Volledig scherm
© Joost Hoving

Eureka!

Column Ernst Jan RozendaalDertig jaar geleden studeerde ik af op Het seksuele bolwerk, een boek van Harry Mulisch. Ik stuitte daarin op een opmerkelijke fout. Volgens Mulisch ontdekte Sigmund Freud in 1896 het Oedipuscomplex - genoemd naar de Griekse held die zijn vader doodde en met zijn moeder trouwde - en prompt stierf zijn vader. Bijna te mooi om waar te zijn. 

En dat was het ook. Mulisch beriep zich op de biografie van Freud door Ernest Jones. Je moest de betreffende passage heel goed lezen om te begrijpen dat de biograaf vertelt dat de dood van zijn vader Freud juist aan het denken zette over hun verhouding, waarop hij een klein jaar na het overlijden de theorie van het Oedipuscomplex ontwikkelde. Heel logisch dus en weinig spectaculair, in tegenstelling tot de romantische versie van Mulisch. ,,Harry verspreidt nepnieuws!", zouden we nu roepen.

Quote

,,Harry verspreidt nepnieuws!", zouden we nu roepen.

Door de commotie die is ontstaan over het rapport De staat van Zeeland moest ik weer aan mijn scriptie denken. Wetenschappers van ZB Planbureau pleiten daarin voor verdergaande verstedelijking. Tijdens hun onderzoek moeten ze een zelfde Eureka-moment hebben beleefd als Mulisch, toen ze uit de statistieken van het CBS meenden op te maken dat in acht jaar tijd 28.000 Zeeuwen van het platteland naar de stad zijn getrokken. Dat was een misser. Door een verandering van de definitie van stedelijk gebied bleek de gesignaleerde 'leegloop' van het platteland alleen op papier te bestaan.

Soms zie je wat je graag wil zien en vergeet je jezelf nog eens stevig in je arm te knijpen.

Dat is niet goed te praten. Alleen buitelen Statenleden, burgemeesters en columnisten nu als Trumpjes over elkaar heen om onder het roepen van fakenews het héle rapport te diskwalificeren, waarbij niets erop wijst dat ze het ook echt hebben gelezen. Dat is jammer, want in het onderzoek worden relevante vragen gesteld over de toekomst van de provincie. Maar ik vrees dat niet veel mensen De staat van Zeeland nog zullen openslaan. Net als overigens het Het seksuele bolwerk

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Argus
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Argus

  Ik kan ’m vandaag ophalen bij de boekhandel. Argus, de biografie. Er verschijnen niet zo heel veel levensbeschrijvingen van journalisten, zeker niet van fictieve. En dat is Argus. Hij is namelijk de journalist van De Rommeldamse Courant, het dagblad dat gelezen wordt door Tom Poes, ambtenaar Dorknoper, burgemeester Dirk Dickerdack en kruidenier Garmt Grootgrut, de voornamelijk dierlijke personages uit de strips van Marten Toonder. Of de hoofdpersoon Olivier B. Bommel De Rommeldamse Courant wel eens inkijkt, is niet helemaal duidelijk. ,,Geen wonder dat het slecht gaat met de wereld zoals men kan lezen in de kranten, die ik niet lees, omdat ze me bedrukken”, zegt hij immers.
 2. Boekenweek
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Boekenweek

  Ik verbaas me vaak over de taken die mensen kunnen combineren. Als burgemeester van een gemeente als Ede heb je waarschijnlijk je handen vol. Dat belette René Verhulst niet zondag in een volle Geerteskerk in Hulst de schrijver van het boekenweekgeschenk, Jan Siebelink, te interviewen. De succesauteur woont in Ede, vanuit zijn werkkamer ziet Verhulst hem af en toe fietsen. Hij kon geen nee zeggen tegen de kans met zijn beroemde plaatsgenoot te converseren in de gemeente waar hij tot anderhalf jaar geleden burgemeester was.
 1. Antarctica
  PREMIUM
  COLUMN ERNST JAN ROZENDAAL

  Antarctica

  In NRC Handelsblad stond afgelopen weekend een paginagrote advertentie voor een ‘Once in a Lifetime Experience’. Een bedrijf in Hendrik Ido Ambacht bood een tiendaagse ‘exceptionele air cruise per privéjet’ aan naar de Zuidpool. ‘Ontdek Antarctica per privéjet en verblijf in het enige hotel aanwezig op het witte continent. Het betreft een zeer exclusieve air cruise voor slechts 12 personen. Een uitzonderlijke kans om uw pioniersgeest te prikkelen en verder te gaan dan u ooit eerder had durven dromen (...) Kom oog in oog te staan met duizenden imponerende keizerspinguïns en hun kuikens, wandel door de prachtige ijstunnels en ontdek Antarctica op een manier zoals geen ander dat doet.’ Dé reis van uw leven kost maar 72.500 euro.
 2. Zeelandgevoel
  PREMIUM
  Column Ernst Jan Rozendaal

  Zeelandge­voel

  Vraag Zeeuwen wie hun grootste provinciegenoot is en bijna de helft staat met de mond vol tanden. Dat had de eerste zin kunnen zijn van een nieuwsbericht over het onderzoek dat de NOS en de regionale omroepen hebben uitgevoerd naar het provinciegevoel van de Nederlanders. Niet echt een sexy begin, natuurlijk. (Ik vrees dan ook het ergste voor deze column. Misschien bent u al afgehaakt). Maar een feit is dat 48 procent van de Zeeuwen niemand weet te noemen als ze die vraag krijgen voorgelegd. Van de 52 procent die wél iemand wist te verzinnen, noemt bijna de helft Michiel de Ruyter. Hij staat dus niet eerste maar tweede, achter niemand.
 3. Uitnodiging
  PREMIUM

  Uitnodi­ging

  Ik word al een beetje zenuwachtig. Morgen mag ik in de Mythe in Goes twaalf lijsttrekkers ondervragen tijdens het grote Zeeuwse verkiezingsdebat. Twaalf? Maar er doen toch veertien partijen mee aan de verkiezingen op 20 maart? Inderdaad. Helaas is het dus niet het compléte Zeeuwse verkiezingsdebat. Serif Uysal, de lijsttrekker van DENK, heeft zich keurig afgemeld, omdat hij in het buitenland is. En Fred Walravens, de lijsttrekker van Forum voor Democratie...tja, dat is een verhaal apart.

Columns