Volledig scherm

Ik ben boos

Wat een week! Waarin de Nederlandse media, ook de PZC, naarstig op zoek gingen naar boze blanke burgers. Want dat zijn degenen die Trump het Witte Huis in hebben geholpen, was de redenering, en dat zijn degenen die Geert Wilders het Torentje in gaan helpen. En wij, de media, hebben dat niet in de gaten.

Waarin electoraal onderzoeker Josse de Voogt opdook. Hij legde zijn liniaal over de kaart van Nederland, en concludeerde dat links van de A2 een politieke veenbrand woedt. Daar, in het zuidwesten, lopen boze witte kiezers massaal over naar de PVV. Sociaal-economisch zijn ze wel links, maar ze willen minder immigratie, staan wantrouwend tegenover de islam en houden de multiculturele samenleving het liefst buiten de deur. "Het is een politieke zuil die door geen enkele partij wordt bediend", aldus De Voogd.

Ik maar denken dat je als partij - links of rechts - voor een bepaald gedachtegoed staat omdat je daar echt in gelooft, en dat dit kiezers dan wel of niet aanspreekt. Maar nee, je moet dus boze burgers bedienen. Ik vind ook dat PvdA-voorzitter Hans Spekman er niet uitziet met zijn slobbertruien, maar als hij morgen een pak aantrekt om meer gezag uit te stralen, zoals De Voogt suggereert, wordt hij pas echt een schertsfiguur.

Ik kijk graag naar Pauw en De Wereld Draait Door, maar bij die links-intellectuele elite moeten meer gewone Nederlanders aan tafel, las ik - ook deze week. Krijgen we dan zo'n boze buurman die deskundigen tegenspreekt met het argument 'dat iedereen toch weet dat het zo is'? Dan zet ik de tv wel uit.

En o ja, dan hadden we ook nog advocaat Peter Plasman, die een politieke partij wil oprichten voor mensen die niet gaan stemmen.

Wat vindt u? Is de PZC ook te links? Te elitair? Ik stel voor dat we ons best blijven doen feiten te checken en gebeurtenissen te duiden die iedereen in Zeeland aangaan, ontevreden of niet. Dus ook luisteren naar de boze blanke burger maar niet onze oren naar hem laten hangen.

Anders worden we dé krant voor de niet-lezers.

Columns