Volledig scherm
© Joost Hoving

Grease

Column Ernst-Jan RozendaalWat een geweldige kop afgelopen zaterdag op de voorkant van het magazine bij de krant: 'Jorde wanna na wan, oe oe oe'. Met genoegen heb ik het verhaal gelezen over Grease, de succesvolle musicalverfilming die veertig jaar bestaat. Toen de film uitkwam, was ik zestien en zat ik op de middelbare school, net als Danny en Sandy, gespeeld door John Travolta en Olivia Newton-John. 

Wat háátte ik die film en die liedjes.

Overjarige acteurs die tieners speelden. Als ze echt nog op die highschool in California zaten, waren ze minstens tien keer blijven zitten. Ik luisterde destijds vooral naar hardrock en symfonische rock. Dat veranderde die zomer wel door een plaat die in mijn ogen door niemand ooit is overtroffen: Darkness on the edge of town van Bruce Springsteen. Dat was pas rock & roll! Niet dat gekwezel van John Travolta. Ik ging in Amsterdam naar school en spelde destijds de kranten, dus ik moet instemmend hebben geknikt bij de recensie in het Parool, waarin Grease werd omschreven als 'laffe kitscherige troep met vreselijke muziek'.

Quote

Wat háátte ik die film en die liedjes

Dat veranderde tijdens een schoolreisje naar Worms. De middelbare school in de jaren zeventig, daar zit ook een aardige musical in. We kregen geschiedenis van meneer Boonstra, wiens rechter wijs- en middelvinger waren vergeeld door het roken, wat hij onbekommerd deed voor de klas. Een van de uitjes tijdens de werkweek - geen idee waarom dat zo heette - voerde naar een wijnproeverij. Tegenwoordig zou dat strafbaar zijn.

Op de terugweg naar het hostel werden de liedjes van Grease gedraaid. Mijn vrienden konden hun ogen niet geloven. De bedeesde muziekpurist kweelde ineens mee met de meisjes in de bus. Inderdaad: Jorde wanna na wan, oe oe oe, maar vooral: Hopelessly devoted to you, hoehoehoe! 

Het andere beeld dat me van die dag is bijgebleven: de rij wasbakken 's avonds in die jeugdherberg, allemaal vol met kots.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Argus
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Argus

  Ik kan ’m vandaag ophalen bij de boekhandel. Argus, de biografie. Er verschijnen niet zo heel veel levensbeschrijvingen van journalisten, zeker niet van fictieve. En dat is Argus. Hij is namelijk de journalist van De Rommeldamse Courant, het dagblad dat gelezen wordt door Tom Poes, ambtenaar Dorknoper, burgemeester Dirk Dickerdack en kruidenier Garmt Grootgrut, de voornamelijk dierlijke personages uit de strips van Marten Toonder. Of de hoofdpersoon Olivier B. Bommel De Rommeldamse Courant wel eens inkijkt, is niet helemaal duidelijk. ,,Geen wonder dat het slecht gaat met de wereld zoals men kan lezen in de kranten, die ik niet lees, omdat ze me bedrukken”, zegt hij immers.
 1. Boekenweek
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Boekenweek

  Ik verbaas me vaak over de taken die mensen kunnen combineren. Als burgemeester van een gemeente als Ede heb je waarschijnlijk je handen vol. Dat belette René Verhulst niet zondag in een volle Geerteskerk in Hulst de schrijver van het boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, te interviewen. De succesauteur woont in Ede, vanuit zijn werkkamer ziet Verhulst hem af en toe fietsen. Hij kon geen nee zeggen tegen de kans met zijn beroemde plaatsgenoot te converseren in de gemeente waar hij tot anderhalf jaar geleden burgemeester was.
 2. Antarctica
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Antarctica

  In NRC Handelsblad stond afgelopen weekend een paginagrote advertentie voor een ‘Once in a Lifetime Experience’. Een bedrijf in Hendrik Ido Ambacht bood een tiendaagse ‘exceptionele air cruise per privéjet’ aan naar de Zuidpool. ‘Ontdek Antarctica per privéjet en verblijf in het enige hotel aanwezig op het witte continent. Het betreft een zeer exclusieve air cruise voor slechts 12 personen. Een uitzonderlijke kans om uw pioniersgeest te prikkelen en verder te gaan dan u ooit eerder had durven dromen (...) Kom oog in oog te staan met duizenden imponerende keizerspinguïns en hun kuikens, wandel door de prachtige ijstunnels en ontdek Antarctica op een manier zoals geen ander dat doet.’ Dé reis van uw leven kost maar 72.500 euro.
 3. Zeelandgevoel
  PREMIUM
  Column Ernst Jan Rozendaal

  Zeelandge­voel

  Vraag Zeeuwen wie hun grootste provinciegenoot is en bijna de helft staat met de mond vol tanden. Dat had de eerste zin kunnen zijn van een nieuwsbericht over het onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen hebben uitgevoerd naar het provinciegevoel van de Nederlanders. Niet echt een sexy begin, natuurlijk. (Ik vrees dan ook het ergste voor deze column. Misschien bent u al afgehaakt). Maar een feit is dat 48 procent van de Zeeuwen niemand weet te noemen als ze die vraag krijgen voorgelegd. Van de 52 procent die wél iemand wist te verzinnen, noemt bijna de helft Michiel de Ruyter. Hij staat dus niet eerste maar tweede, achter niemand.

Columns