‘Zwitserse noodmaatregelen voor versnelde overname Credit Suisse’
De Zwitserse regering wil met noodmaatregelen een versnelde overname van het geplaagde Credit Suisse door concurrent UBS mogelijk maken. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.
Onder Zwitserse regelgeving moet UBS normaal gesproken zijn aandeelhouders zes weken de tijd geven om zich over de overname te buigen. Met de noodmaatregelen wordt die consultatieperiode overgeslagen, al worden de exacte details nog uitgewerkt.
Op de aandelenbeurzen is grote onrust ontstaan rond Credit Suisse na het omvallen van verschillende regionale banken in de Verenigde Staten. De Zwitserse centrale bank heeft al miljarden aan steun toegezegd aan de bank.
Zaterdagavond zijn de Zwitserse autoriteiten en de twee Zwitserse banken naar verluidt naarstig op zoek naar een oplossing. Geen van de betrokken partijen wil reageren. Volgens de Financial Times wordt UBS, de grootste bank van Zwitserland, door de centrale bank en toezichthouder Finma als enige optie gezien om Credit Suisse over te nemen. Als de twee banken fuseren, gaan mogelijk 10.000 banen verloren, meldt een ingewijde aan persbureau Reuters.
Schandalen
UBS, dat wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, zou vooral moeite hebben met de overname van de investeringsbank van Credit Suisse, die eerder voor schandalen en verliezen heeft gezorgd. UBS eist volgens ingewijden dan ook garanties van de Zwitserse overheid tegen bepaalde risico’s. Volgens Reuters wordt gesproken over een bedrag van 6 miljard dollar (ruim 5,5 miljard euro). Dat bedrag kan gedurende de onderhandelingen nog wijzigen.
Verder zouden volgens bronnen ook Deutsche Bank en BlackRock interesse hebben om Credit Suisse geheel of gedeeltelijk over te nemen. De Amerikaanse vermogensbeheerder ontkent echter belangstelling te hebben. Deutsche Bank heeft niet gereageerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Klanten ING kunnen na urenlange storing weer internetbankieren
ING kampte vrijdag urenlang met een landelijke storing met internetbankieren en de app voor bankieren. Pas begin van de avond kon de bank melden dat alle Nederlandse klanten weer betalingen zouden moeten kunnen doen. ,,Maar we blijven het wel monitoren”, benadrukte een woordvoerster daarbij. -
PREMIUMupdate
Vrees voor nieuwe bankencrisis na problemen bij Credit Suisse: ‘Iedereen is bezorgd’
Grote problemen bij de Zwitserse ‘systeembank’ Credit Suisse zorgen voor veel onrust op de financiële markten. De Europese Centrale Bank heeft uit voorzorg banken in de eurozone gevraagd hoeveel geld ze hebben uitstaan bij de Zwitsers. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
‘UBS in gesprek over overname Credit Suisse’
De Zwitserse bank UBS voert gesprekken met Credit Suisse over een volledige of gedeeltelijke overname van de geplaagde bank. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen met kennis van de gesprekken.
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Europese Commissie wil consument recht op reparatie geven: ‘Behoed oude spullen voor schroothoop’
Consumenten moeten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot of versleten product te laten repareren, stelt de Europese Commissie voor. Nu hebben ze vaak geen andere keuze dan een nieuwe te kopen, en dat is slecht voor de planeet en voor hun portemonnee. Klanten zouden ieder jaar 12 miljard euro kunnen besparen door hun oude spullen te behoeden voor de schroothoop.