Volledig scherm
© Joost Hoving

Karikaturen

Column Ernst Jan RozendaalHet is 's avonds, rond acht uur, nogal eens een punt van onderhandeling. Als mijn zoon voor de televisie zit en ik wil het Journaal zien, is de kans groot dat hij Family Guy zit te kijken. Zit ik voor het Journaal terwijl hij uit zijn werk komt, dan moet ik de afstandsbediening in de gaten houden, anders is er naar Family Guy gezapt voor ik weet wat voor weer het morgen wordt.

Family Guy is een Amerikaanse tekenfilmserie. Karikaturale figuren met gekke kapsels doen daarin de meest absurde dingen. Ze maken elkaar uit voor rotte vis, zijn voor geen cent te vertrouwen, kiezen nooit voor de verstandigste weg en veroorzaken altijd een enorme puinhoop. Geen taboe wordt geschuwd. In elke aflevering wordt de Amerikaanse samenleving op de hak genomen. Net als in andere animatieseries als The Simpsons en South Park komen geregeld figuren voorbij die echt bestaan, maar in een verhaal dat altijd over the top is.

Dacht ik. Maar vandaag onderhandelt een Aziatische dictator met een uniform uit de jaren dertig en een kapsel uit de jaren nul over wereldvrede met een Amerikaanse president in te groot pak en met een kuif als een Chinese goudfazant. Kim Jong-un heeft zijn regeringsvliegtuig thuisgelaten, omdat het te wrak is om de afstand tussen Noord-Korea en Singapore te overbruggen. Donald Trump heeft zijn vlucht met de Airforce One benut om zijn bondgenoten met beledigende tweets in de gordijnen te jagen. De een rekent de alleen in eigen land bekende popdiva Hyon Song-wol tot zijn belangrijkste adviseurs, terwijl de aan zijn piercings, tatoeages en onnatuurlijk gekleurde en gecomponeerde kapsels herkenbare oud-basketbalspeler Dennis Rodman ter plekke is om de volgens hem 'grootste onderhandelaar aller tijden' een handje te helpen.

Vanavond geen gekibbel over de afstandsbediening. Tegen zo'n Journaal kan geen aflevering van Family Guy op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Verkiezing
    PREMIUM
    column ernst jan Rozendaal

    Verkiezing

    Soms spreken wildvreemden me aan over een verhaal in de krant. Zal wel komen door het fotootje bij deze column. De ene keer krijg ik lof toegezwaaid, de andere keer moet ik me verweren tegen kritiek. Zoals zaterdag bij de Albert Heijn. ,,Wat was dat nou voor verhaal vandaag?”, vroeg een kordaat ogende vrouw, terwijl ze haar winkelwagen bijna tegen de mijne aan parkeerde. Ik wierp een blik in haar kar en zag karbonades en salades, worstjes, bietjes en een haantje van de grill.

Columns