Volledig scherm
© Joost Hoving

Pulskor

Column Ernst Jan RozendaalJe zult maar visser zijn, in Arnemuiden bijvoorbeeld. Je bent een paar jaar geleden naar de bank gestapt om je kotter te verbouwen. Je hebt je boomkor vervangen door een pulskor. Dus tegenwoordig sleep je geen kettingen meer over de zeebodem om de vis op te woelen. Voortaan gebeurt dat met elektrische schokjes. De vis schrikt op en zwemt zo je netten in. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Want je vangt meer en bespaart een kapitaal aan brandstof. Kon je tien jaar geleden nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen, nu floreert je bedrijf weer.

En dan komt opeens het Europees Parlement met een verbod op de pulskor. Hosternokke! Daar gaat je broodwinning. Door de leugens van die Fransen.

Of je zult maar visser zijn in bijvoorbeeld Boulogne-sur-Mer. De afgelopen jaren was het sappelen. Je vist nog zoals je vader en je grootvader deden, met een klein schip, lekker ambachtelijk. Maar de vangsten worden minder en minder. Zeker als er zo'n Nederlandse kotter is langs geweest. Varende fabrieken zijn het, die alle schol en tong opvissen en de kabeljauw elektrocuteren. Met hun mooie praatjes over innovatie. Het was bedoeld als proef, maar ze hebben hun hele vloot met die pulskor uitgerust. Nom de Dieu! Ze richten onder water een waar bloedbad aan. Het is niet voor niks dat de Europese topkoks een manifest tegen elektrisch vissen hebben ondertekend. 

Het is dat het Europees Parlement er een stokje voor heeft gestoken, anders hadden die Nederlanders je het brood uit de mond gestoten.

Uitgerekend vorige week ontstond enige commotie over de website EU vs Disinfo, een initiatief van de Europese Commissie om nepberichten, met name uit het Kremlin, aan de kaak te stellen. 'Wat als EU vs Disinfo nu eens de verhalen over de pulskorvisserij onder de loep zou nemen?', vroeg ik me af. De conclusie zou kunnen zijn dat nepnieuws ook welig tiert in Europa. Maar misschien moeten we gewoon erkennen dat er soms meerdere waarheden zijn. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Argus
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Argus

  Ik kan ’m vandaag ophalen bij de boekhandel. Argus, de biografie. Er verschijnen niet zo heel veel levensbeschrijvingen van journalisten, zeker niet van fictieve. En dat is Argus. Hij is namelijk de journalist van De Rommeldamse Courant, het dagblad dat gelezen wordt door Tom Poes, ambtenaar Dorknoper, burgemeester Dirk Dickerdack en kruidenier Garmt Grootgrut, de voornamelijk dierlijke personages uit de strips van Marten Toonder. Of de hoofdpersoon Olivier B. Bommel De Rommeldamse Courant wel eens inkijkt, is niet helemaal duidelijk. ,,Geen wonder dat het slecht gaat met de wereld zoals men kan lezen in de kranten, die ik niet lees, omdat ze me bedrukken”, zegt hij immers.
 2. Boekenweek
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Boekenweek

  Ik verbaas me vaak over de taken die mensen kunnen combineren. Als burgemeester van een gemeente als Ede heb je waarschijnlijk je handen vol. Dat belette René Verhulst niet zondag in een volle Geerteskerk in Hulst de schrijver van het boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, te interviewen. De succesauteur woont in Ede, vanuit zijn werkkamer ziet Verhulst hem af en toe fietsen. Hij kon geen nee zeggen tegen de kans met zijn beroemde plaatsgenoot te converseren in de gemeente waar hij tot anderhalf jaar geleden burgemeester was.
 3. Antarctica
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Antarctica

  In NRC Handelsblad stond afgelopen weekend een paginagrote advertentie voor een ‘Once in a Lifetime Experience’. Een bedrijf in Hendrik Ido Ambacht bood een tiendaagse ‘exceptionele air cruise per privéjet’ aan naar de Zuidpool. ‘Ontdek Antarctica per privéjet en verblijf in het enige hotel aanwezig op het witte continent. Het betreft een zeer exclusieve air cruise voor slechts 12 personen. Een uitzonderlijke kans om uw pioniersgeest te prikkelen en verder te gaan dan u ooit eerder had durven dromen (...) Kom oog in oog te staan met duizenden imponerende keizerspinguïns en hun kuikens, wandel door de prachtige ijstunnels en ontdek Antarctica op een manier zoals geen ander dat doet.’ Dé reis van uw leven kost maar 72.500 euro.
 1. Zeelandgevoel
  PREMIUM
  Column Ernst Jan Rozendaal

  Zeelandge­voel

  Vraag Zeeuwen wie hun grootste provinciegenoot is en bijna de helft staat met de mond vol tanden. Dat had de eerste zin kunnen zijn van een nieuwsbericht over het onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen hebben uitgevoerd naar het provinciegevoel van de Nederlanders. Niet echt een sexy begin, natuurlijk. (Ik vrees dan ook het ergste voor deze column. Misschien bent u al afgehaakt). Maar een feit is dat 48 procent van de Zeeuwen niemand weet te noemen als ze die vraag krijgen voorgelegd. Van de 52 procent die wél iemand wist te verzinnen, noemt bijna de helft Michiel de Ruyter. Hij staat dus niet eerste maar tweede, achter niemand.
 2. Uitnodiging
  PREMIUM

  Uitnodi­ging

  Ik word al een beetje zenuwachtig. Morgen mag ik in de Mythe in Goes twaalf lijsttrekkers ondervragen tijdens het grote Zeeuwse verkiezingsdebat. Twaalf? Maar er doen toch veertien partijen mee aan de verkiezingen op 20 maart? Inderdaad. Helaas is het dus niet het compléte Zeeuwse verkiezingsdebat. Serif Uysal, de lijsttrekker van DENK, heeft zich keurig afgemeld, omdat hij in het buitenland is. En Fred Walravens, de lijsttrekker van Forum voor Democratie...tja, dat is een verhaal apart.

Columns