Volledig scherm

Column: Roerganger

Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de economische situatie van Zeeland. Het parlement wil dat het kabinet een flinke hap geld vrijmaakt om de adviezen uit te voeren die oud-premier Jan Peter Balkenende heeft opgeschreven in het rapport Zeeland in stroomversnelling.

Twee weken geleden gaf minister Henk Kamp (Economische Zaken) nog geen sjoege. Hij vindt Zeeland ‘geen zielige provincie’. Daarom wil de Kamer hem vandaag met een aantal moties de duimschroeven aandraaien.

De duimschroef stamt uit de middeleeuwen, maar ik denk dat hij in de zeventiende eeuw, de gouden jaren van de Verenigde Oostindische Compagnie, ook nog van pas kwam. Ik zie u denken. Is dit een krampachtige link naar Balkenendes vermaarde uitspraak over de VOC-mentaliteit? Inderdaad, alleen is er niks krampachtigs aan, want tot mijn verbazing zag ik dat de oud-premier zondag in Rotterdam de tournee van het VOC-schip Halve Maen - afgelopen weekend nog te bewonderen in Middelburg - afsluit met een lezing over ‘de VOC-mentaliteit van toen, nu en straks’.

Drie jaar geleden zong de naam van Balkenende rond in de abdij als mogelijke opvolger van Karla Peijs. Maar nu bepaalt hij de koers van Zeeland meer dan hem als commissaris van de koning ooit was gelukt. De complete begroting van het provinciebestuur is naar zijn adviezen gemodelleerd. Met een kwakkelende kerncentrale, een krimpende bevolking, een intercity met de snelheid van een postkoets en een bodemloze put die Thermphos heet, moet daar wel wat Rijksgeld bij. En dus zeilt het halfgezonken VOC-schip Zeelandt naar Den Haag, met op de brug de grote roerganger die zijn legendarische woorden van destijds parafraseert: ‘Laten we blij zijn met elkaar! Laten wij optimistisch zijn! Laten we zeggen: Zeeland kan het weer! Die VOC-mentaliteit, over grenzen heen kijken, dynamiek! Toch?’

Columns