Volledig scherm

Advertentie

Het is niet bekend of de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) ooit in Zeeland is geweest. Het zou kunnen. Hij reisde veel en in 1836 dirigeerde hij zijn oratorium Paulus in Birmingham. Misschien nam hij wel in Vlissingen de boot naar Engeland. Wie zal het zeggen?

Het is wel zeker dat de geest van de Romantische componist de komende weken door Zeeland waart. Want ineens blijkt er een nieuw festival te bestaan, georganiseerd door de Koninklijke Oratorium Vereniging Middelburg (KOV), de Vlissingse Oratorium Vereniging (VOV) en het Vocaal Ensemble Cantare Goes, met medewerking van nog een flink aantal partijen. Onder de noemer Mendelssohn in Zeeland Muziekfestival worden tot en met 17 december op verschillende locaties op Walcheren zes concerten en drie lezingen gehouden.

Zondag mocht ik de opening presenteren. Niet alleen omdat mijn vrouw in de organisatie zit - in een hoekje als dit kun je dat gewoon bekennen - maar ook omdat de PZC Club, waar u als abonnee allemaal lid van bent, het festival ondersteunt.
Het leukste onderdeel vond ik de presentatie van de dirigenten Arno van Wijk en Pim Overduin. Zij lieten zien wat een heidense klus het is om oratoria als Paulus en Elias in te studeren met een groot koor en een flink orkest. Voor mij ziet de zangpartij van mijn vrouw er al uit als hogere wiskunde, maar de partituur van een dirigent, zo besefte ik, bevat helemaal een duizelingwekkend aantal noten om te kraken.

En dan te bedenken dat het festival Mendelssohn in Zeeland gedeeltelijk bovenop het reguliere programma van de amateurkoren komt. Honderden Zeeuwen die samenwerken om een extra inspanning te leveren in een tijd van culturele kaalslag omdat subsidies overal onder druk staan, daarvoor kan ik mijn column best eens in een advertentie veranderen.

  1. Motto
    column

    Motto

    Het pad van een columnist gaat niet altijd over rozen. Ik schreef gisteren eerst een stukkie over het enige onderdeel van het regeerakkoord dat nog niet was uitgelekt. Het verplichte bezoek aan het Rijksmuseum, een proef met legale wietteelt, belastingverlaging voor de middeninkomens, de gekozen burgemeester, de aflosboete; alles lag al op straat, behalve het motto. Dan hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag tenminste nog één verrassing in petto, dacht ik. Ik had de laatste punt nog niet gezet of ja hoor, ook het motto was bekend.  De verdediging van het Nederlands elftal is verdorie nog niet half zo lek als het formatieteam van deze vier partijen..

Columns