Zweden zien af van overname hoogovencomplex Tata Steel IJmuiden
UpdateHet hoogovencomplex van Tata Steel in IJmuiden gaat toch niet over in Zweedse handen. Staalbedrijf SSAB heeft zich teruggetrokken uit de overnamegesprekken. Volgens de Zweden wogen de te behalen voordelen van de deal uiteindelijk toch niet op tegen de kosten en investeringen die nodig zouden zijn geweest.
Delen per e-mail
,,We hebben Tata Steel IJmuiden zorgvuldig geëvalueerd en zijn tot de conclusie gekomen dat een overname om technische redenen lastig zou zijn”, laat SSAB-topman Martin Lindqvist weten. Hij geeft ook aan dat de Nederlandse activiteiten niet goed in te passen waren in de duurzaamheidsstrategie van het Zweedse bedrijf.
Onlangs waren er al geruchten dat de gesprekken tussen Tata Steel en SSAB niet echt wilden vlotten. Twee grote aandeelhouders van SSAB zouden zich tegen de overnameplannen hebben gekeerd. Als het wel tot een deal was gekomen waren hier waarschijnlijk miljarden dollars mee gemoeid geweest.
Nieuwe onzekerheid
Nu de partijen er niet zijn uitgekomen zorgt dat voor de vestiging in IJmuiden voor nieuwe onzekerheid. De overname door SSAB zou de Nederlandse staalactiviteiten eindelijk voorgoed verlossen van het zwaar verlieslatende Britse deel van Tata Steel. Voormalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken stelde eerder ook dat de deal hem wel aantrekkelijk leek.
Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd was.
‘Teleurstellend’
Het kabinet is teleurgesteld dat het Zweedse staalbedrijf SSAB toch afziet van een overname van Tata Steel Nederland. Het wegvallen van de overname is vooral een domper omdat het kabinet blij was met de groene ambities van SSAB, terwijl de Zweden juist aangeven dat ze aanliepen tegen de hoge verduurzamingskosten die gepaard zouden gaan met de overname.
Demissionair minister van Economische Zaken Bas van ‘t Wout noemt het “jammer” en “teleurstellend”. Maar het kabinet heeft zelf nog niet van Tata Steel gehoord om welke reden de deal van de baan is.
Het kabinet heeft in gesprekken met Tata Steel eerder benadrukt dat het vooral belangrijk is zoveel mogelijk banen in Nederland te houden. Daarnaast is de vergroening van de staalsector een belangrijk punt. Het ministerie van Economische Zaken werkt al langer aan plannen om Tata toekomstbestendiger te maken. ,,Daarmee gaan we gewoon door”, zegt Van ‘t Wout.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Staking in metaalsector duurt voort, donderdag in West-Brabant
BREDA - Personeel van verschillende metaalbedrijven in West-Brabant leggen donderdag voor 24 uur het werk neer. Dat gebeurt ook bij Fokker in Hoogerheide. De medewerkers in de metalektro staken voor een betere cao. -
PREMIUM
KLM-geneesheer neemt afscheid na 6 epidemieën: ‘Er zijn veel indianenverhalen’
Zes kapitale epidemieën heeft Brinio Veldhuijzen van Zanten zien langskomen in de twintig jaar dat hij KLM Health Services, de gezondheidsdochter van KLM, leidde. Tijdens de allergrootste gaat hij met pensioen. -
PREMIUM
Kleine ondernemers lopen risico bij alternatieve financiering: Rente tot 400 procent’
Kleine ondernemers zijn steeds meer afhankelijk van alternatieve financiering. En daarmee lopen ze grote risico’s. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de markt voor alternatieve financiering. -
Credit Suisse waarschuwt voor nieuwe klap in Archegos-debacle
De Zwitserse bank Credit Suisse verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar een afschrijving van 600 miljoen Zwitserse frank (544 miljoen euro) vanwege het debacle rond investeringsmaatschappij Archegos. Dat meldt de bank in een toelichting op de eerstekwartaalcijfers. -
Staatsschuld eurolanden flink gegroeid in coronajaar
De gemiddelde staatsschuld van de eurolanden is vorig jaar gegroeid naar 98 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meldt het Europees statistiekbureau Eurostat. Overheden gaven aanzienlijk meer uit om hun economie overeind te houden tijdens de coronacrisis en staken zich daar ook verder voor in de schulden.
-
Update
Egypte neemt blokkeerschip Suezkanaal in beslag om kostenpost van ruim 900 miljoen
Egypte heeft het containerschip Ever Given in beslag genomen. Daarmee wil het land de betaling van 916 miljoen dollar aan compensatie afdwingen. Egypte was geld kwijt aan de reddingsoperatie van het schip dat vorige maand overdwars vast kwam te liggen in het Suezkanaal. -
interview
Dat koopkracht niet stijgt, is een fabeltje volgens CBS
Het beeld dat werkenden niet profiteren van de groei van de economie klopt niet. Uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de lonen wel degelijk meestijgen. -
‘Elektronisch probleem Boeing 737 MAX uitgebreider dan gedacht’
Het vorige week ontdekte elektronische mankement bij enkele Boeing 737 MAX-toestellen treft meer onderdelen van de cockpit dan oorspronkelijk gedacht. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vrijdag. Door het defect heeft Boeing zestien afnemers gevraagd om de vliegtuigen voorlopig aan de grond te houden.