1. Prins Carnaval
  PREMIUM
  column ernst jan rozendaal

  Prins Carnaval

  Jammer, maar de verkiezingen voor Provinciale Staten worden in maart definitief een referendum over het afschaffen van de dividendbelasting. Wie niet horen wil, moet maar voelen. Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer vond minister-president Mark Rutte niet alleen de voltallige oppositie tegenover zich. Hij wéét dat zijn coalitiepartners ChristenUnie en D66 een cadeautje van 2 miljard euro aan buitenlandse aandeelhouders van grote bedrijven ook niet zien zitten. Zelfs VVD en CDA zijn verdeeld. De eigen jongerenorganisaties zien de maatregel niet zitten.
 1. Haggis
  PREMIUM
  column ernst jan rozendaal

  Haggis

  We zijn aan de andere kant van de Noordzee. In Schotland, zo’n beetje het Zeeland van Groot-Britannië. In Wales hebben ze een eigen taaltje, dat kun je met Friesland vergelijken, de Schotten hebben een herkenbaar accent, net als de Zeeuwen. We reizen langs de kust, waar het zonnig is, terwijl boven het binnenland donkere wolken hangen. Dat doet Zeeuws aan. Als het ‘s zomers in Middelburg spettert, kun je in Vrouwenpolder vaak nog zonnebaden aan het strand.
 1. Herdenking
  PREMIUM
  column ernst jan rozendaal

  Herdenking

  Het bleek een storm in een glas water. Vorige week tekende een vrijwilliger van de erewacht bij Waalsdorp protest aan, omdat hij niet mee mocht doen aan de herdenking op 4 mei. Het bestuur vond hem te dik. Vorig jaar waren er klachten binnengekomen na de tv-uitzending. Geen gezicht, zo'n uitpuilende buik in de blauwe overall van de Binnenlandse Strijdkrachten. Zeg nou zelf, zei de voorzitter, het ziet er toch niet uit als de knoopjes losschieten?

Columns