Volledig scherm
© Joost Hoving

Pulskor

Column Ernst Jan RozendaalJe zult maar visser zijn, in Arnemuiden bijvoorbeeld. Je bent een paar jaar geleden naar de bank gestapt om je kotter te verbouwen. Je hebt je boomkor vervangen door een pulskor. Dus tegenwoordig sleep je geen kettingen meer over de zeebodem om de vis op te woelen. Voortaan gebeurt dat met elektrische schokjes. De vis schrikt op en zwemt zo je netten in. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Want je vangt meer en bespaart een kapitaal aan brandstof. Kon je tien jaar geleden nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen, nu floreert je bedrijf weer.

En dan komt opeens het Europees Parlement met een verbod op de pulskor. Hosternokke! Daar gaat je broodwinning. Door de leugens van die Fransen.

Of je zult maar visser zijn in bijvoorbeeld Boulogne-sur-Mer. De afgelopen jaren was het sappelen. Je vist nog zoals je vader en je grootvader deden, met een klein schip, lekker ambachtelijk. Maar de vangsten worden minder en minder. Zeker als er zo'n Nederlandse kotter is langs geweest. Varende fabrieken zijn het, die alle schol en tong opvissen en de kabeljauw elektrocuteren. Met hun mooie praatjes over innovatie. Het was bedoeld als proef, maar ze hebben hun hele vloot met die pulskor uitgerust. Nom de Dieu! Ze richten onder water een waar bloedbad aan. Het is niet voor niks dat de Europese topkoks een manifest tegen elektrisch vissen hebben ondertekend. 

Het is dat het Europees Parlement er een stokje voor heeft gestoken, anders hadden die Nederlanders je het brood uit de mond gestoten.

Uitgerekend vorige week ontstond enige commotie over de website EU vs Disinfo, een initiatief van de Europese Commissie om nepberichten, met name uit het Kremlin, aan de kaak te stellen. 'Wat als EU vs Disinfo nu eens de verhalen over de pulskorvisserij onder de loep zou nemen?', vroeg ik me af. De conclusie zou kunnen zijn dat nepnieuws ook welig tiert in Europa. Maar misschien moeten we gewoon erkennen dat er soms meerdere waarheden zijn. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vandaag geen melk
    PREMIUM
    Column Ernst-Jan Rozendaal

    Vandaag geen melk

    Is hij een levende legende? Ik vind van wel. Zelf vindt hij van niet. Ik kon Graham Gouldman in ieder geval gewoon thuis opbellen, gisteren. Hij is een van de oprichters van 10cc, de popgroep die ik halverwege de jaren zeventig leerde kennen omdat mijn oudere broers het album The Original Soundtrack grijs draaiden. Een van hun grootste hits staat erop, ‘I’m not in love’, een liefdesliedje waarin de zanger blijft volhouden dat hij niet verliefd is. Morgen weten we de klassering in de Top 2000. Vorig jaar stond hij op 247.

Columns