Zo reageert Nederland op de persconferentie: ‘Dit beleid klopt niet meer’
reacties / videoNederland gaat vanaf volgende week zaterdag verder van het slot. Er komt een einde aan de 1,5-metersamenleving en evenementen en festivals mogen buiten zonder maximum aantal bezoekers weer starten. Een grote stap voor de cultuursector, al klinkt daar juist de meeste kritiek. ,,Dit is eigenlijk net zo erg als complete sluiting.”
Nederlandse poppodia en festivals hebben ‘met verbijstering’ kennisgenomen van de nieuwe maatregelen, laat voorzitter van branchevereniging VNPF, Berend Schans, aan deze site weten. ,,Gemeld wordt dat meerdaagse popfestivals en evenementen onder voorwaarden vanaf 25 september weer mogelijk zijn en dan op 75 procent bezetting. Zelfs als het tijdelijke coronatoegangsbewijs de enige voorwaarde zou zijn, zet dit geen of weinig zoden aan de dijk. Na 25 september vinden er nog nauwelijks meerdaagse festivals plaats. Deze versoepeling haalt weinig uit en komt erg laat.”
Kroegbaas Khalid Oubaha vertelde bij Op1 dat hij niet van plan is om zijn gasten om een QR-code te vragen:
Volgens Schans is het niet verantwoord dat binnenconcerten en evenementen maximaal 75 procent van de plekken mogen verkopen. Om een poppodium goed te exploiteren heb je per jaar een flink aantal uitverkochte concerten en clubavonden nodig, legt de voorzitter uit. ,,De kaartverkoop dekt alleen bij een aantal grote podia soms de programmakosten. Bij podia zijn horeca-inkomsten van doorslaggevend belang. Het gemiddelde break-even resultaat ligt boven een capaciteitsbezetting van 75 procent. Als organisatie heb je een volledige capaciteit nodig om op een verantwoorde manier financieel-economisch risico te kunnen nemen.”
In een normaal jaar bestaat gemiddeld 25 procent van de jaaromzet van poppodia uit culturele nachtprogrammering. Clubnachten zijn om die reden van cruciaal belang voor de sector, stelt VNPF. ,,Podia die clubnachten programmeren moeten zo snel mogelijk op volle capaciteit voor 100 procent open kunnen.” Gebeurt dit niet, dan is extra steun noodzakelijk. ,,Ten eerste omdat anders een groot deel van de poppodia, festivalorganisatoren en hun toeleveranciers dan alsnog failliet gaat. Hetgeen betekent dat een belangrijk deel van de culturele infrastructuur wordt vernietigd. Ten tweede omdat de genoten steun van de afgelopen ruim anderhalf jaar dan zinloos is geweest. Dat betekent moedwillige kapitaalvernietiging.”
Unmute Us
De organisatie van Unmute Us noemt de nieuwe coronamaatregelen onbegrijpelijk. Initiatiefnemer Jasper Goossen van de protestbeweging, die organisatoren en werknemers uit de evenementen- en festivalbranche vertegenwoordigt, zegt dat de maatregelen ‘niet uit te leggen zijn’.
,,Wat ik gehoord heb is eigenlijk nog krommer dan wat er eerder al naar buiten kwam”, zegt de organisator van de protestbeweging. ,,Het lijkt willekeur. Waarom mag een club straks wel open op volle capaciteit en mag een ongeplaceerd evenement maar 75 procent binnenlaten?”
Goossen zegt graag aan morele oproep te willen doen aan de Tweede Kamer, want: ,,Dit beleid klopt gewoon niet meer.”
Horeca
Voor nachtclubs en discotheken verandert er nauwelijks iets, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over het plan om de nachthoreca tot middernacht weer te openen. Algemeen directeur Dirk Beljaarts spreekt van ‘een draai van het kabinet vanwege het kort geding dat ze dachten te gaan verliezen.’
De nieuwe mogelijkheden voor discotheken zijn volgens de branchevereniging geen verruiming voor de zwaar getroffen ondernemers. ,,Dit is eigenlijk net zo erg als de complete sluiting”, zegt Beljaarts. ,,Wat ga je tussen 22.00 uur en 00.00 uur doen? Want eerder begint het nachtleven niet. Er gaan geen ontbijtjes geserveerd worden.”
,,Een nachtclub is een nachtclub en die hoort ‘s nachts open te zijn”, voegt Jeroen van Broekhoven, woordvoerder van Nachtbelang dat ongeveer zestig clubs vertegenwoordigt, daaraan toe. ,,Het is net bekend, dus ik weet nog niet hoe iedereen erover denkt. Er zullen vast enkele clubeigenaren blij zijn, maar voor ons heeft het geen zin”, zegt Van Broekhoven, die eigenaar is van discotheek FOX in Stadskanaal. ,,Voor clubs in de buitengebieden moet je reizen voor een test om tot 00.00 uur op stap te kunnen. Dat is een utopie. Veel jongeren moeten ook eerst werken. Dat is een patroon dat je niet zomaar doorbreekt.”
