetailleerde simulatie waar onder andere F1-coureurs in kunnen trainen. Deze heeft een scherm van 5 meter breed en bootst alle mogelijke situatie na.”
Dan is er ook nog Adrenaline Experience, de ervaring voor het grote publiek. ,,In Kerkrade staat een groot gebouw met 12 professionele simulatoren waar bezoekers kunnen ervaren hoe het is om in verschillende auto's te rijden. Ook geven we hierbij een stukje educatie en leggen we uit hoe iemand zo snel mogelijk een traject af kan leggen.” Ten opzichte van het nieuwe F1 Racing Centre in Utrecht biedt de hal in Kerkrade een andere ervaring, licht Kerkhof toe: ,,Adrenaline Experience is meer gebaseerd op realisme en geen PlayStation-spelletje.”
Team Redline
Tot slot is Kerkhof mede-eigenaar van Team Redline. Het simraceteam is actief in de hoogste regionen en reed kort geleden ook mee in de virtuele 24 Uur van Le Mans. De uit nood geboren digitale versie van een van de meest bekende races ter wereld is volgens Kerkhof onderdeel van iets groters: ,,Er is een enorme stijging in bekendheid van simracen door de coronacrisis. Het echte racen lag stil en veel coureurs uit verschillende klassen grepen naar het simracen,” vertelt hij. ,,De werelden begonnen al wat te overlappen, maar door de coronacrisis gaat dit nu in sneltreinvaart.”
Ondanks de toenemende interesse is niet iedereen fan van het virtuele racen. Kerkhof ziet echter wel progressie: ,,Steeds meer tegenstanders snappen nu hoe gaaf het eigenlijk is. Esports is gewoon mentale topsport en het spelletje verschilt niet veel van het echte racen.”
Duizenden rondjes
De voordelen van simracen ten opzichte van het echte werk zijn volgens Kerkhof overduidelijk: ,,Je hebt in een simulatie onbeperkt de tijd om te oefenen en kan duizenden rondjes rijden. Zo leer je van je fouten en kan je de perfecte techniek ontwikkelen,” legt hij uit. ,,Een overlap is het mooiste, waarbij coureurs zich voorbereiden op een echte race door middel van een simulatie.”
Nu de Formule 1 weer opgestart wordt is dat volgens Kerkhof absoluut geen tegenslag voor het simracen. ,,Het is niet afhankelijk van het echte racen, want er zijn genoeg coureurs die goed betaald worden voor simracen en los van het reguliere seizoen gewoon hun ding doen. Ook krijgen veel simracers nu aandacht in de media en worden ze meer bekend.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eerste F1 Racing Centre staat in Utrecht: ‘Echt bedoeld voor de massa’
Op 1 juni opende in Utrecht het eerste officiële F1 Racing Centre ter wereld. Het centrum kent drie grids met elk twintig geavanceerde setups inclusief Fanatec-stuurtjes en stevige gaming PC’s. Zo op het oog specifiek bedoeld voor het bedrijven van simracen en esports. Operations Manager Sebastiaan Smit denkt daar anders over: ,,Het F1 Racing Centre is echt bedoeld voor de massa.” -
Max Verstappen crasht twee keer tijdens virtuele 24 Uur van Le Mans
Dit weekend wordt de virtuele versie van de 24 Uur van Le Mans gereden. Max Verstappen reed als onderdeel van Team Redline mee, maar crashte tot twee keer aan toe. Na herhaaldelijke technische problemen stapte Team Redline uit de race. -
VIDEO
Vandalen bekladden muurschildering van Rashford: buurtbewoners maken er al snel eerbetoon van
Een muurschildering van Marcus Rashford in Withington (Manchester) moest vanochtend worden afgedekt omdat er aanstootgevende graffiti op was aangebracht na de penaltymisser van de spits in de EK-finale tegen Italië. Respectloos vandalisme, zo vonden duidelijk ook enkele buurtbewoners. Zij waren er snel bij om hartjes en boodschappen van liefde aan te brengen voor de Engelsman, die zich fel inzet voor kinderen in armoede. -
Saka nam nog nooit een penalty: ‘Verlegen jochie mag je nooit met zoveel verantwoordelijkheid opzadelen’
Bondscoach Gareth Southgate van Engeland nam na de verloren EK-finale tegen Italië via strafschoppen de schuld op zich. ,,We winnen en verliezen als team, maar ik heb de spelers gekozen voor de penaltyserie. We hebben erop getraind. Het was een gok”, gaf hij op Wembley in Londen toe. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Nieuw penaltytrauma: data-analyses nekken Engeland en Southgate
25 jaar na zijn eigen misser heeft Gareth Southgate er een penaltytrauma bij. De Engelse bondscoach koos in de EK-finale voor de strafschoppenserie tegen Italië doelbewust voor zijn jongste aanvallers, met desastreuze gevolgen. Maar wat dreef Southgate?