Volledig scherm
© Joost Hoving

Gubernator

column ernst jan rozendaalBeste ministr Ollongren,

Ik schrijf u hier vanuit de datsja van mijn schoonfamilie in Cadzand. De Zeeuws-Vlaamse steppe voelt als thuis. Niet alleen ben ik herenigd met mijn gezin - nogmaals dank dat uw regering dat zo snel heeft geregeld - het is ook een fijn idee weer dicht bij Turkeye te wonen. 

Nu ik met hamer en sikkel geslaagd ben voor mijn inboergeringsexamen, is het tijd voor een oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met deze brief wil ik graag solliciteren naar de functie van gouverneur van Zeeuws-Vlaanderen. Ik realiseer me dat die baan nu niet bestaat, maar dat is ten onrechte. Dat kan ik weten als voormalige gubernator van Odessa, een regio in de Oekraïne, met een haven aan de Zwarte Zee, zoals North Sea Port aan de Westerschelde.

De problemen hier zijn niet anders dan de problemen daar. Het Zeeuws-Vlaamse volk woont onder de rook van een gammele kerncentrale, zoals de Oekraïners rond Tsjernobyl. Ze worden gediscrimineerd door de bestuurders in het Middelburgse Kremlin, die nota bene tol heffen om de Zeeuws-Vlamingen in hun hok te houden.

En ik ben erg geschrokken van de nabijheid van Klein Rusland, een woonwijk in Zelzate. Ik hoef u niet te vertellen dat elk Klein-Rusland er naar snakt zo snel mogelijk een Groot-Rusland te worden, vraag dat maar aan uw ex-collega minister Halbe Zijlstra. Als gubernator van Odessa en als prezident van Georgië heb ik als geen ander pal gestaan tegen de Russische agressor. En als iemand in het Nederlandse kabinet die dreiging onderkent, bent u het, gezien uw waarschuwing tegen het nepnieuws uit Moskou. 

U gaat over de benoeming van commissarissen. In mijn ogen verdient Zeeuws-Vlaanderen een eigen gubernator. Bij deze stel ik mijn internationale politieke ervaring tot uw beschikking.

Do svidanya.

Uw Michaïl Saakasjvili

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Argus
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Argus

  Ik kan ’m vandaag ophalen bij de boekhandel. Argus, de biografie. Er verschijnen niet zo heel veel levensbeschrijvingen van journalisten, zeker niet van fictieve. En dat is Argus. Hij is namelijk de journalist van De Rommeldamse Courant, het dagblad dat gelezen wordt door Tom Poes, ambtenaar Dorknoper, burgemeester Dirk Dickerdack en kruidenier Garmt Grootgrut, de voornamelijk dierlijke personages uit de strips van Marten Toonder. Of de hoofdpersoon Olivier B. Bommel De Rommeldamse Courant wel eens inkijkt, is niet helemaal duidelijk. ,,Geen wonder dat het slecht gaat met de wereld zoals men kan lezen in de kranten, die ik niet lees, omdat ze me bedrukken”, zegt hij immers.
 1. Boekenweek
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Boekenweek

  Ik verbaas me vaak over de taken die mensen kunnen combineren. Als burgemeester van een gemeente als Ede heb je waarschijnlijk je handen vol. Dat belette René Verhulst niet zondag in een volle Geerteskerk in Hulst de schrijver van het boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, te interviewen. De succesauteur woont in Ede, vanuit zijn werkkamer ziet Verhulst hem af en toe fietsen. Hij kon geen nee zeggen tegen de kans met zijn beroemde plaatsgenoot te converseren in de gemeente waar hij tot anderhalf jaar geleden burgemeester was.
 2. Antarctica
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Antarctica

  In NRC Handelsblad stond afgelopen weekend een paginagrote advertentie voor een ‘Once in a Lifetime Experience’. Een bedrijf in Hendrik Ido Ambacht bood een tiendaagse ‘exceptionele air cruise per privéjet’ aan naar de Zuidpool. ‘Ontdek Antarctica per privéjet en verblijf in het enige hotel aanwezig op het witte continent. Het betreft een zeer exclusieve air cruise voor slechts 12 personen. Een uitzonderlijke kans om uw pioniersgeest te prikkelen en verder te gaan dan u ooit eerder had durven dromen (...) Kom oog in oog te staan met duizenden imponerende keizerspinguïns en hun kuikens, wandel door de prachtige ijstunnels en ontdek Antarctica op een manier zoals geen ander dat doet.’ Dé reis van uw leven kost maar 72.500 euro.
 3. Zeelandgevoel
  PREMIUM
  Column Ernst Jan Rozendaal

  Zeelandge­voel

  Vraag Zeeuwen wie hun grootste provinciegenoot is en bijna de helft staat met de mond vol tanden. Dat had de eerste zin kunnen zijn van een nieuwsbericht over het onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen hebben uitgevoerd naar het provinciegevoel van de Nederlanders. Niet echt een sexy begin, natuurlijk. (Ik vrees dan ook het ergste voor deze column. Misschien bent u al afgehaakt). Maar een feit is dat 48 procent van de Zeeuwen niemand weet te noemen als ze die vraag krijgen voorgelegd. Van de 52 procent die wél iemand wist te verzinnen, noemt bijna de helft Michiel de Ruyter. Hij staat dus niet eerste maar tweede, achter niemand.

Columns