Volledig scherm
© Joost Hoving

Karikaturen

Column Ernst Jan RozendaalHet is 's avonds, rond acht uur, nogal eens een punt van onderhandeling. Als mijn zoon voor de televisie zit en ik wil het Journaal zien, is de kans groot dat hij Family Guy zit te kijken. Zit ik voor het Journaal terwijl hij uit zijn werk komt, dan moet ik de afstandsbediening in de gaten houden, anders is er naar Family Guy gezapt voor ik weet wat voor weer het morgen wordt.

Family Guy is een Amerikaanse tekenfilmserie. Karikaturale figuren met gekke kapsels doen daarin de meest absurde dingen. Ze maken elkaar uit voor rotte vis, zijn voor geen cent te vertrouwen, kiezen nooit voor de verstandigste weg en veroorzaken altijd een enorme puinhoop. Geen taboe wordt geschuwd. In elke aflevering wordt de Amerikaanse samenleving op de hak genomen. Net als in andere animatieseries als The Simpsons en South Park komen geregeld figuren voorbij die echt bestaan, maar in een verhaal dat altijd over the top is.

Dacht ik. Maar vandaag onderhandelt een Aziatische dictator met een uniform uit de jaren dertig en een kapsel uit de jaren nul over wereldvrede met een Amerikaanse president in te groot pak en met een kuif als een Chinese goudfazant. Kim Jong-un heeft zijn regeringsvliegtuig thuisgelaten, omdat het te wrak is om de afstand tussen Noord-Korea en Singapore te overbruggen. Donald Trump heeft zijn vlucht met de Airforce One benut om zijn bondgenoten met beledigende tweets in de gordijnen te jagen. De een rekent de alleen in eigen land bekende popdiva Hyon Song-wol tot zijn belangrijkste adviseurs, terwijl de aan zijn piercings, tatoeages en onnatuurlijk gekleurde en gecomponeerde kapsels herkenbare oud-basketbalspeler Dennis Rodman ter plekke is om de volgens hem 'grootste onderhandelaar aller tijden' een handje te helpen.

Vanavond geen gekibbel over de afstandsbediening. Tegen zo'n Journaal kan geen aflevering van Family Guy op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Zeeland wordt het nieuwe Atlantis, een door de golven verzwolgen paradijs
    PREMIUM
    Column Ernst Jan Rozendaal

    Zeeland wordt het nieuwe Atlantis, een door de golven verzwolgen paradijs

    Het duurt nog 150 jaar, maar dan zijn de duinen van Schouwen-Duiveland een eiland - het enige dat rest van Zeeland. Misschien steekt de Lange Jan nog boven de golven uit. De Amsterdamse grachtengordel is een paradijs voor diepzeeduikers. De bevolking is oostwaarts getrokken. Het laatste restje Nederland is een deelstaat van Duitsland. Gelukkig heeft de regering erop geanticipeerd. Al in 2050 is besloten dat Duits de verplichte tweede taal wordt op middelbare scholen.

Columns