Volledig scherm
© Joost Hoving

Karikaturen

Column Ernst Jan RozendaalHet is 's avonds, rond acht uur, nogal eens een punt van onderhandeling. Als mijn zoon voor de televisie zit en ik wil het Journaal zien, is de kans groot dat hij Family Guy zit te kijken. Zit ik voor het Journaal terwijl hij uit zijn werk komt, dan moet ik de afstandsbediening in de gaten houden, anders is er naar Family Guy gezapt voor ik weet wat voor weer het morgen wordt.

Family Guy is een Amerikaanse tekenfilmserie. Karikaturale figuren met gekke kapsels doen daarin de meest absurde dingen. Ze maken elkaar uit voor rotte vis, zijn voor geen cent te vertrouwen, kiezen nooit voor de verstandigste weg en veroorzaken altijd een enorme puinhoop. Geen taboe wordt geschuwd. In elke aflevering wordt de Amerikaanse samenleving op de hak genomen. Net als in andere animatieseries als The Simpsons en South Park komen geregeld figuren voorbij die echt bestaan, maar in een verhaal dat altijd over the top is.

Dacht ik. Maar vandaag onderhandelt een Aziatische dictator met een uniform uit de jaren dertig en een kapsel uit de jaren nul over wereldvrede met een Amerikaanse president in te groot pak en met een kuif als een Chinese goudfazant. Kim Jong-un heeft zijn regeringsvliegtuig thuisgelaten, omdat het te wrak is om de afstand tussen Noord-Korea en Singapore te overbruggen. Donald Trump heeft zijn vlucht met de Airforce One benut om zijn bondgenoten met beledigende tweets in de gordijnen te jagen. De een rekent de alleen in eigen land bekende popdiva Hyon Song-wol tot zijn belangrijkste adviseurs, terwijl de aan zijn piercings, tatoeages en onnatuurlijk gekleurde en gecomponeerde kapsels herkenbare oud-basketbalspeler Dennis Rodman ter plekke is om de volgens hem 'grootste onderhandelaar aller tijden' een handje te helpen.

Vanavond geen gekibbel over de afstandsbediening. Tegen zo'n Journaal kan geen aflevering van Family Guy op.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Argus
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Argus

  Ik kan ’m vandaag ophalen bij de boekhandel. Argus, de biografie. Er verschijnen niet zo heel veel levensbeschrijvingen van journalisten, zeker niet van fictieve. En dat is Argus. Hij is namelijk de journalist van De Rommeldamse Courant, het dagblad dat gelezen wordt door Tom Poes, ambtenaar Dorknoper, burgemeester Dirk Dickerdack en kruidenier Garmt Grootgrut, de voornamelijk dierlijke personages uit de strips van Marten Toonder. Of de hoofdpersoon Olivier B. Bommel De Rommeldamse Courant wel eens inkijkt, is niet helemaal duidelijk. ,,Geen wonder dat het slecht gaat met de wereld zoals men kan lezen in de kranten, die ik niet lees, omdat ze me bedrukken”, zegt hij immers.
 1. Boekenweek
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Boekenweek

  Ik verbaas me vaak over de taken die mensen kunnen combineren. Als burgemeester van een gemeente als Ede heb je waarschijnlijk je handen vol. Dat belette René Verhulst niet zondag in een volle Geerteskerk in Hulst de schrijver van het boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, te interviewen. De succesauteur woont in Ede, vanuit zijn werkkamer ziet Verhulst hem af en toe fietsen. Hij kon geen nee zeggen tegen de kans met zijn beroemde plaatsgenoot te converseren in de gemeente waar hij tot anderhalf jaar geleden burgemeester was.
 2. Antarctica
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Antarctica

  In NRC Handelsblad stond afgelopen weekend een paginagrote advertentie voor een ‘Once in a Lifetime Experience’. Een bedrijf in Hendrik Ido Ambacht bood een tiendaagse ‘exceptionele air cruise per privéjet’ aan naar de Zuidpool. ‘Ontdek Antarctica per privéjet en verblijf in het enige hotel aanwezig op het witte continent. Het betreft een zeer exclusieve air cruise voor slechts 12 personen. Een uitzonderlijke kans om uw pioniersgeest te prikkelen en verder te gaan dan u ooit eerder had durven dromen (...) Kom oog in oog te staan met duizenden imponerende keizerspinguïns en hun kuikens, wandel door de prachtige ijstunnels en ontdek Antarctica op een manier zoals geen ander dat doet.’ Dé reis van uw leven kost maar 72.500 euro.
 3. Zeelandgevoel
  PREMIUM
  Column Ernst Jan Rozendaal

  Zeelandge­voel

  Vraag Zeeuwen wie hun grootste provinciegenoot is en bijna de helft staat met de mond vol tanden. Dat had de eerste zin kunnen zijn van een nieuwsbericht over het onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen hebben uitgevoerd naar het provinciegevoel van de Nederlanders. Niet echt een sexy begin, natuurlijk. (Ik vrees dan ook het ergste voor deze column. Misschien bent u al afgehaakt). Maar een feit is dat 48 procent van de Zeeuwen niemand weet te noemen als ze die vraag krijgen voorgelegd. Van de 52 procent die wél iemand wist te verzinnen, noemt bijna de helft Michiel de Ruyter. Hij staat dus niet eerste maar tweede, achter niemand.

Columns