Volledig scherm
Een meisje ligt met een beschermend brilletje onder een zonnebank. © ANP

Zelfs in recordzomer duikt UV-liefhebber nog onder zonnebank

De zon maakte afgelopen zomer overuren en dat merkten de zonnestudio’s ook. Het klantenaantal bij verschillende studio's liep terug, al kiezen sommige UV-liefhebbers zelfs na een dagje strand nog voor een uurtje onder de zonnebank. ,,Dat is wel absurd, ja."

Bij de twintig zonnestudio’s van La Costa in het westen van het land was het een stuk rustiger dan normaal, vertelt Yvonne Tol van de keten. ,,Het aantal klanten viel heel erg tegen. In alle filialen merkten we een terugloop.” In sommige gebieden was de dip heftiger dan elders: ,,In de stad blijft het altijd wel doorlopen, maar in de kleinere dorpen en zeker in de studio’s langs de kust bleef het erg stil.” 

Liever zonnebank dan strand

Bij zonnestudio Sunday's in Noordwijk merkten ze opmerkelijk genoeg minder van de recordhitte buiten. Sanne Hoek, van de zonnestudio, vertelt: ,,Het aantal klanten is niet veel afgenomen. We hebben altijd onze vaste gasten en ook toeristen die langskomen.” 

Slechts 500 meter verderop is het strand van Noordwijk. Waarom kiezen de klanten dan niet voor een dagje strand? ,,Mensen die in de zomer werken kiezen sneller voor een zonnebank. Dat kost minder tijd dan een hele dag aan het strand. En zeker ook mensen die gaan trouwen gaan liever naar de zonnebank dan naar het strand, om lijntjes te voorkomen.”

Quote

Je hebt altijd mensen op het strand gaan zonnen en toch nog onder de zonnebank willen. Dat zijn wel absurde situaties

Yvonne Tol, La Costa Zonnestudio's

Bij La Costa Zonnestudio's hoeft het niet eens altijd een keuze te zijn tussen de twee, vertelt Tol: ,,Je hebt altijd mensen die de hele dag op het strand gaan zonnen en 's avonds toch nog onder de zonnebank willen. Dat zijn wel absurde situaties." In dat soort situaties worden de klanten door de werknemers van La Costa Zonnestudio's geadviseerd niet onder de zonnebank te gaan. 

,,Soms zijn mensen al helemaal bruin of zelfs rood door de zon en dan willen ze alsnog onder de zonnebank. Wij adviseren onze klanten dan wel om even te wachten tot het kleurtje weer weg is." Dat advies hoeft de klant niet op te volgen, want ,,het is altijd de verantwoordelijkheid van de klant."

Aangepast advies

Met de hitte van afgelopen zomer werden de adviezen in de verschillende zonnestudio's wat aangepast. Hoek, van zonnestudio Sunday's: ,,We adviseerden mensen vooral niet te lang te gaan zonnen en voldoende te hydrateren. We raadden klanten altijd al een glaasje water voor en na het zonnen te drinken, maar tijdens die hitte letten we daar extra op.”
Bij La Costa werd er vooral geadviseerd na het zonnen niet te snel op te staan. ,,In de zonnebank is het lekker koel en daarbuiten is het weer heet. Het kan voorkomen dat je door dat verschil in temperatuur flauwvalt. Daarom raadden we onze klanten aan om rustig op te staan na het zonnen", aldus Tol.