Tekst gaat verder onder deze tweet
Evenementen
De evenementensector denkt eraan om opnieuw naar de rechter stappen om het coronabeleid aan te vechten, stelt de Alliantie van Evenementenbouwers, waarbij ook concertorganisatoren Mojo, ID&T en protestgroep Unmute Us zijn aangesloten. De sector overweegt zowel een kort geding als een bodemprocedure aan te spannen tegen de overheid. In de komende dagen besluit de Alliantie of ze ermee doorgaat.
Via het nieuwe kort geding wil de groep dat op korte termijn de festival- en evenementenbranche met de inzet van een coronabewijs per direct volledig open kan, zonder verdere beperkingen. Op de lange termijn, via een bodemprocedure, willen de partijen de ‘onderste steen boven krijgen van het beleid en uitzoeken op basis van welke argumenten besluitvorming tot stand is gekomen’, aldus Ritty van Straalen, ceo van ID&T. Daarmee hoopt de sector onder meer op schadevergoedingen voor alle partijen.
De plannen voor een gang naar de rechter liggen er al langer, maar de druppel was een actie van demissionair coronaminister De Jonge. Hij vroeg maandag aan Mojo, die de sector in het gesprek vertegenwoordigde, alle dance-events voorlopig maar gewoon te schrappen, vertelde Mojo-directeur Ruben Brouwer maandagavond in Op1. De vraag van de coronaminister kon rekenen op verbijsterde reacties van de sector. Van Straalen: ,,We hebben met de Fieldlabs - nota bene samen met de overheid - bewezen dat de hele sector, inclusief het nachtleven, op volledige capaciteit veilig open kan. Het demissionaire kabinet weet dit.”
Tekst gaat verder onder deze tweet.
Bioscopen
Ondertussen smeekt de bioscoopsector de Tweede Kamer de nieuwe coronaplannen van het demissionaire kabinet een halt toe te roepen. Bioscopen mogen per 25 september weer op volle capaciteit draaien, mits bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen voorleggen.
,,Het toelaten van bezoekers met coronatoegangsbewijzen gaat ertoe leiden dat minder bezoekers naar de film zullen gaan: de coronatoegangsbewijzen werpen simpel gezegd een enorme bezoekersdrempel op”, stelt voorzitter Gulian Nolthenius van bioscoopkoepel NVBF. ,,Daarnaast komen de steunpakketten te vervallen per 1 oktober terwijl die ondersteuning voor bioscopen en filmtheaters onder deze omstandigheden zo hard nodig is.”
Onderwijs
Wat het onderwijs betreft: de PO-Raad stelt dat basisscholen goede begeleiding moeten krijgen van de GGD bij het bepalen wie er wel en niet naar huis moet na een coronabesmetting in de klas. Het kabinet heeft besloten dat binnenkort niet meer een hele klas naar huis hoeft na besmetting van een kind. Afgelopen weken zijn verspreid over het land tientallen basisschoolklassen naar huis gestuurd vanwege coronabesmettingen.
De PO-Raad, die basisscholen in Nederland vertegenwoordigt, is dan ook blij met de plannen van het kabinet. ,,Zoals het was, was het niet logisch”, aldus een woordvoerder. ,,Het is voor ouders raar en lastig als hun kind weer naar huis moet en ook voor de kinderen zelf is het niet fijn: fysiek onderwijs is het beste voor ze.” De raad zag al een soort ‘doemscenario’ ontstaan, waarin het grootste deel van de kinderen komende tijd weer thuis komt te zitten. ,,Terwijl er in een klas heel veel kinderen zitten die helemaal geen contact hebben gehad met degene die besmet is.”
Hogescholen
Universiteiten en hogescholen zijn blij dat de maximale groepsgrootte in het hoger onderwijs per 25 september zal verdwijnen. ,,Het is heel goed nieuws voor de studenten en docenten dat we weer min of meer normaal naar de campus kunnen”, aldus Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). ,,Hogescholen zijn heel blij dat zo snel na het openen van het studiejaar ook de aanvullende maatregelen losgelaten mogen worden en dat we weer volledig fysiek onderwijs kunnen geven aan álle studenten”, zegt Maurice Limmen, voorzitter van Vereniging Hogescholen.
