Volledig scherm

Column: Journalist

Soms kun je niet om een onderwerp heen. Ik liep gisteren nog volop te dubben waarover ik het in deze column wilde hebben, toen op de redactie het bericht binnenkwam dat onze collega Ben Jansen was overleden.

Twee jaar geleden werd hij ziek, kort voor hij van zijn pensioen kon gaan genieten, maar zoals ik in een eerdere column al eens over hem schreef worden sommige mensen nooit een oud-collega. Op de redactie was híj gisteren het nieuws van de dag, dus voor mij vielen alle andere onderwerpen af.

Ben blonk uit in formuleringen. "Hij citeerde graag uit eigen werk", zei een collega die in januari 1987 de schaatstocht Sluis-Brugge-Sluis met hem reed. Om vervolgens een complete passage voor te dragen uit het sfeerverhaal dat Ben daarover had geschreven. 'Motsneeuw veroorzaakt een aangename prikkeling in het gelaat. Een lied welt naar de lippen. Hoe mooi is het leven op twee smalle stukken staal.'

Een andere collega - ik lieg niet - dreunde daarop prompt het intro van een interview met een Zeeuws-Vlaamse schapenhouder: 'Het zomert in Saeftinghe (...) De koeltorens van Doel houden zich nadrukkelijk terzijde.'

Na je dood geciteerd worden door collega's. Dan heb je indruk gemaakt. De verhalen van Ben klopten. Hij was een zorgvuldige journalist, in formuleringen en feiten. Daar werd hij wel eens mee gepest, iets wat hij trouwens zelf ook graag deed, mild maar raak. In een reportage over 't Zwin had hij geschreven: 'Even verderop doet een Mechelse herder besmuikt een hoop op het strand. Dat moet België zijn.' Nog jaren stangden zijn collega's hem dat hij die Mechelse herder had verzonnen.

Maar Ben verzon niks. Hij liep voorop bij digitale ontwikkelingen, maar was terughoudend met nieuws op internet. Omdat de snelheid van het medium botste met zijn hang naar zorgvuldigheid. Kom daar nu eens om.

  1. Motto
    column

    Motto

    Het pad van een columnist gaat niet altijd over rozen. Ik schreef gisteren eerst een stukkie over het enige onderdeel van het regeerakkoord dat nog niet was uitgelekt. Het verplichte bezoek aan het Rijksmuseum, een proef met legale wietteelt, belastingverlaging voor de middeninkomens, de gekozen burgemeester, de aflosboete; alles lag al op straat, behalve het motto. Dan hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag tenminste nog één verrassing in petto, dacht ik. Ik had de laatste punt nog niet gezet of ja hoor, ook het motto was bekend.  De verdediging van het Nederlands elftal is verdorie nog niet half zo lek als het formatieteam van deze vier partijen..

Columns