Volledig scherm
© Joost Hoving

Hij griste mijn aantekeningen weg

column ernst jan rozendaalHoe tof kan een literaire avond zijn. Vrijdag mocht ik in Middelburg schrijver Tommy Wieringa interviewen. Ik ving aan met een vraag over zijn column die ochtend in de PZC. Die ging over Emma Gonzalez, het 18-jarige meisje dat vorige week zo'n indrukwekkende speech hield na de dodelijke schietpartij op haar school. De laatste zin van Wieringa's column gaat over de reactie van Donald Trump.

Ik weet niet of hij moest denken aan de spiekbrief die de Amerikaanse president daarbij gebruikte, maar de blik van de schrijver viel op mijn vragenlijst. ,,Mag ik iets proberen?", vroeg hij. ,,Natuurlijk", antwoordde ik nietsvermoedend. Waarop Wieringa mijn aantekeningen weggriste, opvouwde en wegstopte. Zo begon een vermakelijk en onderhoudend gesprek.

Net als in zijn boeken lepelde Wieringa meeslepende anekdotes op, vol grappen en diepzinnige gedachten, uitgesproken in volzinnen om jaloers op te worden.

Als laatste beantwoordde hij vragen uit het publiek. Schrijvers zijn ook fanatieke lezers, betoogde hij. Gevraagd naar zijn voorbeelden noemde hij de Nederlandse schrijvers A.L. Snijders en Nescio en de Amerikaan James Salter. ,,Die leest u toch wel in de originele taal?", vroeg een vrouw op de eerste rij, duidelijk een kenner van de Engelse en Amerikaanse literatuur. In de pauze had zij een roestvrijstalen boekenlegger aangeschaft met daarop 50 Books to Read Before You Die. ,,Ik kan dus dood", concludeerde ze na bestudering van de opgesomde titels.

Wieringa viel stil. Hij keek de vrouw doordringend aan. ,,Nee, in het Nederlands. We hebben hier geweldige vertalers." De vrouw was niet onder de indruk. Resoluut schudde ze met haar hoofd bij elk argument dat de schrijver aanvoerde. De confrontatie was hilarisch en spannend. Wieringa won op punten, nadat iemand anders hem kapittelde omdat hij bij zijn favoriete schrijvers geen vrouwen noemde. Hella Haasse móest hij lezen. Hij beloofde het, met een satanisch lachje naar de eerste rij. ,,Maar dan wel in een Engelse vertaling."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Argus
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Argus

  Ik kan ’m vandaag ophalen bij de boekhandel. Argus, de biografie. Er verschijnen niet zo heel veel levensbeschrijvingen van journalisten, zeker niet van fictieve. En dat is Argus. Hij is namelijk de journalist van De Rommeldamse Courant, het dagblad dat gelezen wordt door Tom Poes, ambtenaar Dorknoper, burgemeester Dirk Dickerdack en kruidenier Garmt Grootgrut, de voornamelijk dierlijke personages uit de strips van Marten Toonder. Of de hoofdpersoon Olivier B. Bommel De Rommeldamse Courant wel eens inkijkt, is niet helemaal duidelijk. ,,Geen wonder dat het slecht gaat met de wereld zoals men kan lezen in de kranten, die ik niet lees, omdat ze me bedrukken”, zegt hij immers.
 1. Boekenweek
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Boekenweek

  Ik verbaas me vaak over de taken die mensen kunnen combineren. Als burgemeester van een gemeente als Ede heb je waarschijnlijk je handen vol. Dat belette René Verhulst niet zondag in een volle Geerteskerk in Hulst de schrijver van het boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, te interviewen. De succesauteur woont in Ede, vanuit zijn werkkamer ziet Verhulst hem af en toe fietsen. Hij kon geen nee zeggen tegen de kans met zijn beroemde plaatsgenoot te converseren in de gemeente waar hij tot anderhalf jaar geleden burgemeester was.
 2. Antarctica
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Antarctica

  In NRC Handelsblad stond afgelopen weekend een paginagrote advertentie voor een ‘Once in a Lifetime Experience’. Een bedrijf in Hendrik Ido Ambacht bood een tiendaagse ‘exceptionele air cruise per privéjet’ aan naar de Zuidpool. ‘Ontdek Antarctica per privéjet en verblijf in het enige hotel aanwezig op het witte continent. Het betreft een zeer exclusieve air cruise voor slechts 12 personen. Een uitzonderlijke kans om uw pioniersgeest te prikkelen en verder te gaan dan u ooit eerder had durven dromen (...) Kom oog in oog te staan met duizenden imponerende keizerspinguïns en hun kuikens, wandel door de prachtige ijstunnels en ontdek Antarctica op een manier zoals geen ander dat doet.’ Dé reis van uw leven kost maar 72.500 euro.
 3. Zeelandgevoel
  PREMIUM
  Column Ernst Jan Rozendaal

  Zeelandge­voel

  Vraag Zeeuwen wie hun grootste provinciegenoot is en bijna de helft staat met de mond vol tanden. Dat had de eerste zin kunnen zijn van een nieuwsbericht over het onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen hebben uitgevoerd naar het provinciegevoel van de Nederlanders. Niet echt een sexy begin, natuurlijk. (Ik vrees dan ook het ergste voor deze column. Misschien bent u al afgehaakt). Maar een feit is dat 48 procent van de Zeeuwen niemand weet te noemen als ze die vraag krijgen voorgelegd. Van de 52 procent die wél iemand wist te verzinnen, noemt bijna de helft Michiel de Ruyter. Hij staat dus niet eerste maar tweede, achter niemand.

Columns