Studentenvakbond Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt al veel enthousiaste reacties van studenten te hebben gehad sinds de heropening van het onderwijs in september. ,,Nu ook de laatste beperkingen verdwijnen, is er extra reden tot feest!”, aldus ISO. Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageert enthousiast op de aangekondigde versoepelingen. Voorzitter Ama Boahene: ,,Het is ontzettend fijn dat de maximale groepsgrootte nu al vervalt. Daardoor kan het onderwijs eindelijk weer volop fysiek plaatsvinden.”
Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) is goede ventilatie op scholen juist door de aangekondigde versoepelingen van belang, maar is dit op veel scholen niet op orde. Volgens de AOb is extra geld vrijgemaakt voor ventilatie, maar is dit niet voldoende. ,,Als je in de persconferentie benadrukt dat het belangrijk is om te ventileren, dan is het jammer dat het op veel scholen niet op orde is.”
Tekst gaat verder onder deze tweet.
Werkgevers
Een veilige werkplek staat altijd op nummer één, zegt vakbond CNV in een reactie op de persconferentie. ,,Het vaccin biedt geen garantie tegen besmettingen op de werkvloer, wel tegen ernstig ziekteverloop. Mocht het aantal besmettingen weer oplopen, dan roept CNV dit kabinet op om de maatregelen weer te herzien. Tijdig ingrijpen is nodig om zorgmedewerkers niet zwaarder te belasten. De 1,5 meter afstand en striktere hygiëneregels zouden dan bijvoorbeeld weer ingevoerd moeten worden op de werkvloer”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.
CNV meldt verder de lichte versoepeling van het thuiswerkadvies prima te vinden. Volgens de bond zijn veel thuiswerkers eenzaam. ,,We roepen werkgevers op om de veiligheid op kantoor wel te garanderen. Werknemers die zich niet veilig voelen op de werkvloer, moeten zich vrij voelen om thuis te blijven werken”, stelt Fortuin.
De bond blijft verder benadrukken dat werkgevers hun medewerkers niet onder druk mogen zetten om zich te laten vaccineren. ,,Een directe of indirecte vaccinatiedwang is een inbreuk op de lichamelijke integriteit en in strijd met het zelfbeschikkingsrecht. We zijn daarnaast tegen een registratieplicht van personeel. Het lost geen enkel probleem op, al was het maar omdat ook gevaccineerde mensen het virus kunnen overdragen.”
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat de 1,5 meterregel wordt afgeschaft en hadden graag gezien dat ook andere maatregelen waren geschrapt zodat er een volledige heropening zou komen. De belangenverenigingen vinden het bijvoorbeeld moeilijk uit te leggen dat er beperkingen blijven gelden voor de nachthoreca en evenementensector, terwijl sportwedstrijden als de Formule 1 en voetbalwedstrijden “zonder enige coronaproblemen hebben plaatsgevonden”. Ook zou het thuiswerkadvies afgeschaft kunnen worden.
Nu de beperkingen toch van kracht blijven, is het belangrijk dat er ook steun vanuit de overheid blijft voor getroffen ondernemers. ,,Ondernemers mogen niet de dupe zijn van beperkingen als gevolg van het relatief nog grote aantal ongevaccineerden in combinatie met de beperkte zorgcapaciteit”, klinkt het. VNO-NCW en MKB-Nederland dringen aan op snelle besluitvorming over die te bieden steun.
Ziekenhuizen
Het versoepelen van de coronamaatregelen zou samen moeten gaan met het beter belonen van personeel in de zorg, stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) na de aangekondigde versoepelingen. In de ziekenhuizen en zorgsector ziet de NVZ ‘een onheilspellende storm opdoemen‘. ,,We zien blijvend hoge aantallen Covid-patiënten die ook deze herfst kunnen aanhouden”, stelt de NVZ. En mogelijk komen daar grieppatiënten bij.
Dat grote aantal zieken staat tegenover tekorten in de zorg. ,,We zien tekorten aan ic-medewerkers, vermoeide dokters en verpleegkundigen, stagnerende inhaalzorg en ontevreden bonden die met acties dreigen”, aldus de NVZ. Daarom ziet de vereniging een oplossing in het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) om te investeren in zorgprofessionals.
De NVZ roept de Rijksoverheid en de Tweede Kamer op gehoor te geven aan het advies. ,,Versoepelingen moeten hand in hand gaan met betere beloning”, aldus NVZ. ,,De situatie is en blijft urgent.”
Zorgvakbond NU’91 is ‘zeer onaangenaam verrast’ door het voornemen van demissionair minister Hugo de Jonge om de vaccinatiestatus van zorgpersoneel te laten registreren. ,,Zorgmedewerkers moeten niet anders behandeld worden dan andere Nederlanders. Zij hebben net zoveel recht op hun privacy.”
