Volledig scherm

Zeeuwse cover

Heeft u ook gekeken? Afgelopen zaterdag zond Omroep Zeeland de verkiezing van de beste Zeeuwse cover uit.

Wie het gemist heeft kan nog altijd op internet terecht.

Het is een gouden formule. Zeeuwse artiesten bewerken bekende popliedjes. De teksten worden niet zomaar in het dialect overgezet, in het beste geval wordt het ook echt een Zeeuws verhaal en dat op melodieën die in het collectieve geheugen zitten.

Jeroen 't Gilde leek me de verdiende winnaar. Hij coverde A horse with no name van America. De mogelijke verwijzingen naar drugsgebruik werden bij hem een trip door Zeeland. We reejen deur de polder op 'n pèrd zonder noam, ik stuukte d'r nog biena af. Vergeef me als import-Zeeuw eventuele fouten in de spelling.

Waarom blijft het maar bij één uitzending per jaar? Zeeuwse artiesten zouden dit toch veel vaker kunnen doen? Nou weet ik toevallig dat er een paar mooie Zeeuwse covers zitten aan te komen, op Slik, de soloplaat die Bløfbassist en -tekstschrijver Peter Slager later deze maand uitbrengt, zij het dat lang niet iedereen de liedjes zal kennen die hij heeft bewerkt.

Zelf luisterde ik dit weekend naar de nieuwe plaat van de Amerikaanse singer-songwriter Joe Henry, al meer dan twintig jaar een van mijn favorieten. Op Shine a light voert hij samen met de Engelse zanger Billy Bragg liedjes uit over de great American railroad. Ze stapten in Chicago in en toen ze 2.728 mijl verderop in Los Angeles uitstapten, hadden ze dertien spoorwegklassiekers opgenomen, in wachtkamers en op perrons.

Al luisterend ging mijn fantasie met me op de loop. Ik zag gerenommeerde Zeeuwse artiesten als Broeder Dieleman en Peter Slager deze liedjes onderhanden nemen en vertolken op stations als Krabbendijke en Rilland-Bath. Dan wíl je gewoon dat de intercity daar stopt. En sommige projecten hoeven niet te worden uitgevoerd om ze toch te hebben gehoord.

  1. Motto
    column

    Motto

    Het pad van een columnist gaat niet altijd over rozen. Ik schreef gisteren eerst een stukkie over het enige onderdeel van het regeerakkoord dat nog niet was uitgelekt. Het verplichte bezoek aan het Rijksmuseum, een proef met legale wietteelt, belastingverlaging voor de middeninkomens, de gekozen burgemeester, de aflosboete; alles lag al op straat, behalve het motto. Dan hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag tenminste nog één verrassing in petto, dacht ik. Ik had de laatste punt nog niet gezet of ja hoor, ook het motto was bekend.  De verdediging van het Nederlands elftal is verdorie nog niet half zo lek als het formatieteam van deze vier partijen..

Columns