Volledig scherm

Lage Landen

Gisteren mocht ik op de Belgische radio uitleggen dat Bløf toch echt wel goede liedjes maakt. Dat kwam zo. Anderhalve maand geleden schreef ik hier dat ik met negentien andere Nederlanders en twintig Vlamingen was uitverkoren een bijdrage te leveren aan een top 100 van de beste Nederlandstalige liedjes van na 1945. Onder de titel Lage Landenlijst verscheen die gisteren online (lagelandenlijst.radio5.nl). De komende tien dagen kan het publiek erop stemmen en zo bepalen wie er op 1 komt en wie op 100. Het is een mooie lijst geworden, met veel bekende en een aantal volstrekt onbekende liedjes.

Ooit gehoord van De Zji van de Ertebrekers? Dat is West-Vlaamse hiphop. Mij zei het niks, maar zo zal het een muziekliefhebber uit Sint-Job-in-'t-Goor misschien zijn vergaan met de dialectrock van Skik in Op fietse, een van mijn suggesties.

Uit mijn persoonlijke toptien zijn zes nummers op de stemlijst terechtgekomen. Naast Op fietse gaat het om liedjes van Armand, André Hazes, Raymond van het Groenewoud, Gorki en Clouseau. Mijn voorkeuren van De Dijk (Dat zou mooi zijn), Boudewijn de Groot (Jimmy) en Typhoon (Zandloper) haalden het niet, maar andere liedjes van hen wel. En wie ik met pijn in het hart schrapte - zoals Maarten van Roozendaal en Bram Vermeulen - zijn gelukkig door anderen gekozen.

Niks te klagen, zou je zeggen, ware het niet dat uitgerekend de popgroep waarvan ik de biografie heb geschreven ontbreekt. O ironie, geen Bløf in de Lage Landenlijst. Ik had Hier genomineerd.

Er is nog één uitweg. Het publiek kan kiezen uit de honderd geselecteerde liedjes, maar er ook een toevoegen. 'Bepaal mee of het Zuiden of het Noorden de strijd der Lage Landen wint', luidt de aansporing op de site. Ik heb gisteren in het Zuiden maar vast gelobbyd voor het liedje dat ook het Noorden niet heeft aangedragen.

Columns