Tekst gaat verder onder deze tweet.
Voetbal
De KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie reageren juichend op het kabinetsbesluit om vanaf 25 september weer uitverkochte stadions toe te staan bij wedstrijden in het betaald voetbal. ,,Eindelijk weer ‘een volle bak’, waarbij de spelers op het veld maximaal worden aangemoedigd door zoveel mogelijk supporters. Is dat veilig? Ja, de Fieldlab-onderzoeken hebben eerder al uitgewezen dat volle stadions veilig en verantwoord zijn”, betogen de drie organisaties in een persverklaring.
Marianne van Leeuwen, de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB, is heel tevreden over de laatste ontwikkelingen. ,,Ik werk net twee weken bij de KNVB en ben blij dat ik al mag reageren op dit goede nieuws voor het betaald voetbal. Eindelijk is er volop licht aan het einde van de tunnel, na een lange tijd waarin iets wat 8 miljoen voetballiefhebbers in Nederland koesteren opeens minder vanzelfsprekend was. Duidelijk is dat er voor en achter de schermen keihard is gewerkt aan de continuïteit van de competities en de terugkeer naar het ‘oude normaal’. Nu is het bijna zover, voor alle betrokkenen een super belangrijke mijlpaal.”
Tekst gaat verder onder deze tweet.
Openbaar vervoer
Het is goed dat de mondkapjesplicht op treinstations en perrons vervalt, zegt Marjan Rintel, president-directeur van de NS in een reactie. ,,Het is jammer dat de trein de laatste plek is waar de mondkapjes verdwijnen, maar we snappen de logica omdat coronatoegangsbewijzen zoals in de horeca niet mogelijk zijn in het openbaar vervoer. We verwachten dat ook in de trein het mondkapje direct verdwijnt zodra de volksgezondheid dit mogelijk maakt. Tegelijk is het goed dat een mondkapje op de treinstations niet meer hoeft, zoals Nederland op veel andere plekken al gewend is. Voor reizigers is nu helder: instappen is opzetten”, zegt Rintel in een verklaring.
Als het gaat om het controleren op coronatoegangsbewijzen in de horeca, dat is niet de taak van boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren), zegt voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP. Volgens hem ligt die verantwoordelijkheid bij ondernemers zelf. Boa's kunnen zich niet goed verdedigen “op het moment dat het escaleert”, stelt hij. Boa’s beschikken namelijk niet over de middelen die bijvoorbeeld de politie wel heeft, zoals een wapenstok, zegt hij. ,,Wij gaan boa’s niet blootstellen aan gevaren.” Goed overleg over de manier waarop dit zou moeten gebeuren, is dan ook nodig volgens Gerrits.
Daarbij is volgens hem ook eerder toegezegd dat er extra boa’s zouden worden opgeleid, maar is dit niet gebeurd. Hij zegt contact te zullen zoeken met demissionair veiligheidsminister Ferdinand Grapperhaus, om te vragen hoe hij dit precies voor zich ziet.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
Consumenten moeten recht op reparatie krijgen: ‘Slechts kwart van weggegooide telefoons is echt kapot’
In de strijd tegen de weggooicultuur moeten consumenten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot product te laten repareren, vindt de Europese Commissie. ,,Je moet niet bang zijn iets uit elkaar te halen, vaak kun je het nog maken.’’ -
Update
ING over staking donderdag: Wij doen er alles aan om te zorgen dat klanten kunnen bankieren
De staking bij ING Bank komende donderdag zal waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor het betalingsverkeer. ,,ING doet er alles aan om te zorgen dat belangrijke bankzaken gewoon doorgang kunnen vinden”, laat het bedrijf in een verklaring weten. -
PREMIUM
Afhankelijkheid van Chinese zonnepanelen zorgt voor ongemak in Duitsland
Duitsland verkwanselde tien jaar geleden de zonnesector. Tegenwoordig zijn de Duitsers volledig aangewezen op de productie van zonnepanelen in China. Het ongemak daarover is groeiende. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
-
Huizenprijs nu echt naar beneden: eerste daling in meer dan negen jaar
Koopwoningen waren in februari voor het eerst in negen jaar goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. -
-
-
‘Plan betere huisvesting migranten niet haalbaar binnen drie jaar’
Huisvesters van arbeidsmigranten moeten binnen drie jaar hun locaties aanpassen naar één persoon per kamer. Daar hadden ze tien jaar de tijd voor, maar die periode is eerder deze week aangepast. Dit is onhaalbaar en onrealistisch, zegt uitzendkoepel ABU. ,,Dit levert nog veel meer problemen op de toch al krappe woningmarkt op.” -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.