Volledig scherm
© Joost Hoving

Eureka!

Column Ernst Jan RozendaalDertig jaar geleden studeerde ik af op Het seksuele bolwerk, een boek van Harry Mulisch. Ik stuitte daarin op een opmerkelijke fout. Volgens Mulisch ontdekte Sigmund Freud in 1896 het Oedipuscomplex - genoemd naar de Griekse held die zijn vader doodde en met zijn moeder trouwde - en prompt stierf zijn vader. Bijna te mooi om waar te zijn. 

En dat was het ook. Mulisch beriep zich op de biografie van Freud door Ernest Jones. Je moest de betreffende passage heel goed lezen om te begrijpen dat de biograaf vertelt dat de dood van zijn vader Freud juist aan het denken zette over hun verhouding, waarop hij een klein jaar na het overlijden de theorie van het Oedipuscomplex ontwikkelde. Heel logisch dus en weinig spectaculair, in tegenstelling tot de romantische versie van Mulisch. ,,Harry verspreidt nepnieuws!", zouden we nu roepen.

Quote

,,Harry verspreidt nepnieuws!", zouden we nu roepen.

Door de commotie die is ontstaan over het rapport De staat van Zeeland moest ik weer aan mijn scriptie denken. Wetenschappers van ZB Planbureau pleiten daarin voor verdergaande verstedelijking. Tijdens hun onderzoek moeten ze een zelfde Eureka-moment hebben beleefd als Mulisch, toen ze uit de statistieken van het CBS meenden op te maken dat in acht jaar tijd 28.000 Zeeuwen van het platteland naar de stad zijn getrokken. Dat was een misser. Door een verandering van de definitie van stedelijk gebied bleek de gesignaleerde 'leegloop' van het platteland alleen op papier te bestaan.

Soms zie je wat je graag wil zien en vergeet je jezelf nog eens stevig in je arm te knijpen.

Dat is niet goed te praten. Alleen buitelen Statenleden, burgemeesters en columnisten nu als Trumpjes over elkaar heen om onder het roepen van fakenews het héle rapport te diskwalificeren, waarbij niets erop wijst dat ze het ook echt hebben gelezen. Dat is jammer, want in het onderzoek worden relevante vragen gesteld over de toekomst van de provincie. Maar ik vrees dat niet veel mensen De staat van Zeeland nog zullen openslaan. Net als overigens het Het seksuele bolwerk

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Verkiezing
    PREMIUM
    column ernst jan Rozendaal

    Verkiezing

    Soms spreken wildvreemden me aan over een verhaal in de krant. Zal wel komen door het fotootje bij deze column. De ene keer krijg ik lof toegezwaaid, de andere keer moet ik me verweren tegen kritiek. Zoals zaterdag bij de Albert Heijn. ,,Wat was dat nou voor verhaal vandaag?”, vroeg een kordaat ogende vrouw, terwijl ze haar winkelwagen bijna tegen de mijne aan parkeerde. Ik wierp een blik in haar kar en zag karbonades en salades, worstjes, bietjes en een haantje van de grill.

Columns