Volledig scherm
PREMIUM
Ernst Jan Rozendaal © Joost Hoving

Zeeland wordt het nieuwe Atlantis, een door de golven verzwolgen paradijs

Column Ernst Jan RozendaalHet duurt nog 150 jaar, maar dan zijn de duinen van Schouwen-Duiveland een eiland - het enige dat rest van Zeeland. Misschien steekt de Lange Jan nog boven de golven uit. De Amsterdamse grachtengordel is een paradijs voor diepzeeduikers. De bevolking is oostwaarts getrokken. Het laatste restje Nederland is een deelstaat van Duitsland. Gelukkig heeft de regering erop geanticipeerd. Al in 2050 is besloten dat Duits de verplichte tweede taal wordt op middelbare scholen.

Het lijkt een bericht van de satirische site De Speld, die absurditeiten presenteert in de vorm van nieuwsberichten. Maar ik haal deze voorbeelden toch echt uit Vrij Nederland, dat afgelopen week gerenommeerde Nederlandse zeespiegelspecialisten liet filosoferen over de toekomst. Nederland heeft geen Plan B, was hun conclusie.

Wat te doen als we de klimaatdoelen van Parijs niet halen en de opwarming van de aarde de zee deze eeuw met twee en de volgende eeuw nog eens met vijf meter laat stijgen? Dan is het verhogen van dijken geen optie meer, aldus het artikel, en moeten we ‘onze biezen pakken en vertrekken naar hoger gelegen gebied'. Ons land wordt dan ‘the nation formerly known as the Netherlands', zoals de Amerikaanse wetenschapshistorici Naomi Oreskes en Erik Conway voorspellen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns